Всички сеизмографи записали загадъчно бучене под Индийския океан

    Сеизмографите по цялото земно кълбо регистрирали аномално бучене на 11 ноември 2018 год., свързан със сеизмична активност. Причините за трусовете остава неизвестна, пише Science Alert.

    Активността е свързана по някакъв начин със серия земетресения, смятат изследователите, които били регистрирани преди повече от половин година край остров Майота в архипелага Коморски острови в Индийския океан. На 10 май е регистриран трус с епицентър на около 50 км от източния брег на острова, последван от стотици слаби и чести земетресемния, най-силното от които - на 15 май, било с магнитуд 5,8.

    Предварителният анализ на данните показал, че земетресенията не могат да бъдат обяснени само с движенията на земната кора, вероятно  има вулканична активност.

    Аномалният сигнал представлявал продължителна нискочестотна вибрация, която продължила около 20 минути с период 17 секунди. Учените смятат, че той може да се дължи на движението на магма под Индийския океан.

    Това би обяснило защо от юли островът се е преместил 60 мм на изток и 30 мм на юг. Според една от хипотезите, причина за движението на остров Майота е изтичане от резервоар магма близо до острова. 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини