24 °C

Аномалия: Всички сеизмографи в Оклахома регистрират странни вълни

Геофизиците се опитват да разрешат загадката на странните вълни, регистрирани от сеизмографите в Оклахома.

Според National Geographic първата аномалия е регистрирана на 24 юни. Сигналите продължили около 10 минути. Първо, геолозите сметнали, че е повреда в системата за наблюдение. Освен това станциите често регистрират нетипичен шум, но източникът може да е преминаваща кола или дори крава, която минава покрай нас, казват учените.

Тогава обаче се оказало, че 52 станции в цялия щат са регистрирали аномалията. За "Аномалията" в Оклахома това лято разказва ScienceTimes.

Анализаторът Андрю Тийл прави обширно проучване. Той открива, че подобен сигнал е регистриран по-рано през март. И продължава да се случва до момента. Тайнствените вълни се случвали периодично през цялото лято с нарастваща честота и интензивност. В някои случаи продължавали 20 минути и винаги се случвали сутрин, но никога в неделя.

Обичайно е в Оклахома да има трусове от фракинга. Тези подземни дейности принуждават повърхността внезапно да се измести, което изпраща импулси на сеизмични вълни.

Тайнствените вълни през лятото са различни. Сигналът също пулсира неестествено с бързи пикове на интервал от около 20 секунди. В някои случаи импулсите стигали силата на трус с магнитуд 2,2. Докладът от разследването на геоложките служби показва, че странните импулси стават с по-висока честота, докато разпространението им се разширява, покривайки цялия щат. Геофизиците ги кръщават "Аномалията".

Разбира се, това не минало незабелязано от обществеността. Местните хора съобщават за странни шумове, които на звучат като мини експлозии или взривове в кариера.

Допълнителните разследвания довели до източника на вибрациите. Вибрациите и вълните идвали от югоизток, където се намира армейският завод за боеприпаси Макалистър. Там експлозиите, дрънчащите прозорци и падащите облаци прахуляк са част от ежедневието.

Въпреки че екипът на геоложката служба на Оклахома идентифицира източника на странните вълни, мистерията далеч не е приключила. Те все още разследват как импулсите и вълните се разпространяват по цяла Оклахома и защо се променят по честота и интензитет.

Има много спекулации за тези събития и изследователите спорят как малки взривове са довели до трусове в целия щат. Според Джошуа Кармайкъл, който анализира данните от National Geographic, имайки предвид геоложките и атмосферните условия в Оклахома, бавните повърхностни вълни не са невъзможни, което също може да доведе до вълни, които могат да се разпространят надалеч.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Има всички изгледи този ден да премине спокойно и без особени сътресения. Стараете се да бъдете дипломатични и умерени в действията и изказванията си, с което само можете да спечелите. В определен момент обаче ще се наложи да кажете точно мнението си и тогава ще бъдете безкомпромисни. Сърдечният ви партньор се нуждае от вашата емоционална подкрепа.
31 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изостряйте отношенията в личните си контакти, като пренасяте лошото си настроение в къщи. Уважавайте близките си така, както отстоявате позициите си в бизнеса. От това ще бъдат доволни всички. Може би трябва по-често да се вслушвате в съветите на партньорите си. Вече поставихте началото, вървете напред и нагоре.
31 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С намерение сте да участвате активно в процесите, които текат край вас. Безспорно ще срещате затруднения, но ще можете да реагирате навреме и бързо в променящата се обстановка. За щастие можете да разчитате на истински приятели, които ще ви насочват и помагат.
31 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е прекрасно, излъчвате чар и забавлявате с остроумие. Предстои ви обаче доста работа през следващата седмица, така че отрано организирайте програмата си. Съберете сили за работа почивайки.
31 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете в отлично настроение. Изясняването на личен въпрос ще внесе спокойствие в ежедневието ви. Положените усилия ви носят удовлетворение. Разговорите с любимия човек много ще ви помогнат да намерите изход в деликатна ситуация. От тук нататък изглежда няма какво да ви спре.
31 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не позволявайте на възникващите препятствия днес да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, които ви ценят и са готови да ви съдействат по всяко време. Самонадеяни и дръзки сте в личните си дела. Съобразявайте се повече с обстоятелствата, не предизвиквайте сами съдбата.
31 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще бъдете очаровани от постъпката на ваш близък, който ще ви помогне при проблемна ситуация. Ако в момента делата ви са в застой, то изчакайте по-благоприятен момент, без да се отчайвате. Бъдете внимателни към здравето си, като полагате повече грижи за себе си. Така най-много ще си бъдете полезни.
31 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вървите уверено към нещо, което заслужвате отдавна. Не пестите усилията си, за да видите осъществени плановете си и затова и успехът ви няма да закъснее. Следете развитието на въпрос, който лично ви интересува, за да можете при подходящ момент да се включите активно. Предпочитате да стоите настрана от спорове и конфликти и това е препоръчително.
31 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Връзката ви е силна и не бива да се съмнявате в чувствата на партньора си. Запазете отношенията си чисти, не ги обременявайте с излишни проблеми. Здравословни неразположения при някои от вас ще ви накарат да потърсите по-скоро мнението на специалист. Не го отлагайте. Идея за пътуване ще ви подтикне към приготовления.
31 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не мислете, че можете да свършите всичко сами. Позволете на околните да вземат участие в заниманията ви и така да споделите отговорностите. Не губете търпението си и ще видите, че животът ви ще стане по-лек. Скоро ще берете плодовете от труда си. Едно пътуване ще ви разнообрази и помогне да се отпуснете.
31 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
31 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате възможност да свършите доста полезна работа по дома си днес и вие едва ли ще се лишите от нея. Ще останете доволни от начина, по който околните възприемат идеите ви. Имате нужда от промяна, затова едва ли ще е чудно че някои от вас предприемат кратко пътуване именно с тази цел. Обърнете повече внимание на желанията, които има човека до вас.
31 май 2020
Последни новини