Аномалия: Всички сеизмографи в Оклахома регистрират странни вълни

Геофизиците се опитват да разрешат загадката на странните вълни, регистрирани от сеизмографите в Оклахома.

Според National Geographic първата аномалия е регистрирана на 24 юни. Сигналите продължили около 10 минути. Първо, геолозите сметнали, че е повреда в системата за наблюдение. Освен това станциите често регистрират нетипичен шум, но източникът може да е преминаваща кола или дори крава, която минава покрай нас, казват учените.

Тогава обаче се оказало, че 52 станции в цялия щат са регистрирали аномалията. За "Аномалията" в Оклахома това лято разказва ScienceTimes.

Анализаторът Андрю Тийл прави обширно проучване. Той открива, че подобен сигнал е регистриран по-рано през март. И продължава да се случва до момента. Тайнствените вълни се случвали периодично през цялото лято с нарастваща честота и интензивност. В някои случаи продължавали 20 минути и винаги се случвали сутрин, но никога в неделя.

Обичайно е в Оклахома да има трусове от фракинга. Тези подземни дейности принуждават повърхността внезапно да се измести, което изпраща импулси на сеизмични вълни.

Тайнствените вълни през лятото са различни. Сигналът също пулсира неестествено с бързи пикове на интервал от около 20 секунди. В някои случаи импулсите стигали силата на трус с магнитуд 2,2. Докладът от разследването на геоложките служби показва, че странните импулси стават с по-висока честота, докато разпространението им се разширява, покривайки цялия щат. Геофизиците ги кръщават "Аномалията".

Разбира се, това не минало незабелязано от обществеността. Местните хора съобщават за странни шумове, които на звучат като мини експлозии или взривове в кариера.

Допълнителните разследвания довели до източника на вибрациите. Вибрациите и вълните идвали от югоизток, където се намира армейският завод за боеприпаси Макалистър. Там експлозиите, дрънчащите прозорци и падащите облаци прахуляк са част от ежедневието.

Въпреки че екипът на геоложката служба на Оклахома идентифицира източника на странните вълни, мистерията далеч не е приключила. Те все още разследват как импулсите и вълните се разпространяват по цяла Оклахома и защо се променят по честота и интензитет.

Има много спекулации за тези събития и изследователите спорят как малки взривове са довели до трусове в целия щат. Според Джошуа Кармайкъл, който анализира данните от National Geographic, имайки предвид геоложките и атмосферните условия в Оклахома, бавните повърхностни вълни не са невъзможни, което също може да доведе до вълни, които могат да се разпространят надалеч.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини