18 °C

Мощно земетресение в Боливия разкри огромни планински вериги под повърхността на Земята

В недрата на Земята има планини и долини, които разделят двата пласта на мантията.

Международна група изследователи направиха това откритие, анализирайки данните, получени по време на мощно земетресение в Боливия, съобщава ScienceAlert.

Жул Верн някога си е представял цял подземен свят дълбоко навътре в планетата ни, пълен с изгубени праисторически същества, описани в книгата му „Пътешествие до центъра на земята“.

Но макар всъщност да няма долу динозаври, новото изследване, публикувано в Science, разкрива релефи в подземния свят, наподобяващи структурите на повърхността. Далеч от бълбукащия огнен ад, дълбоко под земята, има планини, които се конкурират с тези, които са отгоре.

 

Геофизиците от Принстънския университет в САЩ и Китайската академия на науките използват ехото на мощното земетресение, което удари Боливия преди две десетилетия, за да картографират топографията дълбоко под повърхността на нашата планета.

На 9 юни 1994 г. трус с магнитуд 8,2 разтърси рядко населен район на Амазонската равнина в южноамериканската държава. Нищо толкова мощно не бе наблюдавано от десетилетия, като земетресението се усети чак в Канада.

„Големите земетресения не се появяват много често“, разказва геофизикът Джесика Ървинг (Jessica Irving), водещ автор на изследването.

Земетресението бе не само голямо, но и дълбоко, с епицентър на дълбочина малко под 650 километра. За разлика от земетресенията, които идват от търкането на парчетата земна кора, енергията от такива чудовища може да разклати цялата мантия като купа с желе.

Събитието бе един от първите дълбоки трусове, измерени със съвременна сеизмична мрежа, предоставяйки на изследователите безпрецедентни записи на вълните, пронизващи вътрешността на нашата планета.

 

Точно както ултразвуковите вълни могат да разкрият различията в плътността на тъканите вътре в тялото, огромните сеизмични вълни, пронизващи разтопените недра на Земята, могат да се използват, за да се сглоби образът на това, което е там.

Едва наскоро с помощта на подписите на тези вълни геолозите определиха твърдостта на ядрото на планетата.

В този случай изследователите се възползваха от интензивността на земетресението от 1994 г., за да разкрият по разсейването на вълните,  преминаващи между слоевете, подробности за границите на слоевете на земята.

"Знаем, че почти всички обекти имат повърхностна грапавост и следователно разсейват светлината. Ето защо можем да видим тези обекти - разсеяните вълни носят информация за грапавостта на повърхността", обяснява водещият автор Уънбо У (Wenbo Wu), геофизик от Калифорнийския технологичен институт. "В това проучване изследвахме разсеяни сеизмични вълни, които пътуват вътре в Земята, за да определим грапавостта на границата от 660 километра дълбочина.”

На тази дълбочина има разделение между по-твърдите долни части на мантията и горната зона, която не е под толкова голям натиск, което създава прекъсване, белязано от появата на различни минерали.

 

Най-дълбоката дупка, която някога сме изкопали, е нищожна - 12 километра, така че, без да разполагаме с жулвернов тунел, с който да проникнем в дълбините, нямаше как придобием представа как изглежда тази преходна зона. Досега.

За изненада на изследователите тази граница се оказа много груба - по-груба от повърхностния слой, върху който живеем. "С други думи, на границата от 660 километра има по-контрастна топография от Скалистите планини или Апалачите", коментира Уънбо У на сайта на Принстън.

Статистическият модел не позволява точно да се определи височината, но има вероятност тези планини да са по-големи от всичко на повърхността на Земята. Тези "планини" също не са разпределени равномерно - точно както на повърхността на земната кора има гладки океански дъна и масивни планини, на границата от 660 км има назъбени зони и гладки петна. Изследователите също така изследват слоя на 410 км дълбочина, в горната част на преходната зона на средната мантия и не намират подобна грапавост.

Схема, показваща преходната зона вътре в Земята. Горният край на преходната зона, слой, разположен на 410 км надолу, е предимно гладък, но основата на преходната зона, на 660 км дълбочина, на някои места е много по-груба от средната за глобалната повърхност. Забележка: Схемата не е мащабна. Кредит: Kyle McKernan, Office of Communications

Какво означава това

Този назъбен контур на 660 км дълбочина има значителни последствия за формирането на нашата планета и как тя продължава да функционира.

Този слой разделя мантията, която съставлява около 84% от обема на Земята.

В продължение на години геолозите обсъждат колко е важна тази граница. Те изследват как топлината преминава през мантията - дали горещите скали се пренасят плавно от границата между ядрото и мантията (около 3200 км дълбочина) чак до върха на мантията или това прехвърляне се прекъсва в този слой. Някои геохимични и минералогични доказателства предполагат, че горната и долната мантия са химически различни, което подкрепя идеята, че двете части не се смесват термично или физически.

Новите данни показват, че и двете групи изследователи може да са частично прави. По-гладките зони на границата от 660 км могат да се дължат на по-пълно вертикално смесване, докато по-назъбените „планински” райони може да са се образували на местата, където горната и долната мантия не се смесват.

"Вълнуващото в тези резултати е, че ни дават нова информация, за да разберем съдбата на древните тектонични плочи, които са се спуснали в мантията, където този древен материал все още може да се намери", коментира Ървинг. И добавя: "Сеизмологията е най-вълнуваща, когато ни позволява по-добре да разберем вътрешността на нашата планета, както в пространството, така и във времето."

И макар да не съдържа фантастични същества, изгубеният свят е под краката ни и все още могат да се намерят следи от миналото на планетата, стига да знаем къде да гледаме.

Източник: nauka.offnews

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
06 юни 2020
Последни новини