22 °C

След среща с директора на РЗИ отново няма яснота - годна ли е водата в Първомай за питейно-битови нужди

Изображение 1 от 2

  На срещата между представители на РЗИ – Пловдив и граждани от Първомай не беше даден удовлетворителен отговор на въпроса „Безопасна ли е водата, която тече от чешмите в Първомай?“.

  Писмо с това питане на родители на деца от детските градини беше разпратено до няколко институции, сред които МНЗ, МОН и Национален център по обществено здраве и анализи.

  Вместо писмен отговор, беше инициирана среща с участието на д-р Манчева- Директор на РЗИ и Началник отдел „Радиационен контрол“ д-р Цвета Иванова. Въпреки неудобното време за работещите, на срещата имаше над 30 граждани. Присъстваха и кметът на общината Ангел Папазов, заместниците му и началникът на ВиК Николай Ставрев.

  Директорът на РЗИ-Пловдив д-р Танчева обяви, че за гр. Първомай тя "работи" по старите норми за радиологичен контрол на питейната вода, в които допустимата алфа активност е пет пъти по-висока. Според  нея водата става за употреба и затова не е издала предписание за ограничаване ползването ѝ в града, без да се съобразява с нормите на наредба№9, мнението на експерти като д-р Ангел Кунчев, проф.  Бедринов и т.н. Няма и еднаква позиция между РЗИ-Пловдив и РЗИ-Хасково, защото в Хасково, Харманли, а и Велинград при същите завишени стойности на алфа активност - водата там е забранена за пиене и има предписания към детските градини и училищата. Присъствалият на срещата д-р Димитър Кертиков помоли докторката да публикува официален документ, в който да бъде записано „черно на бяло“ съответства ли водата на прословутата Наредба №9 - определяща кога водата е  безопасна за употреба - с отговорност, подпис и печат, защото резултатите, които тя  показа на червен плакат, не са официални документи. Доста самонадеяно Танчева отговори на това, че може да се подпише под червената таблица с резултати. На предизвикателното поведение на Началника на РЗИ, д-р Кертиков отвърна, че не иска автограф върху афиш, а официален документ!

  Дефакто никъде в сайта на РЗИ-Пловдив няма протоколи със становище, подпис и печат от д-р Танчева, за разлика от протоколите на РЗИ-Хасково, НЦРРЗ – София.

  След получените „любезности“ от страна на експертите, над 80 родители, подписали се под писмото не получиха официален отговор - безопасна  ли е или не водата, която ползваме за питейно-битови нужди.

  А това постави и още един въпрос на дневен ред – дистанцира ли  се Министерството на здравеопазването от отговора на д-р Танчева от РЗИ – Пловдив.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Ко
   ко
   0 -1
   07:34, 28 ное 2018
   а така ли е!
  • 2
   Ив
   Иван
   2 -1
   07:15, 29 ное 2018
   Кое не е ясно напълно ясно си стана че водата е годна за пиене пони 10 пъти го повтори д-р Танчева
   Вие като пиете от тази вода повече от 20 години да ви има нещо
   • Ив
    Иван
    0 -1
    07:17, 29 ное 2018
    Поне*
   • Ра
    разумен
    1 0
    23:53, 3 дек 2018
    Само дето госпожата не смее да го напише. Което автоматично убива куража ни да пием чешмяна вода. А ти пиеш ли?
   • Ив
    Иван
    1 -1
    14:07, 4 дек 2018
    Пия и то вече 30 години, това че по някви си норми на ЕС които се променят всяка година не била годна не значе че в действителност не е, както тя го каза нашия организъм е свикнал към тази вода така че дори да показва по нормите на ЕС че е не годна, по нашите норми е годна

  Хороскоп за 18.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
  18 сеп 2020
  Последни новини