14 °C

След среща с директора на РЗИ отново няма яснота - годна ли е водата в Първомай за питейно-битови нужди

Изображение 1 от 2

  На срещата между представители на РЗИ – Пловдив и граждани от Първомай не беше даден удовлетворителен отговор на въпроса „Безопасна ли е водата, която тече от чешмите в Първомай?“.

  Писмо с това питане на родители на деца от детските градини беше разпратено до няколко институции, сред които МНЗ, МОН и Национален център по обществено здраве и анализи.

  Вместо писмен отговор, беше инициирана среща с участието на д-р Манчева- Директор на РЗИ и Началник отдел „Радиационен контрол“ д-р Цвета Иванова. Въпреки неудобното време за работещите, на срещата имаше над 30 граждани. Присъстваха и кметът на общината Ангел Папазов, заместниците му и началникът на ВиК Николай Ставрев.

  Директорът на РЗИ-Пловдив д-р Танчева обяви, че за гр. Първомай тя "работи" по старите норми за радиологичен контрол на питейната вода, в които допустимата алфа активност е пет пъти по-висока. Според  нея водата става за употреба и затова не е издала предписание за ограничаване ползването ѝ в града, без да се съобразява с нормите на наредба№9, мнението на експерти като д-р Ангел Кунчев, проф.  Бедринов и т.н. Няма и еднаква позиция между РЗИ-Пловдив и РЗИ-Хасково, защото в Хасково, Харманли, а и Велинград при същите завишени стойности на алфа активност - водата там е забранена за пиене и има предписания към детските градини и училищата. Присъствалият на срещата д-р Димитър Кертиков помоли докторката да публикува официален документ, в който да бъде записано „черно на бяло“ съответства ли водата на прословутата Наредба №9 - определяща кога водата е  безопасна за употреба - с отговорност, подпис и печат, защото резултатите, които тя  показа на червен плакат, не са официални документи. Доста самонадеяно Танчева отговори на това, че може да се подпише под червената таблица с резултати. На предизвикателното поведение на Началника на РЗИ, д-р Кертиков отвърна, че не иска автограф върху афиш, а официален документ!

  Дефакто никъде в сайта на РЗИ-Пловдив няма протоколи със становище, подпис и печат от д-р Танчева, за разлика от протоколите на РЗИ-Хасково, НЦРРЗ – София.

  След получените „любезности“ от страна на експертите, над 80 родители, подписали се под писмото не получиха официален отговор - безопасна  ли е или не водата, която ползваме за питейно-битови нужди.

  А това постави и още един въпрос на дневен ред – дистанцира ли  се Министерството на здравеопазването от отговора на д-р Танчева от РЗИ – Пловдив.

  Теодора Кирякова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Ко
   ко
   0 -1
   07:34, 28 ное 2018
   а така ли е!
  • 2
   Ив
   Иван
   2 -1
   07:15, 29 ное 2018
   Кое не е ясно напълно ясно си стана че водата е годна за пиене пони 10 пъти го повтори д-р Танчева
   Вие като пиете от тази вода повече от 20 години да ви има нещо
   • Ив
    Иван
    0 -1
    07:17, 29 ное 2018
    Поне*
   • Ра
    разумен
    1 0
    23:53, 3 дек 2018
    Само дето госпожата не смее да го напише. Което автоматично убива куража ни да пием чешмяна вода. А ти пиеш ли?
   • Ив
    Иван
    1 -1
    14:07, 4 дек 2018
    Пия и то вече 30 години, това че по някви си норми на ЕС които се променят всяка година не била годна не значе че в действителност не е, както тя го каза нашия организъм е свикнал към тази вода така че дори да показва по нормите на ЕС че е не годна, по нашите норми е годна

  Хороскоп за 24.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работната ви заетост ще ви носи добри финансови удовлетворения. Помислете преди да вземете важно решение. Не трябва да бързате, има неща, за които е нужно време за да оцените правилно. Ако се нуждаете от духовна подкрепа, имате от кого да я получите. Близките ви също ще помогнат да се разтоварите.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден е подходящ за подписване на договори и на всякакъв вид споразумения. Възможно е да се появят непредвидени ангажименти, но едва ли има нещо, с което не можете да се справите. Поемете семейния бюджет в свои ръце и не допускайте близките ви да правят необмислени разходи. Вие сте тези, които най-добре биха се справили с тази задача.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предлага ви се чудесна възможност да приложите вашия богат житейски опит. В служебен план нещата ще се развият неочаквано добре, дори за самите вас, ако съумеете да запазите присъствие на духа и способност да се съсредоточите върху най-главното. Проявете повече разум и търпение към провокациите, отнасящи се до законността и реда.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате добри усещания за бъдещето си и интуицията ви подсказва, че сте на прав път. Така е. Днешните доказателства в тяхна подкрепа ще повишат самочувствието ви. Делово предложение ще ви ентусиазира с изгодните за вас перспективи. Не оставяйте партньора си да гадае за намеренията ви, споделете ги и заедно ще ви бъде по-лесно да ги реализирате.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  С решаването на професионални и делови въпроси ще започнете деня си, оставяйки личните за по-късно. В плановете ви влизат и нови начинания, остава да изберете подходящия момент за стартирането им. Влагайки старание и разум, ще привличате на своя страна и силните на деня, което ще ускори успеха ви.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ви ще бъде натоварен, но и успешен. На моменти ще се осланяте на доброто си впечатление, което оставяте у другите и няма да сгрешите. Ще получите добри новини, свързани с бизнеса и това допълнително ще ви активизира. Ще ускорите намирането на необходимите средства за финансиране на бъдещ проект.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Приятна среща ви очаква днес. Споделяте неща, които ви вълнуват от доста време и получавате ценни съвети. Всичко това ще ви подейства наистина разтоварващо. Постарайте се да свършите плановете си за деня, за да сте удовлетворени от себе си.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят няма да бъде особено добър за тези, които страдат от хронични заболявания. Вземете нужните превантивни мерки навреме. Не се изкушавайте да съветвате когото и да било. Самочувствието ви е подплатено, но е много вероятно да подведете някой важен за вас човек. Просто има неща, които всеки сам трябва да реши за себе си.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Делово ще пристъпите към изпълнение на предстоящите си задачи и без да губите време в излишни приказки ще се включите във времето. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, покажете им, че вярвате в тях, като не изтъквате непрекъснато заслугите си. От умението ви да работите в екип ще зависят и резултатите ви.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Благоприятно за вас ще се развиват деловите ви ангажименти. Ще сложите край на работен проект и удовлетворени от резултатите ще се устремите към нов. Концентрирайте се над главното, проникнете в същината на нещата и на практика ще претворите замисленото. Няма да ви липсва и напрежение, но вие сте свикнали.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще трябва да измислите стратегия за действие по важен за вас въпрос, тъй като обичайните ви ходове ще се окажат недостатъчни. Бъдете отворени към чужди идеи, тъй като това е начинът да намерите най-подходящата за вас. Флирт на работното място ще ви разконцентрира от работата ви, а това не е желателно. Не бягайте от отговорностите си.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
  24 фев 2020
  Последни новини