След среща с директора на РЗИ отново няма яснота - годна ли е водата в Първомай за питейно-битови нужди

Изображение 1 от 2

    На срещата между представители на РЗИ – Пловдив и граждани от Първомай не беше даден удовлетворителен отговор на въпроса „Безопасна ли е водата, която тече от чешмите в Първомай?“.

    Писмо с това питане на родители на деца от детските градини беше разпратено до няколко институции, сред които МНЗ, МОН и Национален център по обществено здраве и анализи.

    Вместо писмен отговор, беше инициирана среща с участието на д-р Манчева- Директор на РЗИ и Началник отдел „Радиационен контрол“ д-р Цвета Иванова. Въпреки неудобното време за работещите, на срещата имаше над 30 граждани. Присъстваха и кметът на общината Ангел Папазов, заместниците му и началникът на ВиК Николай Ставрев.

    Директорът на РЗИ-Пловдив д-р Танчева обяви, че за гр. Първомай тя "работи" по старите норми за радиологичен контрол на питейната вода, в които допустимата алфа активност е пет пъти по-висока. Според  нея водата става за употреба и затова не е издала предписание за ограничаване ползването ѝ в града, без да се съобразява с нормите на наредба№9, мнението на експерти като д-р Ангел Кунчев, проф.  Бедринов и т.н. Няма и еднаква позиция между РЗИ-Пловдив и РЗИ-Хасково, защото в Хасково, Харманли, а и Велинград при същите завишени стойности на алфа активност - водата там е забранена за пиене и има предписания към детските градини и училищата. Присъствалият на срещата д-р Димитър Кертиков помоли докторката да публикува официален документ, в който да бъде записано „черно на бяло“ съответства ли водата на прословутата Наредба №9 - определяща кога водата е  безопасна за употреба - с отговорност, подпис и печат, защото резултатите, които тя  показа на червен плакат, не са официални документи. Доста самонадеяно Танчева отговори на това, че може да се подпише под червената таблица с резултати. На предизвикателното поведение на Началника на РЗИ, д-р Кертиков отвърна, че не иска автограф върху афиш, а официален документ!

    Дефакто никъде в сайта на РЗИ-Пловдив няма протоколи със становище, подпис и печат от д-р Танчева, за разлика от протоколите на РЗИ-Хасково, НЦРРЗ – София.

    След получените „любезности“ от страна на експертите, над 80 родители, подписали се под писмото не получиха официален отговор - безопасна  ли е или не водата, която ползваме за питейно-битови нужди.

    А това постави и още един въпрос на дневен ред – дистанцира ли  се Министерството на здравеопазването от отговора на д-р Танчева от РЗИ – Пловдив.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ко
      ко
      0 -1
      07:34, 28 ное 2018
      а така ли е!
    • 2
      Ив
      Иван
      2 -1
      07:15, 29 ное 2018
      Кое не е ясно напълно ясно си стана че водата е годна за пиене пони 10 пъти го повтори д-р Танчева
      Вие като пиете от тази вода повече от 20 години да ви има нещо
      • Ив
        Иван
        0 -1
        07:17, 29 ное 2018
        Поне*
      • Ра
        разумен
        1 0
        23:53, 3 дек 2018
        Само дето госпожата не смее да го напише. Което автоматично убива куража ни да пием чешмяна вода. А ти пиеш ли?
      • Ив
        Иван
        1 -1
        14:07, 4 дек 2018
        Пия и то вече 30 години, това че по някви си норми на ЕС които се променят всяка година не била годна не значе че в действителност не е, както тя го каза нашия организъм е свикнал към тази вода така че дори да показва по нормите на ЕС че е не годна, по нашите норми е годна
    Последни новини