28 °C

Стойчо Шапатов събра живота си в „Искри и проблясъци в две епохи“

Политикът, депутатът, общественикът, предприемачът Стойчо Шапатов издаде книга, в която събра живота си под името „Искри и проблясъци в две епохи“. Още на корицата авторът скромно е отбелязал, че това е „опит за биографична книга“.

Заглавието на книгата е с леко намигване към умелото му ръководство на пасмантерийната фирма „Искра“. Но трудът му надхвърля личните му успехи.

На малко повече от 550 страници читателят може да открие ценна информация за личности, събития, населени места, като основният акцент е поставен върху обществения живот през последните 30 години-драматичен период от националната ни история.

Това, с което се характеризират мемоарите на Шапатов е, че той пречупва всичко през личната си философия и политически възгледи. Не крие убежденията си и категорично обявява имената на хората, които според него са довели до разрушаването на икономиката на България по времето на демократичните промени както на национално, така и на регионално ниво.

„Искри и проблясъци в две епохи“ условно може да бъде разделена на три части. Първата е чисто биографична. Във втората Шапатов разказва за срещите си със забележителни личности – политици, учени, творци. Третата част бих нарекла „публицистично-творческа“. В нея читателите могат да открият подбрани статии, интервюта, опити за литературно творчество.

Книгата на Стойчо Шапатов съдържа много умело разказни истории, подплатени с обемен снимков материал.

Предговорът е написан от Иван Гранитски. „Книгата на Стойчо Шапатов „Искри и проблясъци в две епохи“, казва той, разкрива пред нас облика на човек на волята, идеята и артистичното вдъхновение. Тази книга ще бъде несъмнено и полезен документ за бъдещите изследователи на така наречения български мъчителен политически преход, чийто край, уви, все още не се вижда.“

Мемоарите на Шапатов няма да бъдат намерени в книжарниците и няма да се продават. Луксозното издание вече е част от книжния фонд на читалищните библиотеки в Първомайско и по рафтовете на приятели и сътрудници.

Днес, по случай Деня на народните будители, Шапатов ще дари своите книги на читалище, училище и кметство в родното му село Градина, където кмет е приятелят му от детинство Бальо Балев.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Ко
  Комунизмът си отива
  23 -3
  09:55, 31 окт 2018
  "Не крие убежденията си и категорично обявява имената на хората, които според него са довели до разрушаването на икономиката на България по времето на демократичните промени както на национално, така и на регионално ниво."
  Няма по-нагли същества от комунистите, този беше депутат и е със заслуга за състоянието, в което се намираме. Обявявал имена..такива хора са за затвора, не да ми обявяват имена..
 • 2
  Ве
  Ветеран
  19 -2
  11:20, 31 окт 2018
  Дали пише в книгата как бягаха на времето с куфарчетата с пари.Тва вече са примерите на обществото четете и се учете има още заблудени хора има.Кои отвориха и въртят фирми.Жив и здрав да се бат Стойчо на точния момент в точното време си бил ние като сме спали кой ни е крив.
 • 3
  Ур
  урааааааа
  16 -1
  17:18, 31 окт 2018
  Политикът,депутатът,общественикът предприемачът Стойчо Шапатов с този шедьовър е достоен за Нобелова за литература.Тя се връчва ежегодно на жив писател от която и да е страна,създал" в областта на литературата" най-забележителен труд с висши идеали. "А защо не и "Пулицър" за литература и музика..Истината за прехода е съвсем друга и е крайно време, да се напише от потърпевшите а не от консуматорите.. .
 • 4
  Пр
  Пророк Илия
  11 -2
  21:12, 31 окт 2018
  А като си помсли човек, че за едната бройка тоя скромен човечец в момента можеше да е пенсиониран даскал по литература с 260 лева пенсия... Как и най големите комунисти-атеисти да не повярват в Господ? Друг е въпросът какво ще разправят пред Свети Петър, щото той едва ли ще е чел тая книга...
 • 5
  Пи
  ПИТАГОР
  12 0
  05:53, 1 ное 2018
  Господ убича всички свои твурения комунистите са пакостливите деца на господ. Както в идно симейство има добри деца и лоши деца така и на земята има добри хора и лоши хора апропо комунисти. Господ е направил сичките от пръст и сичките пръст ще станат и както е казал пророка и пак надникнах в гробовете и видях голи кости и рекох: кой сега е цар или войник, или богат, или беден. Лошоту е чи комунистите изупачават историята димек ся батви стойчо иска да съ изкара голяма рабута какту комунистите излъгъха целия народ на българия и пърумай тъка и той иска да се опита да излъжи. Лошоту е че скверните комунисти ще излъжат най ценото на българия младежите истинските гласове против комунистите бавно заглъхват и отиват до св петър а комунистическите викове остават на земята опаковани в подобни книги. Жалку за българия и младите българи
 • 6
  Ве
  Ветеран
  13 -1
  10:07, 1 ное 2018
  Та тема скоро ще я скрият щото очакваха ръкопляскане и похвали това не беше за качване да дразнят народа интересно всеки знае и не ги харесва но пак се гласува за тях и управляват региона и страната.Дано младите са по будни и не слушат бабите и дядовците си.
 • 7
  Ча
  Чана Вана!
  1 -8
  13:28, 1 ное 2018
  Кьорав карти не играе! Вие що бляхте? Виж коментара

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини