Стойчо Шапатов събра живота си в „Искри и проблясъци в две епохи“

Политикът, депутатът, общественикът, предприемачът Стойчо Шапатов издаде книга, в която събра живота си под името „Искри и проблясъци в две епохи“. Още на корицата авторът скромно е отбелязал, че това е „опит за биографична книга“.

Заглавието на книгата е с леко намигване към умелото му ръководство на пасмантерийната фирма „Искра“. Но трудът му надхвърля личните му успехи.

На малко повече от 550 страници читателят може да открие ценна информация за личности, събития, населени места, като основният акцент е поставен върху обществения живот през последните 30 години-драматичен период от националната ни история.

Това, с което се характеризират мемоарите на Шапатов е, че той пречупва всичко през личната си философия и политически възгледи. Не крие убежденията си и категорично обявява имената на хората, които според него са довели до разрушаването на икономиката на България по времето на демократичните промени както на национално, така и на регионално ниво.

„Искри и проблясъци в две епохи“ условно може да бъде разделена на три части. Първата е чисто биографична. Във втората Шапатов разказва за срещите си със забележителни личности – политици, учени, творци. Третата част бих нарекла „публицистично-творческа“. В нея читателите могат да открият подбрани статии, интервюта, опити за литературно творчество.

Книгата на Стойчо Шапатов съдържа много умело разказни истории, подплатени с обемен снимков материал.

Предговорът е написан от Иван Гранитски. „Книгата на Стойчо Шапатов „Искри и проблясъци в две епохи“, казва той, разкрива пред нас облика на човек на волята, идеята и артистичното вдъхновение. Тази книга ще бъде несъмнено и полезен документ за бъдещите изследователи на така наречения български мъчителен политически преход, чийто край, уви, все още не се вижда.“

Мемоарите на Шапатов няма да бъдат намерени в книжарниците и няма да се продават. Луксозното издание вече е част от книжния фонд на читалищните библиотеки в Първомайско и по рафтовете на приятели и сътрудници.

Днес, по случай Деня на народните будители, Шапатов ще дари своите книги на читалище, училище и кметство в родното му село Градина, където кмет е приятелят му от детинство Бальо Балев.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ко
    Комунизмът си отива
    23 -3
    09:55, 31 окт 2018
    "Не крие убежденията си и категорично обявява имената на хората, които според него са довели до разрушаването на икономиката на България по времето на демократичните промени както на национално, така и на регионално ниво."
    Няма по-нагли същества от комунистите, този беше депутат и е със заслуга за състоянието, в което се намираме. Обявявал имена..такива хора са за затвора, не да ми обявяват имена..
  • 2
    Ве
    Ветеран
    19 -2
    11:20, 31 окт 2018
    Дали пише в книгата как бягаха на времето с куфарчетата с пари.Тва вече са примерите на обществото четете и се учете има още заблудени хора има.Кои отвориха и въртят фирми.Жив и здрав да се бат Стойчо на точния момент в точното време си бил ние като сме спали кой ни е крив.
  • 3
    Ур
    урааааааа
    16 -1
    17:18, 31 окт 2018
    Политикът,депутатът,общественикът предприемачът Стойчо Шапатов с този шедьовър е достоен за Нобелова за литература.Тя се връчва ежегодно на жив писател от която и да е страна,създал" в областта на литературата" най-забележителен труд с висши идеали. "А защо не и "Пулицър" за литература и музика..Истината за прехода е съвсем друга и е крайно време, да се напише от потърпевшите а не от консуматорите.. .
  • 4
    Пр
    Пророк Илия
    11 -2
    21:12, 31 окт 2018
    А като си помсли човек, че за едната бройка тоя скромен човечец в момента можеше да е пенсиониран даскал по литература с 260 лева пенсия... Как и най големите комунисти-атеисти да не повярват в Господ? Друг е въпросът какво ще разправят пред Свети Петър, щото той едва ли ще е чел тая книга...
  • 5
    Пи
    ПИТАГОР
    12 0
    05:53, 1 ное 2018
    Господ убича всички свои твурения комунистите са пакостливите деца на господ. Както в идно симейство има добри деца и лоши деца така и на земята има добри хора и лоши хора апропо комунисти. Господ е направил сичките от пръст и сичките пръст ще станат и както е казал пророка и пак надникнах в гробовете и видях голи кости и рекох: кой сега е цар или войник, или богат, или беден. Лошоту е чи комунистите изупачават историята димек ся батви стойчо иска да съ изкара голяма рабута какту комунистите излъгъха целия народ на българия и пърумай тъка и той иска да се опита да излъжи. Лошоту е че скверните комунисти ще излъжат най ценото на българия младежите истинските гласове против комунистите бавно заглъхват и отиват до св петър а комунистическите викове остават на земята опаковани в подобни книги. Жалку за българия и младите българи
  • 6
    Ве
    Ветеран
    13 -1
    10:07, 1 ное 2018
    Та тема скоро ще я скрият щото очакваха ръкопляскане и похвали това не беше за качване да дразнят народа интересно всеки знае и не ги харесва но пак се гласува за тях и управляват региона и страната.Дано младите са по будни и не слушат бабите и дядовците си.
  • 7
    Ча
    Чана Вана!
    1 -8
    13:28, 1 ное 2018
    Кьорав карти не играе! Вие що бляхте? Виж коментара

Случаен виц

Последни новини