Читалището събра гимназисти, за да разговарят за доброто

Изображение 1 от 3

    Каузата „Заедно за Боян“ стана повод ученици от три училища да се срещнат, за да разговарят за добротата. Организатор на събитието „Аз и доброто“ беше читалище „Св. Св. Кирил и Методий“, а ролята на модератор изпълняваше Веселина Танева.  Гимназисти от първомайските СУ„Златаров“ и ПГСС „Васил Левски“ и гости от Национална търговска гимназия – Пловдив се включиха пред погледа на граждани и специално поканени представители на бизнеса, за напомнят на всички какво е добро, защо имаме нужда да сме добри, как се чувстват даряващият и получаващият добро.

    Разговорът започна с кратък филм по притчата „Добрият самарянин“ и продължи с интерактивни игри, провокиращи мисленето на младежите. Те отговаряха на редица въпроси: какво е добро, какви мечти имаме, какво мъжете правят по-добре от жените, кой приятел е истински, от какво се страхувам, кое е трудно и други. Специално подбрани, задачите имаха за цел да отведат участници и публика в мислите им към положителни емоции и добри намерения. След това разделени на отбори трябваше да направят сценарий за филм с главен герой Добротата. После представител от всяко училище разказа истории за доброто. От НТГ- Пловдив представиха инициатива на момичета, завършили миналата година, за закупуване на люлка за деца с двигателни заболявания и показаха репортаж на БНТ от откриването на съоръжението. Учениците от Професионалната гимназия разказаха няколко истории, последната от които от този месец, когато момчета от 11 клас завели осмокласник на пазар и са му подарили "торби, пълни с щастие ".  Ивайло Налбантов от 12 клас на СУ припомни  как още в началото на учебната година са се сплотили, за да помогнат на Боян с различни инициативи.

    Преди да завърши разговорът, гостите от Търговската гимназия прочетоха стихотворение за добротата, написано от една от участничките в инициативата за закупуването на люлката.

    Гимназистите получиха благодарности за отзивчивостта и отличното представяне от Веселина Танева. Тя им подари „Книга на доброто“, в която да записват своите добри дела. От името на семейството на Боян благодарности и най-добри пожелания поднесе неговата леля.

    В залата имаше поставени благотворителни кутии, които ще бъдат отворени по-късно.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини