15 °C

Предложение за лятна разходка: Равногор

Изображение 1 от 6

  На 100 км от Първомай се намира населеното място с най-чистия въздух на Балканския полуостров – село Равногор. Това не е просто трик на туроператорите. Това е факт,  посочен в изследване на ЮНЕСКО през 2004 година. И днес, години по-късно Равногор остава чудесна дестинация за летните горещини, особено за хората, които искат да си наберат билки, горски плодове и гъби.

  За да стигнете до там трябва да отидете до Брацигово – може през автомагистрала „Тракия“ или през Пловдив. Равногор се намира на 16 км от Брацигово, по живописен, но тесен път с много завои.

  Легендата разказва, че селището е създадено през 1777 година. В склоновете на планината имало гора, израснала на равно място. Дърветата били изсечени и на тяхно място се появили домове. Днешните равногорчани помнят годината и много от тях имат автомобилни номера „1777“.

  Историците считат, че Равногор е създадено върху земите на древните траки, свидетелство за което са могилите, намиращи се в землището на селото - една от които най- голямата куполна гробница в България с диаметър 5.30м. 

  Тези от Вас, които искат да останат там за една или повече нощувки могат да си изберат хотел или къща в селото или в близкото вилно селище Атолук. Името му идва от турското Ат – кон и улук – тръба за вода и означава „място за водопой на конете“.

  Летните разходки в близост до Равногор могат да ви отведат до параклиса „Св. Илия“, а ако продължите и минете през нивите, следвайки указателните табели ще стигнете до Бекови скали. Прекрасно местенце над язовир „Въча“, завършващо със скална тераса, на която са монтирани пейки. Подарък за всички, изкачили се до там са величествените гледки към отсрещните Модърските върхове на Родопите и прекрасният отблясък на водата, скатала се в планинските гънки.

  В селото има частен музей, в който се пазят предмети от бита на местните. За наше удоволствие до сватбната си носия се снима баба Софка. Нейният празет Вергил е оформил етногрефската сбирка и стаята с произведени от него био напитки и храни.

  Недалече от Равногор се намира и село Фотиново с Фотински водопади, една набираща популярност забележителност.

  На 7 км от Равногор е местността Розовски вриз. Името ѝ идва от това, че там извират и се събират много води, които се отвеждат до микроязовир, наречен Гювеча. Язовирът може да се ползва за риболов.

  В горите между Атолука и Равногор могат да бъдат намери огромен брой гъби, част от които са ядливи, а други редки за нашите ширини и много красиви. Могат да бъдат видени популярните билки мащерка, равнец, кантарион. За любителите на горските плодове поетапно се появяват боровинки, ягоди, малини и къпини. 

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Пи
   ПИТАГОР
   1 -1
   09:47, 25 юли 2018
   Що рикламираш равногор ма тедо рикламирай село букуу на 25 километра от пърумая е има археологически разкопки доказващи чи още преди милиярди години тук е имало хора имало е общинъ имало е кметь. Трябва да се рекламират местните исторически забележителности които ще напраят пърумай туристическа атракция какту казва ангу нимой ми рекламирайте некви други села. Рекламирай селу воден китно село в полите на родопите от там е произлязъл руждиту голям заместник кметь голям социолог социопат и началник на социалната политика. рекламирайте и родното мясту на ангу хората да идат да попият от местната атмосфера и те да се накачат и да станат достойни кметове.
  • 2
   Фа
   Фани Делчева
   0 0
   16:48, 31 юли 2018
   Докога ще търпите такива тъпи изказвания? Браво на ПИ-каква култура, какъв речник, достоен да възпитава поколението в правопис. Срамувам се, че обръщате внимание на такива.
  Последни новини