5 °C

Предложение за лятна разходка: Равногор

Изображение 1 от 6

  На 100 км от Първомай се намира населеното място с най-чистия въздух на Балканския полуостров – село Равногор. Това не е просто трик на туроператорите. Това е факт,  посочен в изследване на ЮНЕСКО през 2004 година. И днес, години по-късно Равногор остава чудесна дестинация за летните горещини, особено за хората, които искат да си наберат билки, горски плодове и гъби.

  За да стигнете до там трябва да отидете до Брацигово – може през автомагистрала „Тракия“ или през Пловдив. Равногор се намира на 16 км от Брацигово, по живописен, но тесен път с много завои.

  Легендата разказва, че селището е създадено през 1777 година. В склоновете на планината имало гора, израснала на равно място. Дърветата били изсечени и на тяхно място се появили домове. Днешните равногорчани помнят годината и много от тях имат автомобилни номера „1777“.

  Историците считат, че Равногор е създадено върху земите на древните траки, свидетелство за което са могилите, намиращи се в землището на селото - една от които най- голямата куполна гробница в България с диаметър 5.30м. 

  Тези от Вас, които искат да останат там за една или повече нощувки могат да си изберат хотел или къща в селото или в близкото вилно селище Атолук. Името му идва от турското Ат – кон и улук – тръба за вода и означава „място за водопой на конете“.

  Летните разходки в близост до Равногор могат да ви отведат до параклиса „Св. Илия“, а ако продължите и минете през нивите, следвайки указателните табели ще стигнете до Бекови скали. Прекрасно местенце над язовир „Въча“, завършващо със скална тераса, на която са монтирани пейки. Подарък за всички, изкачили се до там са величествените гледки към отсрещните Модърските върхове на Родопите и прекрасният отблясък на водата, скатала се в планинските гънки.

  В селото има частен музей, в който се пазят предмети от бита на местните. За наше удоволствие до сватбната си носия се снима баба Софка. Нейният празет Вергил е оформил етногрефската сбирка и стаята с произведени от него био напитки и храни.

  Недалече от Равногор се намира и село Фотиново с Фотински водопади, една набираща популярност забележителност.

  На 7 км от Равногор е местността Розовски вриз. Името ѝ идва от това, че там извират и се събират много води, които се отвеждат до микроязовир, наречен Гювеча. Язовирът може да се ползва за риболов.

  В горите между Атолука и Равногор могат да бъдат намери огромен брой гъби, част от които са ядливи, а други редки за нашите ширини и много красиви. Могат да бъдат видени популярните билки мащерка, равнец, кантарион. За любителите на горските плодове поетапно се появяват боровинки, ягоди, малини и къпини. 

  Теодора Кирякова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Пи
   ПИТАГОР
   1 -1
   09:47, 25 юли 2018
   Що рикламираш равногор ма тедо рикламирай село букуу на 25 километра от пърумая е има археологически разкопки доказващи чи още преди милиярди години тук е имало хора имало е общинъ имало е кметь. Трябва да се рекламират местните исторически забележителности които ще напраят пърумай туристическа атракция какту казва ангу нимой ми рекламирайте некви други села. Рекламирай селу воден китно село в полите на родопите от там е произлязъл руждиту голям заместник кметь голям социолог социопат и началник на социалната политика. рекламирайте и родното мясту на ангу хората да идат да попият от местната атмосфера и те да се накачат и да станат достойни кметове.
  • 2
   Фа
   Фани Делчева
   0 0
   16:48, 31 юли 2018
   Докога ще търпите такива тъпи изказвания? Браво на ПИ-каква култура, какъв речник, достоен да възпитава поколението в правопис. Срамувам се, че обръщате внимание на такива.

  Хороскоп за 28.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
  28 фев 2020
  Последни новини