БЧК: При наводнение трябва да сте информирани

Наводненията в България вече не са екзотика, за която се говори само по медиите. За съжаление те започнаха да се превръщат в част от живота ни, а според учени сезоните, за които са характерни валежите, ще стават по-продължителни, а дъждовете - по-чести и по-обилни.

Няколко различни фактора могат да предизвикат наводнение. Между тях са проливните дъждове, свързани с бури и урагани, бързото топене на снеговете или ледовете, задръстените водни корита, свлачищата и др.

Освен че застрашават живота на много хора, наводненията са опасни защото след тях започва разпространението на опасни бактерии, вируси, акари.

Пороите, предизвикани от силни дъждове за кратък период от време, са най-катастрофални. Тогава теченията стават много силни и няма време хората да бъдат предупредени да се евакуират или да потърсят подслон другаде. Най-често жертва на наводнение стават шофиращите или возещите се в автомобили. Разливите на реки предизвикват болести и други здравословни проблеми, но при тях жертвите обикновено са по-малко.

Блгарски червен кръст са разработили правила, които е добре да бъдат спазвани при наводнение. От изключителна важност е засегнатите да получават информация и да следят обстановката.

По време на бедствието те препоръчват:

Информирайте се непрекъснато за обстановката и следвайте инструкциите на спасителните служби.

При невъзможност за напускане на сградата, ако нивото на водата продължава да расте, заемете най-горните етажи или покрива. Известете близките си или органите на МВР за местонахождението си.

Ако трябва да се евакуирате изключете централно газта и електричеството. Вземете Вашия личен багаж.

Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или дере, необходимо е незабавно да се отдалечите от тях и да се придвижите към най-близкото възвишение.

При невъзможност за евакуиране на животните, отворете вратите на помещенията, където са затворени.

Избягвайте наводнени територии.

При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и изчака спирането на пороя. Незначително понижение на нивото на пътя може да предизвика голяма разлика в дълбочината на водата.

Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, преминете само ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода.

Бързотечащи разливи и потоци се пресичат само, ако имате помощно въже за преминаване и обезопасително въже за тялото.

При поройни дъждове не заставайте под или на мостове, подлези, надлези и други съоръжения -  високата вода може да ви отнесе.

Ако сте на път и констатирате опасност от наводнение, обадете се на тел 112, уведомете органите на местната власт, пожарната и други структури на МВР. При липса на такава възможност, предупредете в кметството на най-близкото населено място или преминаващи хора.

Не пийте вода от наводнените площи, защото може да е замърсена.

Parvomai.NET

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Въ
    Възмутен Гражданин
    1 0
    18:08, 6 юли 2018
    При наводнение в Първомай, първо се прекръстете. След това вижте в гардероба дали ви се намира водолазен костюм или по-добрия вариант е да си държите една лодка в гаража. Вместо да се чудят общинските съветници на кой да подаряват общински имоти, да вземат да ангажират мъжката част от един определен етнос за да изчистят шахтите. "Латиносите" и без това получават доста солидни помощи. Да ги ангажират да поработят. Цял живот ли ще ни живеят на гърба? Хайде да видят и те откъде идват парите. Стига са живели в заблуждението, че банкомата е вълшебна машина, която сама си произвежда банкноти! :)
Последни новини