7 °C

БЧК: При наводнение трябва да сте информирани

Наводненията в България вече не са екзотика, за която се говори само по медиите. За съжаление те започнаха да се превръщат в част от живота ни, а според учени сезоните, за които са характерни валежите, ще стават по-продължителни, а дъждовете - по-чести и по-обилни.

Няколко различни фактора могат да предизвикат наводнение. Между тях са проливните дъждове, свързани с бури и урагани, бързото топене на снеговете или ледовете, задръстените водни корита, свлачищата и др.

Освен че застрашават живота на много хора, наводненията са опасни защото след тях започва разпространението на опасни бактерии, вируси, акари.

Пороите, предизвикани от силни дъждове за кратък период от време, са най-катастрофални. Тогава теченията стават много силни и няма време хората да бъдат предупредени да се евакуират или да потърсят подслон другаде. Най-често жертва на наводнение стават шофиращите или возещите се в автомобили. Разливите на реки предизвикват болести и други здравословни проблеми, но при тях жертвите обикновено са по-малко.

Блгарски червен кръст са разработили правила, които е добре да бъдат спазвани при наводнение. От изключителна важност е засегнатите да получават информация и да следят обстановката.

По време на бедствието те препоръчват:

Информирайте се непрекъснато за обстановката и следвайте инструкциите на спасителните служби.

При невъзможност за напускане на сградата, ако нивото на водата продължава да расте, заемете най-горните етажи или покрива. Известете близките си или органите на МВР за местонахождението си.

Ако трябва да се евакуирате изключете централно газта и електричеството. Вземете Вашия личен багаж.

Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или дере, необходимо е незабавно да се отдалечите от тях и да се придвижите към най-близкото възвишение.

При невъзможност за евакуиране на животните, отворете вратите на помещенията, където са затворени.

Избягвайте наводнени територии.

При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и изчака спирането на пороя. Незначително понижение на нивото на пътя може да предизвика голяма разлика в дълбочината на водата.

Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, преминете само ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода.

Бързотечащи разливи и потоци се пресичат само, ако имате помощно въже за преминаване и обезопасително въже за тялото.

При поройни дъждове не заставайте под или на мостове, подлези, надлези и други съоръжения -  високата вода може да ви отнесе.

Ако сте на път и констатирате опасност от наводнение, обадете се на тел 112, уведомете органите на местната власт, пожарната и други структури на МВР. При липса на такава възможност, предупредете в кметството на най-близкото населено място или преминаващи хора.

Не пийте вода от наводнените площи, защото може да е замърсена.

Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Въ
  Възмутен Гражданин
  1 0
  18:08, 6 юли 2018
  При наводнение в Първомай, първо се прекръстете. След това вижте в гардероба дали ви се намира водолазен костюм или по-добрия вариант е да си държите една лодка в гаража. Вместо да се чудят общинските съветници на кой да подаряват общински имоти, да вземат да ангажират мъжката част от един определен етнос за да изчистят шахтите. "Латиносите" и без това получават доста солидни помощи. Да ги ангажират да поработят. Цял живот ли ще ни живеят на гърба? Хайде да видят и те откъде идват парите. Стига са живели в заблуждението, че банкомата е вълшебна машина, която сама си произвежда банкноти! :)

Хороскоп за 25.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
25 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
25 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
25 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
25 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
25 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
25 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
25 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
25 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
25 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
25 фев 2020
Последни новини