Окръжният съд реши да се отменят членове от Наредба, приета преди 14 години

Пловдивският окръжен съд отмени част от Наредбата за реда и управлението на общинско имущество, включено в общински търговски дружества и предприятия с общинско участие на Община Първомай в частта ѝ от 58 до 60 член като незаконосъобразни.

Решението за тази наредба е взето на сесия на 30 юли 2004 година, т.е. преди почти 14 години. В тогавашният ОбС е имало 29 съветници, Председател е бил Илия Ганчев, а самата наредба и Законът са променяни незнайно колко пъти след това. На някой прокурор му е останало време и се е върнал достатъчно много години назад, за да открие разминаване и да поиска съдът да отмени посочените членове, протворечащи на Закона.

Настоящият Председател на ОбС Дечко Петков коментира, че това е практика, която засяга почти всички общини в България. При откриването на такива нередности се изисква Наредбата да бъде променена, а това означава публикуване на промените, обсъждане и гласуване на извънредни сесии, често с противоречащи си срокове. Затова е много по-лесно съдът да постанови отмяна на тези членове.

Общината е осъдена да плати 20 лв. разноски по делото.

Подобни съдебни решения са възможни и по други актове, приети от ОбС – Първомай. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини