29 °C

Според анкетно проучване най-големият проблем на околната среда в общината са водите

Общинска администрация публикува резултатите от проведеното сред гражданите на Първомай анкетно проучване във връзка с разработването на Програма за опазване на околната среда.

В публикацията не е посочен броя на отговарялите, но се знае, че 69% от тях са служители в общинска администрация, а останалите 31% е мнението на други граждани. Ето защо изследването не би могло да бъде представително, но позволява на разработващите да се ориентират в местната проблематиката.

60% от анкетираните посочват, че има какво да се желае по отношение на околната среда. Според тях най-значимите проблеми на територията на общината са свързани с водите – 35% и качеството на атмосферния въздух – 23%. Следва проблемът с отпадъците, посочен от 18% от анкетираните, по 6% са тези, които мислят, че най-големите проблеми са свързани с шума и зелените площи. Само 3% са притеснени от замърсяването на почвите.

На въпроса с отворен отговор: посочете конкретни проблеми в населеното място, в което живеете, за които е необходимо да се предприемат спешни мерки: най-често са посочвани:

замърсяването на реките; замърсяването на детските площадки и липсата на санкции, нерегламентираните сметища, превръщането на р.Мечка в сметище за строителни и битови отпадъци, отравянето на рибата в реката.

Приоритетите, които отговарящите считат, че трябва да бъдат решени с Общинската Програма за опазване на околната среда са:

1.Опазване на водите и водните обекти и подобряване на качеството на повърхностните води(24%);

2. Опазване на качеството на атмосферния въздух(19%);

3. Подобряване на административния капацитет за управление на околната среда и ангажиране на местното население(17%).

На въпроса: Смятате ли, че трябва да се санкционират много строго лицата, които изхвърлят отпадъци на нерегламентирани места или извършват други нарушения свързани с опазване на околната среда? 100% от анкетираните посочват, че трябва да се санкционират много строго лицата, които изхвърлят отпадъци на нерегламентирани места или извършват други нарушения, свързани с опазването на околната среда.

93% от анкетираните желаят да бъдат информирани относно кампании, свързани с

подобряване на околната среда и нейните компоненти.

Мнозинството от участвалите в проучването – 69% считат, че отговорността и грижата за опазване на чистотата е грижа и на двете страни – граждани и администрация.

Резултатите от допитването , както и разработената Програма за опазване на околната среда могат да бъдат видени на сайта на Община Първомай. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Пъ
  Първомай-OFF
  3 -1
  18:29, 26 юни 2018
  Най-големият проблем на община Първомай е самата община Първомай(сградата) и останалите човекоподобните(умствено) жители които ги избират..Смисълът да съществува този "град" е загадка за белите(умствено) хора..
 • 2
  Мн
  мнение
  1 0
  23:36, 26 юни 2018
  Нещо централно ми се губи смисъла от това анкетно проучване. Да се прави анкета за проблеми, ясни за всички и предъвквани всред обществото от години, е странно и служи единствено да се маскира липсата реални действия по опазване на околната среда с нещо, имитиращо действие. Бихте ли допълнили в статията колко струваше на данъкоплатеца провеждането муi и как точно резултатите му ще повлияят на опазването на околната среда?
 • 3
  Пи
  ПИТАГОР
  0 0
  05:57, 27 юни 2018
  Анкетното пручване ще повлияе зле на околната среда. Жъ попитате защо яз жъ ви кажа. След като е направено и отпечатано и вече задоволило някой административен процес жъ бъде изхвърлено пак на боклука ей така и това проучване ще даде своя малък принос в замърсяването на околната среда в пърумайя

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини