6 °C

Според анкетно проучване най-големият проблем на околната среда в общината са водите

Общинска администрация публикува резултатите от проведеното сред гражданите на Първомай анкетно проучване във връзка с разработването на Програма за опазване на околната среда.

В публикацията не е посочен броя на отговарялите, но се знае, че 69% от тях са служители в общинска администрация, а останалите 31% е мнението на други граждани. Ето защо изследването не би могло да бъде представително, но позволява на разработващите да се ориентират в местната проблематиката.

60% от анкетираните посочват, че има какво да се желае по отношение на околната среда. Според тях най-значимите проблеми на територията на общината са свързани с водите – 35% и качеството на атмосферния въздух – 23%. Следва проблемът с отпадъците, посочен от 18% от анкетираните, по 6% са тези, които мислят, че най-големите проблеми са свързани с шума и зелените площи. Само 3% са притеснени от замърсяването на почвите.

На въпроса с отворен отговор: посочете конкретни проблеми в населеното място, в което живеете, за които е необходимо да се предприемат спешни мерки: най-често са посочвани:

замърсяването на реките; замърсяването на детските площадки и липсата на санкции, нерегламентираните сметища, превръщането на р.Мечка в сметище за строителни и битови отпадъци, отравянето на рибата в реката.

Приоритетите, които отговарящите считат, че трябва да бъдат решени с Общинската Програма за опазване на околната среда са:

1.Опазване на водите и водните обекти и подобряване на качеството на повърхностните води(24%);

2. Опазване на качеството на атмосферния въздух(19%);

3. Подобряване на административния капацитет за управление на околната среда и ангажиране на местното население(17%).

На въпроса: Смятате ли, че трябва да се санкционират много строго лицата, които изхвърлят отпадъци на нерегламентирани места или извършват други нарушения свързани с опазване на околната среда? 100% от анкетираните посочват, че трябва да се санкционират много строго лицата, които изхвърлят отпадъци на нерегламентирани места или извършват други нарушения, свързани с опазването на околната среда.

93% от анкетираните желаят да бъдат информирани относно кампании, свързани с

подобряване на околната среда и нейните компоненти.

Мнозинството от участвалите в проучването – 69% считат, че отговорността и грижата за опазване на чистотата е грижа и на двете страни – граждани и администрация.

Резултатите от допитването , както и разработената Програма за опазване на околната среда могат да бъдат видени на сайта на Община Първомай. 

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Пъ
  Първомай-OFF
  3 -1
  18:29, 26 юни 2018
  Най-големият проблем на община Първомай е самата община Първомай(сградата) и останалите човекоподобните(умствено) жители които ги избират..Смисълът да съществува този "град" е загадка за белите(умствено) хора..
 • 2
  Мн
  мнение
  1 0
  23:36, 26 юни 2018
  Нещо централно ми се губи смисъла от това анкетно проучване. Да се прави анкета за проблеми, ясни за всички и предъвквани всред обществото от години, е странно и служи единствено да се маскира липсата реални действия по опазване на околната среда с нещо, имитиращо действие. Бихте ли допълнили в статията колко струваше на данъкоплатеца провеждането муi и как точно резултатите му ще повлияят на опазването на околната среда?
 • 3
  Пи
  ПИТАГОР
  0 0
  05:57, 27 юни 2018
  Анкетното пручване ще повлияе зле на околната среда. Жъ попитате защо яз жъ ви кажа. След като е направено и отпечатано и вече задоволило някой административен процес жъ бъде изхвърлено пак на боклука ей така и това проучване ще даде своя малък принос в замърсяването на околната среда в пърумайя

Хороскоп за 21.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е да получите отговори, които отдавна търсите. Използвайте ги градивно и резултата ще бъде отличен. Успехи в обществените дейности. Ще срещнете уважение и признание от страна на околните. Семейството ще ви изненада приятно с добри новини. Очаквайте предложение за съвместен проект от партньори, с които сте работили преди.
21 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не разпилявайте енергията си върху странични интереси, а се съсредоточете върху работата. Любовта ви дава стимул и способности да правите чудеса. И живеете с усещането, че няма невъзможни неща. Работата в колектив също носи добри резултати. Увличате околните с идеите си и печелите съмишленици. Възползвайте се от момента.
21 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес можете да се замете с нещо, което сте отлагали до този момент. На някои неща обаче ще трябва да обърнете сериозно внимание, затова не отлагайте повече разглеждането им. В личен план ще трябва да положите повече усилия, за да вървят гладко отношенията ви със сърдечния ви партньор.
21 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се посветите на професионалната си работа, рискувате да си навлечете неодобрението на близките си. Не за друго, а защото прекалено много време не сте сред тях и отсъствието ви им тежи. Приятни емоции за онези от вас, които ще запълнят времето си с по-интересни занимания.
21 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят е прекрасен за осъществяване на начинанията ви. Приятели ви оказват необходимата подкрепа и идеите ви ще бъдат осъществени по-скоро отколкото сте очаквали. Все пак не мислете, че всички са ви длъжни и оставяйте повече лично пространство на хората около вас.
21 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Доста разнообразен ден ви очаква днес. На работното ви място цари добро настроение, което бързо ще зарази и вас. Не бъдете прекалено подозрителни към колеги, рано или късно ще се уверите в искреността им. Мислете и за сърдечния си партньор.
21 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
21 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Взаимоотношенията ви с любимия човек днес ви удовлетворяват напълно. Чувствате се прекрасно, но ви е трудно да се съсредоточите върху работата си. Мислите ви витаят в съвсем различна насока. Постарайте се да не се набивате на очи за да нямате неприятности. Препоръчително е да прекарате вечерта навън сред приятели.
21 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очевидно имате проблеми в общуването с другите. Не си позволявайте безпочвени критики и компромати, рискувате като бумеранг да се върнат към вас. Ще ви обземат желания насочени извън дома, но това крие рискове за семейно обвързаните. За творческите личности - отлични перспективи.
21 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаква ви един сравнително спокоен ден днес. Срещата със стар приятел или приятни за вас хора ще ви зареди с положителна енергия и ентусиазъм. Моментът е подходящ за финансови начинания свързани с теглене на кредит. Не се колебайте, действайте и добрите резултати съвсем скоро ще са налице.
21 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С нови умения ще се включите в изпълнението на една задача и това ще подобри материалното и психическото ви състояние. Заобиколени от приятели ще се радвате на желани неща. Сами ще се ангажирате с обещание, което ще се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото сте предвидили. Въпреки това ще удържите на думата си.
21 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи.
21 фев 2020
Последни новини