19 °C

Чревни бактерии определят настроението и поведението ни

Маргарет Морис, невролог от Университета в Нов Южен Уелс, Австралия се интересува от връзката между мозъка и червата. Идеята доби популярност наскоро, тя твърди, че микробиомът диктува човешкото поведение. А мозъкът на свой ред също изпраща сигнали до стомаха и червата и бактериалните им обитатели чрез блуждаещия нерв. Нервът се спуска от основата на мозъка към червата. По пътя си той осъществява контакт и с множество други органи. Мозъкът произвежда хормони – химически сигнали, които попадат в кръвта. Те се срещат и в червата. Блуждаещият нерв и хормоните сигнализират глад и ситост. Те контролират и скоростта, с която храната преминава през нас. На свой ред червата изпращат обратни сигнали.

Микробите в стомаха и червата помагат за разграждането на храната. Микробите отделят отпадни продукти, които също служат като химически посланици. Отпадните молекули биха могли да задействат серия от сигнали из останалата част от тялото.

Някои микроби карат стомашната лигавица да изпраща сигнали до имунната система. Това ни предпазва от инфекции. Други микроби изпращат молекулярни сигнали обратно до блуждаещия нерв. Трети отделят хормони в кръвта, чрез която в крайна сметка стигат до мозъка. Тези хормони биха могли да засегнат паметта и настроението ни.

Невинаги учените са били наясно, че червата комуникират с мозъка. Ролята на червата започна да се изяснява когато изследователите решиха да проучат микробиома по-задълбочено.

Какво точно е посланието на червата, зависи от това кой го изпраща. Черва пълни с плодове и зеленчуци приютяват различна комбинация от микроби, в сравнение с тези, които обичайно обработват чипс, газирани напитки и други вредни храни. Различните послания на микробите засягат по различен начин и работата на мозъка.

Тук се намесват Маргарет Морис и нейните плъхове.

В продължени на две седмици животните били хранени основно с вредни храни, а после била тествана паметта им.

Областта от мозъка, свързана с ученето и паметта, се нарича хипокампус. Морис установила, че след няколко седмичната диета хипокампусът у мишите вече не функционирал толкова добре. Освен това червата им се отличавали с по-слабо разнообразие на микроби. Същото това разнообразие се завърнало, когато учените третирали мишките с високи дози пробиотик. Паметта им също се подобрила.

Храната в червата ни засяга работата на мозъка, но мозъкът също засяга червата. Учените установили, че когато мишките са подложени на силен стрес, напрежението се отразява и на чревната микрофлора.Стресираните мишки се отличавали с по-слабо бактериално разнообразие от спокойните. Те били и по-податливи на определени бактерии, които биха могли да ги разболеят.

Не всички плъхове реагирали еднакво на стреса. Оказало се, че някои се стресират по-бързо и лесно от други. Затова изследователите взели изпражнения от стресирани животни и нахранили с тях по-спокойните плъхове (Плъховете често се хранят с изпражненията си). Изпражненията винаги съдържат и част от чревния микробиом. Учените искали да разберат каква част от поведението на стресираните животни ще възприемат нестресираните. В края на експеримента спокойните животни започнали да се стресират много по-бързо и демонстрирали прояви на депресия.

Червата не са просто тръба, през която преминава храната. Те са изключително сложни екосистеми. Животът на микробите не е лесен, на тях непрекъснато им се налага да отблъскват нарушители. Причината е, че в червата живеят не само бактерии, но и вируси. Вирусите нахлуват в клетките и ги превръщат във фабрики за производство на още вируси.

Приблизително 95% от вирусите са бактериофаги. Тези вируси, обаче, не се интерусват от нас, а от микробите ни.

Засега учените не знаят нищо по въпроса дали вирусите се влияят от поведението ни, и дали ни засягат по някакъв начин.

Вероника Питърсън от University College Cork в Ирландия решила да изследва ролята на вирусите. Стресът предизвиква хаос сред микробиома. Той също увеличава вирусовото разнообразие и води до повявата на нови видове.

По-богатото разнообразие от вируси означава, че бактериите са подложени по-голям стрес, голяма част от тях биват убити от вирусите. А мъртвите бактерии не изпращат никакви сигнали до мозъка.

Чревните бактерии и вирусите имат и друга компания: едноклетъчни гъбички. Те може би също секретират сигнали, които влияят върху имунната ни система, а може би дори върху поведението ни. В момента учените не знаят почти нищо за тях.

Всички тези изследвания са извършени върху плъхове, гризачите все пак не са хора, затова никой не би могъл да каже дали и как чревните обитатели влияят върху ума ни.

Учените, обаче, вече говорят за появата на психобиотици – пробиотици, които биха могли да променят поведението ни.

Човешките клетки се контролират от човешките гени, които все още не сме се научили да променяме. Напълно възможно е, обаче, да отгледами нови бактерии или да се оттървем от старите. За разлика от генома, микробиома може да бъде променян, при това изключително лесно, чрез диетата.

Учените се интересуват най-вече от бактерията Bifidobacterium longum, която поне при плъховете намалила признаците на стрес.

Изследователят Джерард Кларк добавил бактерията към диетата на 22-ма здрави мъже.

След това участниците били подложени на серия тестове, които трябвало да определят устойчивостта им на физически стрес и способността им за учене и запомняне.

4 седмици след началото на експеримента, мъжете се справили по-добре във всички възможни тестове и заявили, че се чувстват по-малко стресирани.

Изследванията върху хора продължават. Не бива, обаче, да възлагаме надежди на една-единствена бактерия. Съществуват множество начини да насърчим растежа на добрите бактерии в червата. Консумацията на повече плодове и зеленчуци, например, разнообразява микробиома.

Не бива да се забравя, че не всички полезни бактерии биха помогнали на всички и за всичко. Плъховете, които били третирани с пробиотици демонстрирали подобрение само в един-единствен вид памет, в друг случай пробиотиците влошили представянето им без значение от диетата.

Нужни са още доказателства в подкрепа на ползата от психобиотиците, междувременно бихте могли да заложите на здравословна диета с много плодове и зеленчуци.

Източник: sciencenewsforstudents.org

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини