Порция ядки дневно може да намали риска от депресия

Испански учени установиха, че порция ядки дневно може да намали риска от депресия, съобщи сайтът Хелт.

Специалистите са използвали данни за 13 504 души от британската Биобанка, за да анализират връзката между консумацията на ядки и депресията. В началото на проучването всеки участник е бил без депресия. Учените са анализирали  дали участниците са развили заболяването и дали са яли ядки (и ако са яли, какво количество).

Те са стигнали до заключението, че по-високият прием на дървесни ядки е свързан с по-нисък риск от депресия.

Ядките са източник на много хранителни вещества. Известно е, че могат да предотвратят някои хронични болести, предпазват от оксидативен стрес и възпаление, подобряват общото състояние. Малко са храните, които са толкова полезни. Някои от тези хранителни аспекти могат да подобрят психичното здраве. 

"Основните компоненти на ядките, като диетични фибри, омега-3 мастни киселини, феноли, полифеноли и витамин Е, имат голям спектър от противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да допринесат за защита от депресия", казва Бруно Бисосеро Перони от Центъра за здравни и социални изследвания към Университета Кастилия-Ла Манча в Испания, който е ръководител на изследването. 

Тъй като повишеното възпаление може да повлияе на развиването на депресия, е логично ядките да се отразяват на психичното здраве. И не е необходимо голямо количество. 

Учените установиха, че хората, които са консумирали 30 грама ядки всеки ден (около една шепа) 5,3 години, са имали 17% по-нисък риск от депресия.

Защитната връзка между консумацията на ядки и честотата на депресията е наблюдавана извън други рискови фактори, като затлъстяване, тютюнопушене, недостатъчна физическа активност и някои медицински състояния.

Хората, които освен консумацията на ядки са практикували и здравословен начин на живот, са имали още по-големи ползи.

Въпреки резултатите от изследването, изследователите предупреждават, че яденето на ядки не гарантира избягването на депресия. Такава връзка може да бъде направена, но са необходими широкомащабни клинични изпитания, за да бъде разбрано по-добре как консумацията на ядки се отразява пряко върху риска от депресия, особено при хора с активен начин на живот и при разлики в здравословното състояние. 

При опасения за депресия е добре да бъде потърсена професионална помощ, а не човек да си мисли, че ядки ще му помогнат. 

Това обаче не омаловажава ползата от ядките в ежедневното меню. Те могат да помогнат за контролиране на теглото, за сърдечно и когнитивно здраве, за укрепване на храносмилателната система, за контролиране на кръвната захар. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини