Първомайските самодейци гостуваха на нишката публика

    Със спектакъла „Песен синор няма, хоро не старае“ творческите колективи на ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“ изненадаха и поздравиха публиката в сръбския град Ниш. Поканата, отправена от община Црвени крст, е трасирана от отличните отношения между кинолози от Ниш и Първомай, които се развиват повече от четири години.

    На 8 юни певци, танцьори, артисти стъпиха на сръбска сцена, за да покажат красотата на българските ритми, таланта на първомайските самодейци и да отворят сърцата си за приятелство със съседите от Балканите.

    Самодейците дефилираха по улиците с развят български флаг, облечени в сценични костюми. Към тях се присъединиха кметът на община Първомай- Ангел Папазов, служители в ОбА, читалищни настоятели и много приятели. Гостите извиха кръшно хоро, а след това се отправиха към залата на Филхармонията, в която се състоя концерта.

    В представлението взеха участие над 80 талантливи самодейци, отдадени на изкуството.

    Сред зрителите в залата бе кметът на община Црвени крст проф.д-р Милутинович, български дипломати, представители на руското консулство и много граждани на общината – домакин. Артистите бяха приветствани от кметовете на Црвени крст и Първомай. Публиката се наслади на руската музика, изпълнена от „Ивушка“, на неравноделните ритми на българския фолклор, в които се впуснаха танцьорките от „Евридика“, певците от ансамбъл „Първомай“ и музикантите от оркестър „Дионис“.
    Публиката истински се забавлява с откъса от пиесата „Госпожа Министершата” по Бранислав Нушич, дело на Театралния състав към Читалището с ръководител Спас Янков.

    Наградата за самодейците бе признанието и аплодисментите на публиката и те я получиха в изобилие в Црвени крст.

    След завръщането си от Ниш, Ана Сиракова – секретар на читалището и самодеец разказа за емоциите от събитието: „Чувстваме се щастливи и удовлетворени. Раздадохме се максимално и достойно представихме читалището и Първомай“.
    След концерта се състоя тържествена вечеря, на която Председателят на О”НЧ Св. Св. Кирил и Методий- 1894г гр. Първомай” Иван Караславов благодари на участниците, на Община Първомай в лицето на кмета г-н Папазов за подкрепата. Специална благодарност отправи и към зам. кмета г-н Митков, който от самото начало взе участие в подготовката. Изразена бе и огромна благодарност към домакините от Община Црвени крст, гр Ниш, в лицето на г-н Петрович.

    В Ниш бяха връчени и наградите "МУза"  на самодейци, отличили се в своята дейност през годините.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      12
      123
      9 -5
      22:36, 11 юни 2018
      Едно голямо НИЩО! Това са вече събитията и животът в Първомай.
      • 1_
        1_1528828402
        2 -3
        21:35, 12 юни 2018
        Ами направи едно голямо нещо!
    • 2
      45
      456
      9 -4
      22:51, 11 юни 2018
      Това е единственото Нещо от живота в Първомай!
    • 3
      Пъ
      Първомаеццц
      4 -3
      23:27, 12 юни 2018
      Бая странични люде се виждат на снимките ..... Сигурно е имало предвидени за тях "празни " , но безплатни места в превозните средства ....Но защо ли се учудваме - при екскурзиите на читалището винаги е така ......
    Последни новини