24 °C

Седмокласниците могат да избират между 3 профила и 4 професии в Първомай

От утре започва издаването на служебните бележки на седмокласниците с резултатите от Националното външно оценяване.

Учениците, които желаят да продължат образованието си в Първомай, могат да избират между паралелки с 3 различни профила и 4 професии.

Разликата е,че профилираните паралелки не дават специалност при завършване - учениците получават знания, но не придобиват професия. Тези паралелки се сформират в Средните училища. В СУ „Златаров“ такива ще са паралелки с профили: Чужди езици, Софтуерни и хардуерни науки и новият профил – Физическо възпитание и спорт.

Гимназистите от класа с „Чужди езици“ ще получат подготовка по английски език, руски език, информационни технологии. В профил „Софтуерни и хардуерни науки“ ще изучават информатика и информационни технологии. А в спортната паралелка ще се заложи на футбол, спортна анимация, олимпизъм и олимпийски принципи. Кандидатите за нея вече са минали през изпит за проверка на физическите им способности.

В професионалната гимназия се предлага подготовка за професиите Икономист, Агроеколог, Монтьор на селскостопанска техника, а от тази година ще започне обучение и по направление „Производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи“. За усвояването на тази професия, гимназистите ще изучават Декоративно рисуване, Материалознание, Технология на облеклото от текстил, Конструиране и моделиране на облеклото, Шевни машини и съоръжения, Чужд език по специалността. Обучението в новото направление ще е дуално, т.е. учениците ще учат и практикуват едновременно във фирмите, в които по-късно ще могат да се реализират.

В бала за кандидатстване за новата паралелка участват както точките, получени на външните оценявания по БЕЛ и математика, така и оценката от свидетелството за завършен 7 клас, оценките по БЕЛ и Изобразително изкуство – приравнени към съответния брой точки.

Документите за кандидатстване ще могат да бъдат подавани от 20 до 26 юни в сградата на НУ „Христо Ботев“ или по Интернет. Педагозите съветват внимателни да бъдат обсъдени всички желания на учениците и при подаване на заявление те да бъдат степенувани низходящо според интереса, а не според вероятността за приемане.

За подаване на заявлението е необходима служебната бележка с резултатите от положените изпити. Те се получават от училището, в което се обучава ученикът в VII клас от 13.06.2018 г. до 19.07.2018 г. Освен това е необходимо свидетелството за завършен VII клас. Ако има вече въведено заявление(online или на хартия) системата не позволява въвеждането на ново заявление.

Медицинско свидетелство е необходимо при кандидатстване в паралелки с професия/ специалност, каквото са в ПГСС „Васил Левски“.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Кр
  Краставици и чушки
  7 -6
  13:05, 12 юни 2018
  Какво ще работят в Първомай? Града умира безвъзвратно! Със 400 лева заплата ли ще ги задържите тук? Ама то никой няма зор да ги задържа младите! Роби винаги може да си внесат от Украйна, Узбекистан или от където и да било!
  • 1_
   1_1528828402
   2 0
   21:33, 12 юни 2018
   А другаде колко ще получават?
  • Ан
   Английски лорд
   4 -2
   23:16, 12 юни 2018
   "А, другаде колко ще получават?" Този коментар е доста наивен, писан от човек, който явно не е излизал от Първомай и дори не се информира какво се случва извън родното ни населено място, което ще става все по-малко населено.
 • 2
  Кр
  Краставици и чушки
  0 0
  13:23, 12 юни 2018
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 3
  Це
  Цензура
  4 -3
  14:53, 12 юни 2018
  Така и не разбрах какво бе обидното, расисткото и нецензурно съдържание на коментара ми? Той просто съдържаше възхвала към педагогическите умения на две видни първомайски даскалици от ПГСС и техния принос към интеграцията на учениците от един определен етнос. Нищо вулгарно и расистко няма в това да похвалиш две видни гражданки на Първомай.
 • 4
  Па
  ПАПАЗГРАД
  0 0
  22:07, 13 юни 2018
  Може ли да се избира преподавателка?

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини