5 °C

Седмокласниците могат да избират между 3 профила и 4 професии в Първомай

От утре започва издаването на служебните бележки на седмокласниците с резултатите от Националното външно оценяване.

Учениците, които желаят да продължат образованието си в Първомай, могат да избират между паралелки с 3 различни профила и 4 професии.

Разликата е,че профилираните паралелки не дават специалност при завършване - учениците получават знания, но не придобиват професия. Тези паралелки се сформират в Средните училища. В СУ „Златаров“ такива ще са паралелки с профили: Чужди езици, Софтуерни и хардуерни науки и новият профил – Физическо възпитание и спорт.

Гимназистите от класа с „Чужди езици“ ще получат подготовка по английски език, руски език, информационни технологии. В профил „Софтуерни и хардуерни науки“ ще изучават информатика и информационни технологии. А в спортната паралелка ще се заложи на футбол, спортна анимация, олимпизъм и олимпийски принципи. Кандидатите за нея вече са минали през изпит за проверка на физическите им способности.

В професионалната гимназия се предлага подготовка за професиите Икономист, Агроеколог, Монтьор на селскостопанска техника, а от тази година ще започне обучение и по направление „Производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи“. За усвояването на тази професия, гимназистите ще изучават Декоративно рисуване, Материалознание, Технология на облеклото от текстил, Конструиране и моделиране на облеклото, Шевни машини и съоръжения, Чужд език по специалността. Обучението в новото направление ще е дуално, т.е. учениците ще учат и практикуват едновременно във фирмите, в които по-късно ще могат да се реализират.

В бала за кандидатстване за новата паралелка участват както точките, получени на външните оценявания по БЕЛ и математика, така и оценката от свидетелството за завършен 7 клас, оценките по БЕЛ и Изобразително изкуство – приравнени към съответния брой точки.

Документите за кандидатстване ще могат да бъдат подавани от 20 до 26 юни в сградата на НУ „Христо Ботев“ или по Интернет. Педагозите съветват внимателни да бъдат обсъдени всички желания на учениците и при подаване на заявление те да бъдат степенувани низходящо според интереса, а не според вероятността за приемане.

За подаване на заявлението е необходима служебната бележка с резултатите от положените изпити. Те се получават от училището, в което се обучава ученикът в VII клас от 13.06.2018 г. до 19.07.2018 г. Освен това е необходимо свидетелството за завършен VII клас. Ако има вече въведено заявление(online или на хартия) системата не позволява въвеждането на ново заявление.

Медицинско свидетелство е необходимо при кандидатстване в паралелки с професия/ специалност, каквото са в ПГСС „Васил Левски“.

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Кр
  Краставици и чушки
  7 -6
  13:05, 12 юни 2018
  Какво ще работят в Първомай? Града умира безвъзвратно! Със 400 лева заплата ли ще ги задържите тук? Ама то никой няма зор да ги задържа младите! Роби винаги може да си внесат от Украйна, Узбекистан или от където и да било!
  • 1_
   1_1528828402
   2 0
   21:33, 12 юни 2018
   А другаде колко ще получават?
  • Ан
   Английски лорд
   4 -2
   23:16, 12 юни 2018
   "А, другаде колко ще получават?" Този коментар е доста наивен, писан от човек, който явно не е излизал от Първомай и дори не се информира какво се случва извън родното ни населено място, което ще става все по-малко населено.
 • 2
  Кр
  Краставици и чушки
  0 0
  13:23, 12 юни 2018
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 3
  Це
  Цензура
  4 -3
  14:53, 12 юни 2018
  Така и не разбрах какво бе обидното, расисткото и нецензурно съдържание на коментара ми? Той просто съдържаше възхвала към педагогическите умения на две видни първомайски даскалици от ПГСС и техния принос към интеграцията на учениците от един определен етнос. Нищо вулгарно и расистко няма в това да похвалиш две видни гражданки на Първомай.
 • 4
  Па
  ПАПАЗГРАД
  0 0
  22:07, 13 юни 2018
  Може ли да се избира преподавателка?

Хороскоп за 22.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
22 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
22 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
22 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
22 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
22 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
22 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
22 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
22 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
22 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
22 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
22 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
22 фев 2020
Последни новини