5 °C

Административният съд отмени два текста, приети от Общинския съвет

Пловдивският административен съд отмени два текста, приети от Общинския съвет на община Първомай.

Първият е от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет и гласи: „Председателят на Общинския съвет упражнява контрол върху разходването на средствата, предвидени в бюджета на общината за издръжка на Общинския съвет“. Съдът приема за основателни възраженията на прокурора за материална незаконосъобразност на текста, като изтъква в мотивите си, че ОбС осъществява приемането и контрола на бюджета на общината, но самият ОбС няма самостоятелен бюджет и нормативните актове от по-висока степен не предвиждат възможност председателят на ОбС да упражнява контрол върху разходването на средствата за издръжка на ОбС, поради което такова правомощие не може да бъде възлагано с Правилника. Правилникът на ОбС, който съдържа този текст, е приет през 2016 година с гласовете „За“ на 14 от 21 съветници, без подкрепата на съветниците от ГЕРБ.

Друг състав на Пловдивския апелативен съд е уважил прокурорски протест срещу извършена през 2013 година промяна на Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество в частта и, според която „... При разпореждане с недвижим имот, физическите и юридическите лица заплащат на общината режийни разходи в размер на 2%, изчислени върху:

стойността на имота, предмет на продажба, съответно стойността на ограниченото вещно право, което се учредява;

по-голямата стойност при замяна;

стойността на реалния дял, който се получава при делба.

Според съда този текст е приет в противоречие с материалния и процесуалния закон. Така наречените „режийни разноски” по закон задължително са включени в таксата, определена за съответната услуга, която лицата плащат съгласно Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите. Така приетият текст задължава гражданите да плащат повторно нещо, което вече са платили. Освен това няма никаква икономическа обосновка за размера на това плащане. Ето защо съдът отменя атакувания от прокурора текст. Като последица от това решение, гражданите, платили режийни разноски на основание отменения текст, биха могли да поискат възстановяването им.

По двете дела ОбС – Първомай е осъден да заплати съдебните разноски.

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е да получите отговори, които отдавна търсите. Използвайте ги градивно и резултата ще бъде отличен. Успехи в обществените дейности. Ще срещнете уважение и признание от страна на околните. Семейството ще ви изненада приятно с добри новини. Очаквайте предложение за съвместен проект от партньори, с които сте работили преди.
21 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не разпилявайте енергията си върху странични интереси, а се съсредоточете върху работата. Любовта ви дава стимул и способности да правите чудеса. И живеете с усещането, че няма невъзможни неща. Работата в колектив също носи добри резултати. Увличате околните с идеите си и печелите съмишленици. Възползвайте се от момента.
21 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес можете да се замете с нещо, което сте отлагали до този момент. На някои неща обаче ще трябва да обърнете сериозно внимание, затова не отлагайте повече разглеждането им. В личен план ще трябва да положите повече усилия, за да вървят гладко отношенията ви със сърдечния ви партньор.
21 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се посветите на професионалната си работа, рискувате да си навлечете неодобрението на близките си. Не за друго, а защото прекалено много време не сте сред тях и отсъствието ви им тежи. Приятни емоции за онези от вас, които ще запълнят времето си с по-интересни занимания.
21 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят е прекрасен за осъществяване на начинанията ви. Приятели ви оказват необходимата подкрепа и идеите ви ще бъдат осъществени по-скоро отколкото сте очаквали. Все пак не мислете, че всички са ви длъжни и оставяйте повече лично пространство на хората около вас.
21 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Доста разнообразен ден ви очаква днес. На работното ви място цари добро настроение, което бързо ще зарази и вас. Не бъдете прекалено подозрителни към колеги, рано или късно ще се уверите в искреността им. Мислете и за сърдечния си партньор.
21 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
21 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Взаимоотношенията ви с любимия човек днес ви удовлетворяват напълно. Чувствате се прекрасно, но ви е трудно да се съсредоточите върху работата си. Мислите ви витаят в съвсем различна насока. Постарайте се да не се набивате на очи за да нямате неприятности. Препоръчително е да прекарате вечерта навън сред приятели.
21 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очевидно имате проблеми в общуването с другите. Не си позволявайте безпочвени критики и компромати, рискувате като бумеранг да се върнат към вас. Ще ви обземат желания насочени извън дома, но това крие рискове за семейно обвързаните. За творческите личности - отлични перспективи.
21 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаква ви един сравнително спокоен ден днес. Срещата със стар приятел или приятни за вас хора ще ви зареди с положителна енергия и ентусиазъм. Моментът е подходящ за финансови начинания свързани с теглене на кредит. Не се колебайте, действайте и добрите резултати съвсем скоро ще са налице.
21 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С нови умения ще се включите в изпълнението на една задача и това ще подобри материалното и психическото ви състояние. Заобиколени от приятели ще се радвате на желани неща. Сами ще се ангажирате с обещание, което ще се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото сте предвидили. Въпреки това ще удържите на думата си.
21 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи.
21 фев 2020
Последни новини