2 °C

Административният съд отмени два текста, приети от Общинския съвет

Пловдивският административен съд отмени два текста, приети от Общинския съвет на община Първомай.

Първият е от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет и гласи: „Председателят на Общинския съвет упражнява контрол върху разходването на средствата, предвидени в бюджета на общината за издръжка на Общинския съвет“. Съдът приема за основателни възраженията на прокурора за материална незаконосъобразност на текста, като изтъква в мотивите си, че ОбС осъществява приемането и контрола на бюджета на общината, но самият ОбС няма самостоятелен бюджет и нормативните актове от по-висока степен не предвиждат възможност председателят на ОбС да упражнява контрол върху разходването на средствата за издръжка на ОбС, поради което такова правомощие не може да бъде възлагано с Правилника. Правилникът на ОбС, който съдържа този текст, е приет през 2016 година с гласовете „За“ на 14 от 21 съветници, без подкрепата на съветниците от ГЕРБ.

Друг състав на Пловдивския апелативен съд е уважил прокурорски протест срещу извършена през 2013 година промяна на Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество в частта и, според която „... При разпореждане с недвижим имот, физическите и юридическите лица заплащат на общината режийни разходи в размер на 2%, изчислени върху:

стойността на имота, предмет на продажба, съответно стойността на ограниченото вещно право, което се учредява;

по-голямата стойност при замяна;

стойността на реалния дял, който се получава при делба.

Според съда този текст е приет в противоречие с материалния и процесуалния закон. Така наречените „режийни разноски” по закон задължително са включени в таксата, определена за съответната услуга, която лицата плащат съгласно Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите. Така приетият текст задължава гражданите да плащат повторно нещо, което вече са платили. Освен това няма никаква икономическа обосновка за размера на това плащане. Ето защо съдът отменя атакувания от прокурора текст. Като последица от това решение, гражданите, платили режийни разноски на основание отменения текст, биха могли да поискат възстановяването им.

По двете дела ОбС – Първомай е осъден да заплати съдебните разноски.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
27 яну 2021
Последни новини