28 °C

Административният съд отмени два текста, приети от Общинския съвет

Пловдивският административен съд отмени два текста, приети от Общинския съвет на община Първомай.

Първият е от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет и гласи: „Председателят на Общинския съвет упражнява контрол върху разходването на средствата, предвидени в бюджета на общината за издръжка на Общинския съвет“. Съдът приема за основателни възраженията на прокурора за материална незаконосъобразност на текста, като изтъква в мотивите си, че ОбС осъществява приемането и контрола на бюджета на общината, но самият ОбС няма самостоятелен бюджет и нормативните актове от по-висока степен не предвиждат възможност председателят на ОбС да упражнява контрол върху разходването на средствата за издръжка на ОбС, поради което такова правомощие не може да бъде възлагано с Правилника. Правилникът на ОбС, който съдържа този текст, е приет през 2016 година с гласовете „За“ на 14 от 21 съветници, без подкрепата на съветниците от ГЕРБ.

Друг състав на Пловдивския апелативен съд е уважил прокурорски протест срещу извършена през 2013 година промяна на Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество в частта и, според която „... При разпореждане с недвижим имот, физическите и юридическите лица заплащат на общината режийни разходи в размер на 2%, изчислени върху:

стойността на имота, предмет на продажба, съответно стойността на ограниченото вещно право, което се учредява;

по-голямата стойност при замяна;

стойността на реалния дял, който се получава при делба.

Според съда този текст е приет в противоречие с материалния и процесуалния закон. Така наречените „режийни разноски” по закон задължително са включени в таксата, определена за съответната услуга, която лицата плащат съгласно Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите. Така приетият текст задължава гражданите да плащат повторно нещо, което вече са платили. Освен това няма никаква икономическа обосновка за размера на това плащане. Ето защо съдът отменя атакувания от прокурора текст. Като последица от това решение, гражданите, платили режийни разноски на основание отменения текст, биха могли да поискат възстановяването им.

По двете дела ОбС – Първомай е осъден да заплати съдебните разноски.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини