Административният съд отмени два текста, приети от Общинския съвет

Пловдивският административен съд отмени два текста, приети от Общинския съвет на община Първомай.

Първият е от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет и гласи: „Председателят на Общинския съвет упражнява контрол върху разходването на средствата, предвидени в бюджета на общината за издръжка на Общинския съвет“. Съдът приема за основателни възраженията на прокурора за материална незаконосъобразност на текста, като изтъква в мотивите си, че ОбС осъществява приемането и контрола на бюджета на общината, но самият ОбС няма самостоятелен бюджет и нормативните актове от по-висока степен не предвиждат възможност председателят на ОбС да упражнява контрол върху разходването на средствата за издръжка на ОбС, поради което такова правомощие не може да бъде възлагано с Правилника. Правилникът на ОбС, който съдържа този текст, е приет през 2016 година с гласовете „За“ на 14 от 21 съветници, без подкрепата на съветниците от ГЕРБ.

Друг състав на Пловдивския апелативен съд е уважил прокурорски протест срещу извършена през 2013 година промяна на Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество в частта и, според която „... При разпореждане с недвижим имот, физическите и юридическите лица заплащат на общината режийни разходи в размер на 2%, изчислени върху:

стойността на имота, предмет на продажба, съответно стойността на ограниченото вещно право, което се учредява;

по-голямата стойност при замяна;

стойността на реалния дял, който се получава при делба.

Според съда този текст е приет в противоречие с материалния и процесуалния закон. Така наречените „режийни разноски” по закон задължително са включени в таксата, определена за съответната услуга, която лицата плащат съгласно Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите. Така приетият текст задължава гражданите да плащат повторно нещо, което вече са платили. Освен това няма никаква икономическа обосновка за размера на това плащане. Ето защо съдът отменя атакувания от прокурора текст. Като последица от това решение, гражданите, платили режийни разноски на основание отменения текст, биха могли да поискат възстановяването им.

По двете дела ОбС – Първомай е осъден да заплати съдебните разноски.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини