10 °C

Квартал Любеново чества своя празник – Спасовден

Изображение 1 от 3

  На днешния християнски празник – Спасовден, любеновци от години събират родовете си. Тази година той е по-особен и е свързан с преместването на селото преди 90 години.

  Събитието е предхождано от голямото Чирпанско земетресение, при което едно от най-пострадалите селища е Любеново.

  Според сведения открити от Никола Сталев, селото е започнало да съществува най-късно през 15 век., когато е споменато в турски документи. То е било изцяло населено от турци, а българите идват като техни ратаи. Първите заселници са рода Карадиневи, а после Хаджиивановци, Енчовци, Костовци и т.н. Днес местността, в която то е започнало съществуването си, се нарича Старо село и се намира на 1-1,5 км от настоящия квартал на Първомай. Първоначално е записано като Югуртчи, но се предполага, че първото му име е Юртчи и идва от юрт – двор, имот.

  Земетресението нанася огромни щети на жителите на селото. По спомени на съвременници – тухла върху тухла не остава. След унищожителните трусове започват да валят поройни дъждове. В архивите не е запазен документ, описващ щетите от природните бедствия в Любеново, каквито има за всички други населени места. Това историците си обясняват с факта, че жителите са се отказали напълно от старите си сгради. Новите строежи започват в местността Мандакър, където до тогава са ставали големи пазари на животни.

  Нещастието на пострадалите предизвиква вълна от съчувствие и в страната се организират комитети, които събират помощи и лекарства за тях. Министър-председателят Андрей Ляпчев говори пред Народното събрание и обявява, че загубите са около 2,5 милиарда лева, а са събрани 4 милиона. Населението на засегнатите села поема в свои ръце съдбата си. Любеновци помагат на планоснимачната група, дошла да изготви план на селото на новото място и лесно са оразмерени новите улици и парцели.

  Преди да почине Мария Видева е разказвала на своите внуци, как Цар Борис пристига на гарата в Борисовград, лично управляващ локомотива. С умиление си е спомняла как във въздуха се носи незабравимият аромат на хляба, с който го посрещат. Населението възторжено приветства монарха, а той нарежда на всяко семейство от Любеново да бъдат дарени 2 дка царска мера.

  В момента жителите на квартала наброяват 1500,но една част са трайни емигранти и живеят и работят в чужбина.

  Днешният Спасовден ще бъде отбелязан по традиция с осветен курбан на параклиса „Св.Спас“ - един от най-старите в района.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ха
   ХА ХА
   7 0
   14:40, 17 май 2018
   Пък какви хубави снимки си лепнала ма тудора? За спасовден напомнят. Улици, угради и църкви. Бравус.
  • 2
   Пъ
   първомаец
   2 0
   17:02, 17 май 2018
   Ми то това е действителноста. Снимките са стари и едната е от далеч защото до Любеново път кмета обеща ама нанай. На кого му дреме на това село.
  • 3
   Лю
   Любеновеца Русков
   3 0
   00:35, 18 май 2018
   Ами по случей празнка полицаите от Първомайската полиция си бяха организирали мач на стадиона в Любеново.Само ,че на един полицай явно не му издържа псхиката и нервите и развали мача като се спусна да бие колегата си защото беше фаулиран.Ами във футбола постоянно гледаме такива нарушения. Това не е балет. Публиката аплодираше и двата отбора,но мача не завърши с победител защото се прекрати заради простотия. Жалко.
  • 4
   55
   5555
   3 0
   13:25, 18 май 2018
   На Любеновци направо ни е за завиждане само погледнете в каква прекрасна еко среда живеем няма да ни мирише на разтопен асвалт зелени пътеки и тротоари и прекрасната връзка която се прави между общините Първомай и Минерални бани направо ни свързва с екопътеките към балкана просто за завист.
  • 5
   55
   5555
   2 0
   13:51, 18 май 2018
   Извинявам се че забравих и още някои екстри като многото легнали полицаи само по на няколко метра един от друг няма превишаване скороста няма ПТП грижа за пешеходците и множество естествени езерца пак по улиците след дъжд за да могат шофьорите да си измиват автомобилите и да не замърсяват околната среда направо си е за завист и то много защото като завали се измива праха от керемидите.
  • 6
   Пъ
   Първомаец
   2 0
   23:17, 19 май 2018
   Папаза дойде ли на аязмото?
   Събор нямаше като протест че няма една асфалтирана улица.

  Хороскоп за 28.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
  28 ное 2020
  Последни новини