14 °C

Квартал Любеново чества своя празник – Спасовден

Изображение 1 от 3

  На днешния християнски празник – Спасовден, любеновци от години събират родовете си. Тази година той е по-особен и е свързан с преместването на селото преди 90 години.

  Събитието е предхождано от голямото Чирпанско земетресение, при което едно от най-пострадалите селища е Любеново.

  Според сведения открити от Никола Сталев, селото е започнало да съществува най-късно през 15 век., когато е споменато в турски документи. То е било изцяло населено от турци, а българите идват като техни ратаи. Първите заселници са рода Карадиневи, а после Хаджиивановци, Енчовци, Костовци и т.н. Днес местността, в която то е започнало съществуването си, се нарича Старо село и се намира на 1-1,5 км от настоящия квартал на Първомай. Първоначално е записано като Югуртчи, но се предполага, че първото му име е Юртчи и идва от юрт – двор, имот.

  Земетресението нанася огромни щети на жителите на селото. По спомени на съвременници – тухла върху тухла не остава. След унищожителните трусове започват да валят поройни дъждове. В архивите не е запазен документ, описващ щетите от природните бедствия в Любеново, каквито има за всички други населени места. Това историците си обясняват с факта, че жителите са се отказали напълно от старите си сгради. Новите строежи започват в местността Мандакър, където до тогава са ставали големи пазари на животни.

  Нещастието на пострадалите предизвиква вълна от съчувствие и в страната се организират комитети, които събират помощи и лекарства за тях. Министър-председателят Андрей Ляпчев говори пред Народното събрание и обявява, че загубите са около 2,5 милиарда лева, а са събрани 4 милиона. Населението на засегнатите села поема в свои ръце съдбата си. Любеновци помагат на планоснимачната група, дошла да изготви план на селото на новото място и лесно са оразмерени новите улици и парцели.

  Преди да почине Мария Видева е разказвала на своите внуци, как Цар Борис пристига на гарата в Борисовград, лично управляващ локомотива. С умиление си е спомняла как във въздуха се носи незабравимият аромат на хляба, с който го посрещат. Населението възторжено приветства монарха, а той нарежда на всяко семейство от Любеново да бъдат дарени 2 дка царска мера.

  В момента жителите на квартала наброяват 1500,но една част са трайни емигранти и живеят и работят в чужбина.

  Днешният Спасовден ще бъде отбелязан по традиция с осветен курбан на параклиса „Св.Спас“ - един от най-старите в района.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ха
   ХА ХА
   7 0
   14:40, 17 май 2018
   Пък какви хубави снимки си лепнала ма тудора? За спасовден напомнят. Улици, угради и църкви. Бравус.
  • 2
   Пъ
   първомаец
   2 0
   17:02, 17 май 2018
   Ми то това е действителноста. Снимките са стари и едната е от далеч защото до Любеново път кмета обеща ама нанай. На кого му дреме на това село.
  • 3
   Лю
   Любеновеца Русков
   3 0
   00:35, 18 май 2018
   Ами по случей празнка полицаите от Първомайската полиция си бяха организирали мач на стадиона в Любеново.Само ,че на един полицай явно не му издържа псхиката и нервите и развали мача като се спусна да бие колегата си защото беше фаулиран.Ами във футбола постоянно гледаме такива нарушения. Това не е балет. Публиката аплодираше и двата отбора,но мача не завърши с победител защото се прекрати заради простотия. Жалко.
  • 4
   55
   5555
   3 0
   13:25, 18 май 2018
   На Любеновци направо ни е за завиждане само погледнете в каква прекрасна еко среда живеем няма да ни мирише на разтопен асвалт зелени пътеки и тротоари и прекрасната връзка която се прави между общините Първомай и Минерални бани направо ни свързва с екопътеките към балкана просто за завист.
  • 5
   55
   5555
   2 0
   13:51, 18 май 2018
   Извинявам се че забравих и още някои екстри като многото легнали полицаи само по на няколко метра един от друг няма превишаване скороста няма ПТП грижа за пешеходците и множество естествени езерца пак по улиците след дъжд за да могат шофьорите да си измиват автомобилите и да не замърсяват околната среда направо си е за завист и то много защото като завали се измива праха от керемидите.
  • 6
   Пъ
   Първомаец
   2 0
   23:17, 19 май 2018
   Папаза дойде ли на аязмото?
   Събор нямаше като протест че няма една асфалтирана улица.

  Хороскоп за 23.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  23 сеп 2020
  Последни новини