20 °C

Квартал Любеново чества своя празник – Спасовден

Изображение 1 от 3

  На днешния християнски празник – Спасовден, любеновци от години събират родовете си. Тази година той е по-особен и е свързан с преместването на селото преди 90 години.

  Събитието е предхождано от голямото Чирпанско земетресение, при което едно от най-пострадалите селища е Любеново.

  Според сведения открити от Никола Сталев, селото е започнало да съществува най-късно през 15 век., когато е споменато в турски документи. То е било изцяло населено от турци, а българите идват като техни ратаи. Първите заселници са рода Карадиневи, а после Хаджиивановци, Енчовци, Костовци и т.н. Днес местността, в която то е започнало съществуването си, се нарича Старо село и се намира на 1-1,5 км от настоящия квартал на Първомай. Първоначално е записано като Югуртчи, но се предполага, че първото му име е Юртчи и идва от юрт – двор, имот.

  Земетресението нанася огромни щети на жителите на селото. По спомени на съвременници – тухла върху тухла не остава. След унищожителните трусове започват да валят поройни дъждове. В архивите не е запазен документ, описващ щетите от природните бедствия в Любеново, каквито има за всички други населени места. Това историците си обясняват с факта, че жителите са се отказали напълно от старите си сгради. Новите строежи започват в местността Мандакър, където до тогава са ставали големи пазари на животни.

  Нещастието на пострадалите предизвиква вълна от съчувствие и в страната се организират комитети, които събират помощи и лекарства за тях. Министър-председателят Андрей Ляпчев говори пред Народното събрание и обявява, че загубите са около 2,5 милиарда лева, а са събрани 4 милиона. Населението на засегнатите села поема в свои ръце съдбата си. Любеновци помагат на планоснимачната група, дошла да изготви план на селото на новото място и лесно са оразмерени новите улици и парцели.

  Преди да почине Мария Видева е разказвала на своите внуци, как Цар Борис пристига на гарата в Борисовград, лично управляващ локомотива. С умиление си е спомняла как във въздуха се носи незабравимият аромат на хляба, с който го посрещат. Населението възторжено приветства монарха, а той нарежда на всяко семейство от Любеново да бъдат дарени 2 дка царска мера.

  В момента жителите на квартала наброяват 1500,но една част са трайни емигранти и живеят и работят в чужбина.

  Днешният Спасовден ще бъде отбелязан по традиция с осветен курбан на параклиса „Св.Спас“ - един от най-старите в района.

  Теодора Кирякова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ха
   ХА ХА
   7 0
   14:40, 17 май 2018
   Пък какви хубави снимки си лепнала ма тудора? За спасовден напомнят. Улици, угради и църкви. Бравус.
  • 2
   Пъ
   първомаец
   2 0
   17:02, 17 май 2018
   Ми то това е действителноста. Снимките са стари и едната е от далеч защото до Любеново път кмета обеща ама нанай. На кого му дреме на това село.
  • 3
   Лю
   Любеновеца Русков
   3 0
   00:35, 18 май 2018
   Ами по случей празнка полицаите от Първомайската полиция си бяха организирали мач на стадиона в Любеново.Само ,че на един полицай явно не му издържа псхиката и нервите и развали мача като се спусна да бие колегата си защото беше фаулиран.Ами във футбола постоянно гледаме такива нарушения. Това не е балет. Публиката аплодираше и двата отбора,но мача не завърши с победител защото се прекрати заради простотия. Жалко.
  • 4
   55
   5555
   3 0
   13:25, 18 май 2018
   На Любеновци направо ни е за завиждане само погледнете в каква прекрасна еко среда живеем няма да ни мирише на разтопен асвалт зелени пътеки и тротоари и прекрасната връзка която се прави между общините Първомай и Минерални бани направо ни свързва с екопътеките към балкана просто за завист.
  • 5
   55
   5555
   2 0
   13:51, 18 май 2018
   Извинявам се че забравих и още някои екстри като многото легнали полицаи само по на няколко метра един от друг няма превишаване скороста няма ПТП грижа за пешеходците и множество естествени езерца пак по улиците след дъжд за да могат шофьорите да си измиват автомобилите и да не замърсяват околната среда направо си е за завист и то много защото като завали се измива праха от керемидите.
  • 6
   Пъ
   Първомаец
   2 0
   23:17, 19 май 2018
   Папаза дойде ли на аязмото?
   Събор нямаше като протест че няма една асфалтирана улица.

  Хороскоп за 24.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работната ви заетост ще ви носи добри финансови удовлетворения. Помислете преди да вземете важно решение. Не трябва да бързате, има неща, за които е нужно време за да оцените правилно. Ако се нуждаете от духовна подкрепа, имате от кого да я получите. Близките ви също ще помогнат да се разтоварите.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден е подходящ за подписване на договори и на всякакъв вид споразумения. Възможно е да се появят непредвидени ангажименти, но едва ли има нещо, с което не можете да се справите. Поемете семейния бюджет в свои ръце и не допускайте близките ви да правят необмислени разходи. Вие сте тези, които най-добре биха се справили с тази задача.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предлага ви се чудесна възможност да приложите вашия богат житейски опит. В служебен план нещата ще се развият неочаквано добре, дори за самите вас, ако съумеете да запазите присъствие на духа и способност да се съсредоточите върху най-главното. Проявете повече разум и търпение към провокациите, отнасящи се до законността и реда.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате добри усещания за бъдещето си и интуицията ви подсказва, че сте на прав път. Така е. Днешните доказателства в тяхна подкрепа ще повишат самочувствието ви. Делово предложение ще ви ентусиазира с изгодните за вас перспективи. Не оставяйте партньора си да гадае за намеренията ви, споделете ги и заедно ще ви бъде по-лесно да ги реализирате.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  С решаването на професионални и делови въпроси ще започнете деня си, оставяйки личните за по-късно. В плановете ви влизат и нови начинания, остава да изберете подходящия момент за стартирането им. Влагайки старание и разум, ще привличате на своя страна и силните на деня, което ще ускори успеха ви.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ви ще бъде натоварен, но и успешен. На моменти ще се осланяте на доброто си впечатление, което оставяте у другите и няма да сгрешите. Ще получите добри новини, свързани с бизнеса и това допълнително ще ви активизира. Ще ускорите намирането на необходимите средства за финансиране на бъдещ проект.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Приятна среща ви очаква днес. Споделяте неща, които ви вълнуват от доста време и получавате ценни съвети. Всичко това ще ви подейства наистина разтоварващо. Постарайте се да свършите плановете си за деня, за да сте удовлетворени от себе си.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят няма да бъде особено добър за тези, които страдат от хронични заболявания. Вземете нужните превантивни мерки навреме. Не се изкушавайте да съветвате когото и да било. Самочувствието ви е подплатено, но е много вероятно да подведете някой важен за вас човек. Просто има неща, които всеки сам трябва да реши за себе си.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Делово ще пристъпите към изпълнение на предстоящите си задачи и без да губите време в излишни приказки ще се включите във времето. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, покажете им, че вярвате в тях, като не изтъквате непрекъснато заслугите си. От умението ви да работите в екип ще зависят и резултатите ви.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Благоприятно за вас ще се развиват деловите ви ангажименти. Ще сложите край на работен проект и удовлетворени от резултатите ще се устремите към нов. Концентрирайте се над главното, проникнете в същината на нещата и на практика ще претворите замисленото. Няма да ви липсва и напрежение, но вие сте свикнали.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще трябва да измислите стратегия за действие по важен за вас въпрос, тъй като обичайните ви ходове ще се окажат недостатъчни. Бъдете отворени към чужди идеи, тъй като това е начинът да намерите най-подходящата за вас. Флирт на работното място ще ви разконцентрира от работата ви, а това не е желателно. Не бягайте от отговорностите си.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
  24 фев 2020
  Последни новини