Рекорден брой творци участваха в конкурса „Димка Янчева“

Рекорден брой – 98 млади поети и писатели, участваха в 18-то издание на конкурса за ученическо творчество „Димка Янчева“.

Носител на голямата награда за поезия е Марио Савчев от София, а за проза – Катерина Свечева от Петрич.

Отличени от община Първомай за поезия са Мария Калинова и Виктория Николаева от Първомай и Джансу Юсеин от Воден.

Награда за проза получиха Симона Сребрева и Габриела Рашева от село Градина.

Между участниците имаше ученици от 15 населени места. Наред с Пловдив, София, Варна, Велико Търново, изкушени от писменото слово имаше и от малки градчета и селца като Петрич, Айтос, Първомайци – Великотърновско, Първомай – Петричко, Градина, Воден и други.

По признание на учредителя на конкурса – адв. Стефан Янчев, тази година е било много трудно да се определят най-добрите творби, защото освен че са били много, не е имало открояващи се автори. По оценяването на работите, заедно с адвоката, са работили писателката Красимира Славова и библиотекарката Диляна Глушкова.

С годините участниците в конкурса от страната стават все повече, а от Първомай – по-малко. Адв. Янчев сподели, че това не го притеснява и е нормално за един национален конкурс. Малко са населените места, от които има масирано участие, като Петрич и Казанлък. Той предполага, че става въпрос за школи или клубове, в които децата целенасочено се занимават с писане.

В обръщението към присъстващите ученици Янчев подчерта, че наградите не са най-важното нещо. Мнението на журито не бива да бъде приемано като меродавно, каза той и прикани децата да продължават да пишат с надеждата, че ще има кой да ги чете.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини