Разноцветни геометрични фигури заличиха драсканиците в подлеза на гарата

Разноцветни геометрични фигури украсиха новия подлез на жп гарата. Те не са част от някакъв дизайнерски замисъл или арт терапия. Те имат за цел единствено да покрият просташките и дори цинични надписи, които се появиха през последните месеци. Освен заявката „за“ и „против“ имената на светли личности от българската история, носени от футболни отбори, изписаното и изрисуваното с черна боя беше пример за това как не можем да опазим нищо от обществената собственост.

Разноцветните фигури поставят отново въпроса има ли начин да се преборим с писането по стените. Можем ли да променим съзнанието си без да се налагат глоби?

Преди години в изостаналия от цивилизования свят Непал решили да ликвидират проблема с уринирането на обществени места. Тогава властите наредили навсякъде да бъдат изрисувани религиозни символи. И постигнали ефект. Сега подлезът в Първомай изглежда като детска площадка...или кат кабинет по геометрия. Дано това да спре словоблудството и графичните опити. 

А ако не успеем - да ни е честит освеженият подлез! Сега драскачите имат нови рамки и бекграунди за простотиите си. Те имат ново поле за изява, за заличаването на която  ще продължим да плащаме всички чрез данъците си.

Подлезът е съоръжение, което официално се стопанисва от НКЖИ, но се ползва от гражданите и гостите на Първомай. Ако ние като общество допускаме да се движим в грозна среда, то никоя институция извън Първомай няма да поеме ангажимент до почисти или да направи подлеза по-приветлив.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    11
    112
    4 -1
    14:06, 26 апр 2018
    I don't know? Я не са занимаю ?!
  • 2
    Кз
    КЗЛ
    5 0
    14:09, 26 апр 2018
    Как може да има такива вандали в града..нямам думи просто
  • 3
    ,
    ,
    8 -1
    14:12, 26 апр 2018
    Идеята е страхотна...За съжаление няма да оцелее дълго. Все ще се намери някой, който да ги издраска отново...
    Личното ми мнение е, че би било много по-добре стените да бъдат изрисувани от професионалист с някакъв замисъл (Исторически личности, някакъв пейзаж, 3D графити и т.н.)
  • 4
    Па
    ПАПАЗГРАД
    4 -3
    14:45, 26 апр 2018
    Това което Бойко построи вие даже не можете да боядисате :))))
    тези цветни геометрични фигури са идеални пана за креативните първомайски гаменчета
  • 5
    Пъ
    Първомай089089
    2 0
    16:07, 26 апр 2018
    Щом ще ни вдигат таксите и данъците нека с част от парите да сложат две камери във въпросния подлез. Това ще улесни издирвателните действия на полицията и драскачите ще бъдат хванати. Като се разчуе, че има заловени извършители, порочната практика в подлеза ще приключи.
  • 6
    Пъ
    ПървомайскиГрафитаджия
    1 -1
    01:01, 27 апр 2018
    Обещавам следващите графити да са хубави г-жо Кирякова :)
  • 7
    Пи
    ПИТАГОР
    5 0
    06:48, 27 апр 2018
    Това е много хубаво начинание на някой неизвестен геометър в пърумай. Яз като първи свещенник в храма на геометрията подкрепям идеята с пергела си. Ся ангу трябва да напрай следващата крачка и да назначи тедата да преподава геометрия в подлеза на всички интересуващи се от проблематиката. Хубу е под тези геометрични фигури да напишете и формулите за намиране на лицата им демек подлеза да има по голям учебен потенциал. След това поканете ч.здравчев да напрай някакво мероприятие и подлеза да стане част от еспуту. А относно проблема с пикането яз предлагам на някоя нарочно изградена стена извън пърумай да нарисуват ангу и сичките дет работят в общинътъ тогава хората жъ ходят специално там да пикат
  • 8
    Лу
    Лудото Коле
    1 0
    09:36, 27 апр 2018
    Питагоре, отново доста адекватно изказване и предложение от теб! Евалата ! Аз съм ЗА особено последното предложение! Относно пиканету - има толкова хубави градинки и храстчета където да се пика бе?! Кой тъпак би се наел да пикае в тъп подлез аз не знам!

    Мислил ли си да са кандидатираш за кмет следващите избУри?!
    --
    иначе по темата - браво за тази промяна, наистина на снимките изглежда доста по-ведро и приятно! Дано кИлешите да не го осерЪт отново!
Последни новини