0 °C

Разноцветни геометрични фигури заличиха драсканиците в подлеза на гарата

Разноцветни геометрични фигури украсиха новия подлез на жп гарата. Те не са част от някакъв дизайнерски замисъл или арт терапия. Те имат за цел единствено да покрият просташките и дори цинични надписи, които се появиха през последните месеци. Освен заявката „за“ и „против“ имената на светли личности от българската история, носени от футболни отбори, изписаното и изрисуваното с черна боя беше пример за това как не можем да опазим нищо от обществената собственост.

Разноцветните фигури поставят отново въпроса има ли начин да се преборим с писането по стените. Можем ли да променим съзнанието си без да се налагат глоби?

Преди години в изостаналия от цивилизования свят Непал решили да ликвидират проблема с уринирането на обществени места. Тогава властите наредили навсякъде да бъдат изрисувани религиозни символи. И постигнали ефект. Сега подлезът в Първомай изглежда като детска площадка...или кат кабинет по геометрия. Дано това да спре словоблудството и графичните опити. 

А ако не успеем - да ни е честит освеженият подлез! Сега драскачите имат нови рамки и бекграунди за простотиите си. Те имат ново поле за изява, за заличаването на която  ще продължим да плащаме всички чрез данъците си.

Подлезът е съоръжение, което официално се стопанисва от НКЖИ, но се ползва от гражданите и гостите на Първомай. Ако ние като общество допускаме да се движим в грозна среда, то никоя институция извън Първомай няма да поеме ангажимент до почисти или да направи подлеза по-приветлив.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  11
  112
  4 -1
  14:06, 26 апр 2018
  I don't know? Я не са занимаю ?!
 • 2
  Кз
  КЗЛ
  5 0
  14:09, 26 апр 2018
  Как може да има такива вандали в града..нямам думи просто
 • 3
  ,
  ,
  8 -1
  14:12, 26 апр 2018
  Идеята е страхотна...За съжаление няма да оцелее дълго. Все ще се намери някой, който да ги издраска отново...
  Личното ми мнение е, че би било много по-добре стените да бъдат изрисувани от професионалист с някакъв замисъл (Исторически личности, някакъв пейзаж, 3D графити и т.н.)
 • 4
  Па
  ПАПАЗГРАД
  4 -3
  14:45, 26 апр 2018
  Това което Бойко построи вие даже не можете да боядисате :))))
  тези цветни геометрични фигури са идеални пана за креативните първомайски гаменчета
 • 5
  Пъ
  Първомай089089
  2 0
  16:07, 26 апр 2018
  Щом ще ни вдигат таксите и данъците нека с част от парите да сложат две камери във въпросния подлез. Това ще улесни издирвателните действия на полицията и драскачите ще бъдат хванати. Като се разчуе, че има заловени извършители, порочната практика в подлеза ще приключи.
 • 6
  Пъ
  ПървомайскиГрафитаджия
  1 -1
  01:01, 27 апр 2018
  Обещавам следващите графити да са хубави г-жо Кирякова :)
 • 7
  Пи
  ПИТАГОР
  5 0
  06:48, 27 апр 2018
  Това е много хубаво начинание на някой неизвестен геометър в пърумай. Яз като първи свещенник в храма на геометрията подкрепям идеята с пергела си. Ся ангу трябва да напрай следващата крачка и да назначи тедата да преподава геометрия в подлеза на всички интересуващи се от проблематиката. Хубу е под тези геометрични фигури да напишете и формулите за намиране на лицата им демек подлеза да има по голям учебен потенциал. След това поканете ч.здравчев да напрай някакво мероприятие и подлеза да стане част от еспуту. А относно проблема с пикането яз предлагам на някоя нарочно изградена стена извън пърумай да нарисуват ангу и сичките дет работят в общинътъ тогава хората жъ ходят специално там да пикат
 • 8
  Лу
  Лудото Коле
  1 0
  09:36, 27 апр 2018
  Питагоре, отново доста адекватно изказване и предложение от теб! Евалата ! Аз съм ЗА особено последното предложение! Относно пиканету - има толкова хубави градинки и храстчета където да се пика бе?! Кой тъпак би се наел да пикае в тъп подлез аз не знам!

  Мислил ли си да са кандидатираш за кмет следващите избУри?!
  --
  иначе по темата - браво за тази промяна, наистина на снимките изглежда доста по-ведро и приятно! Дано кИлешите да не го осерЪт отново!

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
02 дек 2020
Последни новини