5 °C

Разноцветни геометрични фигури заличиха драсканиците в подлеза на гарата

Разноцветни геометрични фигури украсиха новия подлез на жп гарата. Те не са част от някакъв дизайнерски замисъл или арт терапия. Те имат за цел единствено да покрият просташките и дори цинични надписи, които се появиха през последните месеци. Освен заявката „за“ и „против“ имената на светли личности от българската история, носени от футболни отбори, изписаното и изрисуваното с черна боя беше пример за това как не можем да опазим нищо от обществената собственост.

Разноцветните фигури поставят отново въпроса има ли начин да се преборим с писането по стените. Можем ли да променим съзнанието си без да се налагат глоби?

Преди години в изостаналия от цивилизования свят Непал решили да ликвидират проблема с уринирането на обществени места. Тогава властите наредили навсякъде да бъдат изрисувани религиозни символи. И постигнали ефект. Сега подлезът в Първомай изглежда като детска площадка...или кат кабинет по геометрия. Дано това да спре словоблудството и графичните опити. 

А ако не успеем - да ни е честит освеженият подлез! Сега драскачите имат нови рамки и бекграунди за простотиите си. Те имат ново поле за изява, за заличаването на която  ще продължим да плащаме всички чрез данъците си.

Подлезът е съоръжение, което официално се стопанисва от НКЖИ, но се ползва от гражданите и гостите на Първомай. Ако ние като общество допускаме да се движим в грозна среда, то никоя институция извън Първомай няма да поеме ангажимент до почисти или да направи подлеза по-приветлив.

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  11
  112
  4 -1
  14:06, 26 апр 2018
  I don't know? Я не са занимаю ?!
 • 2
  Кз
  КЗЛ
  5 0
  14:09, 26 апр 2018
  Как може да има такива вандали в града..нямам думи просто
 • 3
  ,
  ,
  8 -1
  14:12, 26 апр 2018
  Идеята е страхотна...За съжаление няма да оцелее дълго. Все ще се намери някой, който да ги издраска отново...
  Личното ми мнение е, че би било много по-добре стените да бъдат изрисувани от професионалист с някакъв замисъл (Исторически личности, някакъв пейзаж, 3D графити и т.н.)
 • 4
  Па
  ПАПАЗГРАД
  4 -3
  14:45, 26 апр 2018
  Това което Бойко построи вие даже не можете да боядисате :))))
  тези цветни геометрични фигури са идеални пана за креативните първомайски гаменчета
 • 5
  Пъ
  Първомай089089
  2 0
  16:07, 26 апр 2018
  Щом ще ни вдигат таксите и данъците нека с част от парите да сложат две камери във въпросния подлез. Това ще улесни издирвателните действия на полицията и драскачите ще бъдат хванати. Като се разчуе, че има заловени извършители, порочната практика в подлеза ще приключи.
 • 6
  Пъ
  ПървомайскиГрафитаджия
  1 -1
  01:01, 27 апр 2018
  Обещавам следващите графити да са хубави г-жо Кирякова :)
 • 7
  Пи
  ПИТАГОР
  5 0
  06:48, 27 апр 2018
  Това е много хубаво начинание на някой неизвестен геометър в пърумай. Яз като първи свещенник в храма на геометрията подкрепям идеята с пергела си. Ся ангу трябва да напрай следващата крачка и да назначи тедата да преподава геометрия в подлеза на всички интересуващи се от проблематиката. Хубу е под тези геометрични фигури да напишете и формулите за намиране на лицата им демек подлеза да има по голям учебен потенциал. След това поканете ч.здравчев да напрай някакво мероприятие и подлеза да стане част от еспуту. А относно проблема с пикането яз предлагам на някоя нарочно изградена стена извън пърумай да нарисуват ангу и сичките дет работят в общинътъ тогава хората жъ ходят специално там да пикат
 • 8
  Лу
  Лудото Коле
  1 0
  09:36, 27 апр 2018
  Питагоре, отново доста адекватно изказване и предложение от теб! Евалата ! Аз съм ЗА особено последното предложение! Относно пиканету - има толкова хубави градинки и храстчета където да се пика бе?! Кой тъпак би се наел да пикае в тъп подлез аз не знам!

  Мислил ли си да са кандидатираш за кмет следващите избУри?!
  --
  иначе по темата - браво за тази промяна, наистина на снимките изглежда доста по-ведро и приятно! Дано кИлешите да не го осерЪт отново!

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
28 фев 2020
Последни новини