19 °C

Разноцветни геометрични фигури заличиха драсканиците в подлеза на гарата

Разноцветни геометрични фигури украсиха новия подлез на жп гарата. Те не са част от някакъв дизайнерски замисъл или арт терапия. Те имат за цел единствено да покрият просташките и дори цинични надписи, които се появиха през последните месеци. Освен заявката „за“ и „против“ имената на светли личности от българската история, носени от футболни отбори, изписаното и изрисуваното с черна боя беше пример за това как не можем да опазим нищо от обществената собственост.

Разноцветните фигури поставят отново въпроса има ли начин да се преборим с писането по стените. Можем ли да променим съзнанието си без да се налагат глоби?

Преди години в изостаналия от цивилизования свят Непал решили да ликвидират проблема с уринирането на обществени места. Тогава властите наредили навсякъде да бъдат изрисувани религиозни символи. И постигнали ефект. Сега подлезът в Първомай изглежда като детска площадка...или кат кабинет по геометрия. Дано това да спре словоблудството и графичните опити. 

А ако не успеем - да ни е честит освеженият подлез! Сега драскачите имат нови рамки и бекграунди за простотиите си. Те имат ново поле за изява, за заличаването на която  ще продължим да плащаме всички чрез данъците си.

Подлезът е съоръжение, което официално се стопанисва от НКЖИ, но се ползва от гражданите и гостите на Първомай. Ако ние като общество допускаме да се движим в грозна среда, то никоя институция извън Първомай няма да поеме ангажимент до почисти или да направи подлеза по-приветлив.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  11
  112
  4 -1
  14:06, 26 апр 2018
  I don't know? Я не са занимаю ?!
 • 2
  Кз
  КЗЛ
  5 0
  14:09, 26 апр 2018
  Как може да има такива вандали в града..нямам думи просто
 • 3
  ,
  ,
  8 -1
  14:12, 26 апр 2018
  Идеята е страхотна...За съжаление няма да оцелее дълго. Все ще се намери някой, който да ги издраска отново...
  Личното ми мнение е, че би било много по-добре стените да бъдат изрисувани от професионалист с някакъв замисъл (Исторически личности, някакъв пейзаж, 3D графити и т.н.)
 • 4
  Па
  ПАПАЗГРАД
  4 -3
  14:45, 26 апр 2018
  Това което Бойко построи вие даже не можете да боядисате :))))
  тези цветни геометрични фигури са идеални пана за креативните първомайски гаменчета
 • 5
  Пъ
  Първомай089089
  2 0
  16:07, 26 апр 2018
  Щом ще ни вдигат таксите и данъците нека с част от парите да сложат две камери във въпросния подлез. Това ще улесни издирвателните действия на полицията и драскачите ще бъдат хванати. Като се разчуе, че има заловени извършители, порочната практика в подлеза ще приключи.
 • 6
  Пъ
  ПървомайскиГрафитаджия
  1 -1
  01:01, 27 апр 2018
  Обещавам следващите графити да са хубави г-жо Кирякова :)
 • 7
  Пи
  ПИТАГОР
  5 0
  06:48, 27 апр 2018
  Това е много хубаво начинание на някой неизвестен геометър в пърумай. Яз като първи свещенник в храма на геометрията подкрепям идеята с пергела си. Ся ангу трябва да напрай следващата крачка и да назначи тедата да преподава геометрия в подлеза на всички интересуващи се от проблематиката. Хубу е под тези геометрични фигури да напишете и формулите за намиране на лицата им демек подлеза да има по голям учебен потенциал. След това поканете ч.здравчев да напрай някакво мероприятие и подлеза да стане част от еспуту. А относно проблема с пикането яз предлагам на някоя нарочно изградена стена извън пърумай да нарисуват ангу и сичките дет работят в общинътъ тогава хората жъ ходят специално там да пикат
 • 8
  Лу
  Лудото Коле
  1 0
  09:36, 27 апр 2018
  Питагоре, отново доста адекватно изказване и предложение от теб! Евалата ! Аз съм ЗА особено последното предложение! Относно пиканету - има толкова хубави градинки и храстчета където да се пика бе?! Кой тъпак би се наел да пикае в тъп подлез аз не знам!

  Мислил ли си да са кандидатираш за кмет следващите избУри?!
  --
  иначе по темата - браво за тази промяна, наистина на снимките изглежда доста по-ведро и приятно! Дано кИлешите да не го осерЪт отново!

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
19 сеп 2020
Последни новини