7 °C

Навършват се 90 години от най-разрушителното земетресение в Първомайско

Тази година се навършват 90 години от априлските земетресения в района около днешен Първомай. Серията трусове започва още на 29 март 1928 година и са приети като обичайни за областта, известна като сеизмична. На 14 април обаче земята е разлюляна с незапомнена и сила. Първоначално са усетени два по-леки и кратки труса около 11 часа, в 11.20 ч следва разрушително земетресение с магнитуд 6.9 по скалата на Рихтер, с епицентър 8 км северозападно от Чирпан. Денят е Велика събота по църковния календар.

По това време много от хората са били извън домовете си. Този факт спасява стотици човешки живота. След първия трус местното население спи на открито, в палатки от черги.

На 18 април в 21 часа и 20 минути вечерта следва нов силен трус с подобен магнитуд-7,0 по Рихтери епицентър близо до Поповица, Пловдивско. Хипоцентърът и на двата труса се намира на дълбочина около 15 км.

На 25 април 1928 г. в Гълъбово има земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер, това е третото голямо земетресение, известно като Старозагорското.

По-слабите, затихващи трусове продължават до юни.

В продължение на 11 дни земята се люлее през час с различна сила. Всъщност, сеизмичната активност в района започва на 29 март и е продължила до началото на юни 1928 г.

След първия трус са разрушени почти всички сгради в Чирпан и Борисовград (днешен Първомай). Седем хиляди семейства остават без покрив, деформирани са железопътни линии, изменен е дебитът на кладенците и изворите. Разказва се за волове и дори стражар, изчезнали в пукнатини в земята. От кладенците извират пясък, чакъл, тиня, подпочвени води и дори нефт.

В Борисовград, Караджалово, Крушево, Виница, Градина, Добри дол не остава здрава сграда. Любеновци изобщо изоставят селото си и го възстановяват на около 1,5 км южно. Загиналите в Борисов град са между 8 и 10 човека, повечето деца. Ранените са между 100 и 150.

Много хора се изнесли в посока Драгойново и Асеновград. Но след земетресенията своя удар нанесло и времето – започнали чести превалявания, а на 25 април ударила и градушка. От дъждовете реките Марица и Мечка придошли и залели близките села.

Първоначално държавните институции били в ступор, но бързо се овладели и започнали да водят борба със стихиите.

Земетресенията засягат една седма от територията на България с над 400 хиляди души население. Пострадали са над 240 села. Жертвите са 107 души, а 500 са ранените. Земетресенията причиняват общо щети на стойност около 3,3 милиарда лева. Над 72 хиляди сгради са засегнати като около 26 хиляди сгради от тях са разрушени; 402 от разрушените сгради са били държавни и общински училища, а 250 – църкви.

Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Пи
  ПИТАГОР
  2 -7
  11:53, 10 апр 2018
  И нефт ли е излезнал ма тедо сигурно и бензин нафт... Виж коментара
 • 2
  Ар
  Аристотел
  10 -1
  11:56, 10 апр 2018
  За бомбардировките над Борисовград от англичаните защо не се писа послучай 90 години.
 • 3
  12
  1212112
  6 -1
  17:53, 10 апр 2018
  Ми то сега и без земетресение града изглежда по същия начин.
 • 4
  Ба
  бах маа му
  3 0
  21:45, 25 апр 2018
  Папаза е бетер земетресение..всичко е пълна разруха в общинкa...предлагам Първомайци да се разселят по селата..само общинарите да останат с кмета насред празния площад и да се самоизядат и да се свърши това иго

Хороскоп за 12.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Работете, за да сбъднете желанията си. Днес имате шанс да постигнете повече от нещата, които искате да имате за себе си и за близките си. Задоволени нужди и любовни вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, касаещи бъдещето ви ще се придвижат и уверени ще продължите да напред.
12 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
От вглеждането ви прекалено много в несъщественото може да станете по-нервни и непълноценни. Възползвайте се съвета и ще ви стане по-леко, а и ще бъде така, както вие го искате. В хода на работата ще възникнат и нови желания, бъдете търпеливи. У дома ще се чувствате спокойни и уверени.
12 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Стараете се да изпипвате всичко, с което се занимавате и днес ще имате значителен успех в това направление. Не изоставяте намеренията си и от това можете само да спечелите. Не пренебрегвайте мнението на сърдечния си партньор, нещо повече, вслушвайте се в съветите му. Ще останете доволни.
12 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
С добра организация ще спазите сроковете и договореностите днес. Търсете разбирателство в общуванията си, те ви зареждат с добра енергия. В противен случай са възможни недоразумения, които не са желателни. Вести от чужбина ще накарат някои от вас да предприемат по-скорошни действия в посока предстоящо пътуване или посрещане на гости.
12 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Динамично ще премине деня за много от вас. Решаване на финансови въпроси и свързаните с това срещи. Няма да липсват и притеснения, които ще влияят на активността ви, търсейки по-бързо изход от създалата се ситуация. Общото при всички ви е, че ще се мобилизирате и без да се щадите, ще работите за целите си.
12 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Гъвкавият ви подход ви осигурява значително предимство пред конкурентите ви. Виждате перспективите в нетрадиционни решения и не се колебаете да ги осъществите. Взаимоотношенията ви с партньорите на работното място постепенно навлизат в желаното русло и това прави работата ви много по-ефективна. Полагате основите на бъдещ успех.
12 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Днес с размах ще осъществявате идеите си. Околните ще са очаровани от вас и ще се отзоват с интерес на предложенията ви. Няма да срещнете трудност при деловите срещи. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. В личен план сте прекалено настоятелни.
12 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете енергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
12 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
12 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Напук на зложелателите ще излезете победител при битката си с пречките по пътя ви. Някоя и друга клюка по ваш адрес ще ви развесели. Толерантността, която проявявате днес, е за завиждане. Душевната ви хармония е ненакърнима.
12 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да имате успехи си поставяйте краткосрочни цели и ги следвайте. Погълнати сте от възможността за бърза реализация на печеливш проект и не мислите за развлечения. Социални проблеми ще подтикнат някои от вас към крайни изказвания, с което ще привлекат вниманието на други хора.
12 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ви попада възможност, която не е за изпускане, затова едва ли ще е чудно че правите всичко възможно, за да се възползвате максимално от нея. Бъдете склонни към отстъпки в личен план, в противен случай рискувате да обтегнете отношенията си с човек, на когото държите. Емоциите властват над вас пред целия ден, затова се опитайте вечерта да се отпуснете вечерта.
12 дек 2019
Последни новини