5 °C

Навършват се 90 години от най-разрушителното земетресение в Първомайско

Тази година се навършват 90 години от априлските земетресения в района около днешен Първомай. Серията трусове започва още на 29 март 1928 година и са приети като обичайни за областта, известна като сеизмична. На 14 април обаче земята е разлюляна с незапомнена и сила. Първоначално са усетени два по-леки и кратки труса около 11 часа, в 11.20 ч следва разрушително земетресение с магнитуд 6.9 по скалата на Рихтер, с епицентър 8 км северозападно от Чирпан. Денят е Велика събота по църковния календар.

По това време много от хората са били извън домовете си. Този факт спасява стотици човешки живота. След първия трус местното население спи на открито, в палатки от черги.

На 18 април в 21 часа и 20 минути вечерта следва нов силен трус с подобен магнитуд-7,0 по Рихтери епицентър близо до Поповица, Пловдивско. Хипоцентърът и на двата труса се намира на дълбочина около 15 км.

На 25 април 1928 г. в Гълъбово има земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер, това е третото голямо земетресение, известно като Старозагорското.

По-слабите, затихващи трусове продължават до юни.

В продължение на 11 дни земята се люлее през час с различна сила. Всъщност, сеизмичната активност в района започва на 29 март и е продължила до началото на юни 1928 г.

След първия трус са разрушени почти всички сгради в Чирпан и Борисовград (днешен Първомай). Седем хиляди семейства остават без покрив, деформирани са железопътни линии, изменен е дебитът на кладенците и изворите. Разказва се за волове и дори стражар, изчезнали в пукнатини в земята. От кладенците извират пясък, чакъл, тиня, подпочвени води и дори нефт.

В Борисовград, Караджалово, Крушево, Виница, Градина, Добри дол не остава здрава сграда. Любеновци изобщо изоставят селото си и го възстановяват на около 1,5 км южно. Загиналите в Борисов град са между 8 и 10 човека, повечето деца. Ранените са между 100 и 150.

Много хора се изнесли в посока Драгойново и Асеновград. Но след земетресенията своя удар нанесло и времето – започнали чести превалявания, а на 25 април ударила и градушка. От дъждовете реките Марица и Мечка придошли и залели близките села.

Първоначално държавните институции били в ступор, но бързо се овладели и започнали да водят борба със стихиите.

Земетресенията засягат една седма от територията на България с над 400 хиляди души население. Пострадали са над 240 села. Жертвите са 107 души, а 500 са ранените. Земетресенията причиняват общо щети на стойност около 3,3 милиарда лева. Над 72 хиляди сгради са засегнати като около 26 хиляди сгради от тях са разрушени; 402 от разрушените сгради са били държавни и общински училища, а 250 – църкви.

Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Пи
  ПИТАГОР
  2 -7
  11:53, 10 апр 2018
  И нефт ли е излезнал ма тедо сигурно и бензин нафт... Виж коментара
 • 2
  Ар
  Аристотел
  10 -1
  11:56, 10 апр 2018
  За бомбардировките над Борисовград от англичаните защо не се писа послучай 90 години.
 • 3
  12
  1212112
  6 -1
  17:53, 10 апр 2018
  Ми то сега и без земетресение града изглежда по същия начин.
 • 4
  Ба
  бах маа му
  3 0
  21:45, 25 апр 2018
  Папаза е бетер земетресение..всичко е пълна разруха в общинкa...предлагам Първомайци да се разселят по селата..само общинарите да останат с кмета насред празния площад и да се самоизядат и да се свърши това иго

Хороскоп за 23.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
23 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
23 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
23 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
23 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
23 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
23 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
23 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
23 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
23 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
23 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
23 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
23 фев 2020
Последни новини