22 °C

Навършват се 90 години от най-разрушителното земетресение в Първомайско

Тази година се навършват 90 години от априлските земетресения в района около днешен Първомай. Серията трусове започва още на 29 март 1928 година и са приети като обичайни за областта, известна като сеизмична. На 14 април обаче земята е разлюляна с незапомнена и сила. Първоначално са усетени два по-леки и кратки труса около 11 часа, в 11.20 ч следва разрушително земетресение с магнитуд 6.9 по скалата на Рихтер, с епицентър 8 км северозападно от Чирпан. Денят е Велика събота по църковния календар.

По това време много от хората са били извън домовете си. Този факт спасява стотици човешки живота. След първия трус местното население спи на открито, в палатки от черги.

На 18 април в 21 часа и 20 минути вечерта следва нов силен трус с подобен магнитуд-7,0 по Рихтери епицентър близо до Поповица, Пловдивско. Хипоцентърът и на двата труса се намира на дълбочина около 15 км.

На 25 април 1928 г. в Гълъбово има земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер, това е третото голямо земетресение, известно като Старозагорското.

По-слабите, затихващи трусове продължават до юни.

В продължение на 11 дни земята се люлее през час с различна сила. Всъщност, сеизмичната активност в района започва на 29 март и е продължила до началото на юни 1928 г.

След първия трус са разрушени почти всички сгради в Чирпан и Борисовград (днешен Първомай). Седем хиляди семейства остават без покрив, деформирани са железопътни линии, изменен е дебитът на кладенците и изворите. Разказва се за волове и дори стражар, изчезнали в пукнатини в земята. От кладенците извират пясък, чакъл, тиня, подпочвени води и дори нефт.

В Борисовград, Караджалово, Крушево, Виница, Градина, Добри дол не остава здрава сграда. Любеновци изобщо изоставят селото си и го възстановяват на около 1,5 км южно. Загиналите в Борисов град са между 8 и 10 човека, повечето деца. Ранените са между 100 и 150.

Много хора се изнесли в посока Драгойново и Асеновград. Но след земетресенията своя удар нанесло и времето – започнали чести превалявания, а на 25 април ударила и градушка. От дъждовете реките Марица и Мечка придошли и залели близките села.

Първоначално държавните институции били в ступор, но бързо се овладели и започнали да водят борба със стихиите.

Земетресенията засягат една седма от територията на България с над 400 хиляди души население. Пострадали са над 240 села. Жертвите са 107 души, а 500 са ранените. Земетресенията причиняват общо щети на стойност около 3,3 милиарда лева. Над 72 хиляди сгради са засегнати като около 26 хиляди сгради от тях са разрушени; 402 от разрушените сгради са били държавни и общински училища, а 250 – църкви.

Parvomai.NET

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Пи
  ПИТАГОР
  2 -7
  11:53, 10 апр 2018
  И нефт ли е излезнал ма тедо сигурно и бензин нафт... Виж коментара
 • 2
  Ар
  Аристотел
  10 -1
  11:56, 10 апр 2018
  За бомбардировките над Борисовград от англичаните защо не се писа послучай 90 години.
 • 3
  12
  1212112
  6 -1
  17:53, 10 апр 2018
  Ми то сега и без земетресение града изглежда по същия начин.
 • 4
  Ба
  бах маа му
  3 0
  21:45, 25 апр 2018
  Папаза е бетер земетресение..всичко е пълна разруха в общинкa...предлагам Първомайци да се разселят по селата..само общинарите да останат с кмета насред празния площад и да се самоизядат и да се свърши това иго

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини