Ученици направиха виртуална разходка в ЦЕРН

Изображение 1 от 4

    Ученици от СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ участваха в конферентна връзка с ЦЕРН.

    Във виртуалната визита се включиха ученици от 7 училища в България. Събитието бе организирано от учителите по Златка Гарова, Татяна Попова, Катя Николова, Теодора Янкова.

    Физикът Атанас Батинков влезе ролята на модератор на срещата.
    Учениците с интерес изслушаха учените от ЦЕРН. Зори Захариева ги запозна с фабриката за анти материя, разположението на ЦЕРН, и мисията на това своеобразно градче- лаборатория: изследване и изучаване, технологии и иновации, обучение и сътрудничество. Младежите научиха, че България е 20-ят член на ЦЕРН. До момента над 600 български учители са посетили ЦЕРН.

    Доц. Пламен Яйджиев раказа откъде идва обяснението за антиматерия и защо това представлява интерес за учените физици. Направена беше виртуална разходка в Ускорителя(забавителя) на антиматерията.

    Мисията на българските учени-екскурозовди беше да провокират интереса на младежите към този необятен дял на науката. Те обясниха и възможността учениците да участват в летен лагер в ЦЕРН, след отборно научно състезание.

    Българският учен Теодора Николова им показа и автобуси, пригодени за научна дейност и работа в екип.

    Учениците от Първомай зададоха въпроси относно: лечението на ракови заболявания с елементарни частици и видовете елементарни частици, използвани в медицината. Питаха още провеждат ли се процеси на анихилация (взаимодействие между частици и античастици) в ЦЕРН.

    На срещата беше специално поканен и гостува и кметът на общината Ангел Папазов. „Благородно ви завиждам за технологиите, каза той в края на срещата, ние дори не си мечтаехме за такива комуникации.“

    Учениците и учителите от СУ „Златаров“ бяха позиционирани и се включиха от кабинет „Спасимир Балев“
    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини