ЦЕРН пуска Големия адронен колайдер по време на слънчевото затъмнение след седмица

Най-големият и мощен ускорител на частици в света ще сблъска протони на 8 април, в търсене на частици тъмна материя. Експериментът е планиран да се проведе в същия ден като "Голямото северноамериканско слънчево затъмнение", предава "Дейли мейл".

Теориите предполагат, че има 17 различни групи частици и Европейската организация за ядрени изследвания, по-известна като ЦЕРН, вече потвърди съществуването на една от тях, използваща своя голям адронен колайдер (LHC) през 2012 г.

Според хипотезите тъмната материя съставлява около 28 процента от нашата Вселена, но никога не е била наблюдавана или доказана.

Учените вече започнаха предварителни тестове, като изпратиха милиарди протони около пръстена от свръхпроводящи магнити на колайдера, за да увеличат тяхната енергия и да гарантират, че машината на стойност 4 милиарда долара е в работно състояние.

Ускорителят се намира на 90 метра под земята на границата на Франция и Швейцария и за първи път влезе в действие на 10 септември 2008 г.

Големия адронен колайдер работи, като разбива протоните един в друг, за да ги раздели и да открие субатомните частици, които съществуват вътре в тях.

Колайдерът обикновено се използва само един месец всяка година, но е бил затварян за дълги периоди за надстройки - последно е бил изключен през 2022 г. на фона на енергийната криза в Европа.

Запалването на ускорителя на частици е сложен процес, изискващ всичко да "работи като оркестър". Съоръжението обаче е помогнало да добием повече информация за Вселената и нейното минало.

Източник: it.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини