20 °C

Жените, които промениха Германия

В края на 19 и началото на 20 век жените в Германия постигат големи успехи в битката за правата си. Без да залагат на радикални действия - за разлика от съмишленичките си в Англия, които използват и брутални средства, пише DW.

В края на 18 век жените в Европа започват да се борят за своите права. Още по онова време те се включват в революционни действия - особено във Франция, където революцията от 1789 подготвя почвата за искания, свързани с равноправието на жените и спазването на човешките права. В Германия първите политически искания на жените се чуват едва половин век по-късно. 

Германското начало от 1843

През 1843 година една млада жена публично застъпва мнението, че участието на жените в държавните дела е не просто "право, а тяхно задължение". Става дума за 24-годишната Луизе Ото-Петерс, която наследява от родителите си голямо състояние. То ѝ позволява да живее независимо и да се утвърди като писателка и журналистка. Своите стихове, есета, социално-критични романи и статии тя публикува под псевдонима Ото Щерн. Постепенно те започват да дразнят саксонското правителство, което прави опити да я накара да замлъкне. Луизе обаче не се предава и през 1865 основава Лайпцигското сдружение за образование на жените. Малко по-късно е създадено и Всеобщото германско дружество на жените (ADF), чиято председателка в продължение на близо 30 години е Луизе Ото-Петерс. Подобни съюзи впоследствие възникват във всички части на Германия.

Първата и най-важна цел на тези сдружения е била да настояват за образователни шансове за момичетата и жените. Защото докато училищното образование на момчетата се смятало за нещо съвсем нормално, момичетата от работническите семейства по правило е трябвало да работят, вместо да учат. Дъщерите от по-заможните среди пък са били подготвяни за семейния живот. Момичетата, които са можели да четат и пишат, са били голямо изключение.

Учителката Хелене Ланге първа се ангажира с този проблем и отправя петиция до пруския министър на образованието. В нея тя настоява да се подобри образователното ниво на момичетата, да се отреди по-съществена роля на жените учителки в образователния процес и да се даде по-добро образование за преподавателките. През 1899 и 1900 година правозащитничките най-после успяват да издействат допускането на жени до германските университети. А през 1908 образованието на момичетата е обявено за държавна задача.

Посещавайки един семинар за обучение на учителки в Лайпциг, младата Клара Айснер се среща с членове на Всеобщото германско дружество на жените и започва да работи за него. Клара живее с руснака Осип Цеткин без да е сключила брак с него. Двамата имат две деца, а тя приема фамилното му име. По онова време подобно съжителство е смятано за скандално. Като възпитателка по професия, тя става член на Социалистическата работническа партия - предшественик на днешната ГСДП - и започва да се бори за равноправието на жените в обществения и трудовия живот. Тя основава женското списание "Равенството". Клара Цеткин е представителка на пролетарското женско движение - в него, за разлика от буржоазните женски движения, е ставало дума предимно за правата на работничките.

През 1910 по нейна инициатива се ражда Международният ден на жените - като израз на борбата за равноправие, демокрация, мир и социализъм. Този ден започва да се празнува от 1911 година - в една от първите недели на пролетта - под мотото: "Жените - с право на участие в избори!".

За въвеждането на това право в Германия се борят още Анита Аугспург и нейната партньорка Лида Густава Хайман. През 1902 година те създават Сдружението за женското избирателно право. Аугспург и Хайман не били така миролюбиво настроени както останалите германки, борещи се за равноправие. Двете искали да прокарат въпросните права със същите брутални средства, с които си служели и суфражетките в Англия - с гладни стачки, вандализъм и големи демонстрации.

Анита Аугспург завършва право в Швейцария, защитава и докторска титла по право - за германската действителност през 19-ти век подобно нещо е било просто немислимо. Правните ѝ познания ѝ помагат да води битката за реформи в германския Райхстаг.

Успехът от 1918-та

Докато жените в Холандия и скандинавските страни получават избирателно право доста по-рано, германките, австрийките, полякините и англичанките продължават да се борят за него чак до 1918. В други държави битката продължава и още по-дълго.

На 30 ноември 1918 - три седмици след края на Първата световна война, новото германско правителство на "Райха" обявява въвеждането на всеобщо избирателно право и за жените над 20 годишна възраст.  В сила новото право влиза от януари 1919 година.

Източник: дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
28 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
28 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
28 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
28 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
28 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
28 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
28 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
28 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
28 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
28 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
28 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
28 мар 2020
Последни новини