Стотици канадски лекари протестират срещу прекалено високите си заплати

Над 700 лекари и медицински специалисти от Квебек са се включили в протестна петиция срещу увеличението на собствените им заплати, договорено от местните синдикални организации. Според протестиращите възнагражденията им са вече прекалено високи и непропорционални на тези на медицинските сестри и част от останалите служители в лечебните заведения. Наричат увеличението "обида" и за колегите, и за пациентите си, съобщава Си Ен Би Си.

"Ние, лекарите на Квебек, вярваме в силната публична система и сме против скорошните повишения на възнагражденията, договорени от нашите медицински федерации. Това увеличение е шокиращо на фона на това, че нашите медицински сестри, санитари и чиновници имат много трудни работни условия, а пациентите ни имат ограничен достъп до медицински услуги след драстичните съкращения в бюджета през последните години и концентрирането на власт в Министерството на здравеопазването. Само нашите заплати, изглежда, са имунизирани срещу съкращенията", пише в писмото на протестиращите лекари.

Сред имената, подкрепили протеста, има най-много общопрактикуващи лекари, но също и по близо 200 специалисти, стажанти и дори студенти по медицина. Те настояват парите за увеличението на заплатите им да се върнат в системата и да се използват за подобряване на условията за всички служители и за грижата за пациентите.

Според доклад на канадското здравно министерство за 2016 г. един лекар в Канада получава средно около 261 хил. долара на година (или 339 хил. канадски долара), което е месечна заплата от над 20 хил. долара. Семейните лекари получават около 211 хил., а хирурзите - 354 хил. долара на година, пише в доклада. Същевременно медицинското образование в страната се подпомага от бюджетите на областните управи и струва на студентите между 2500 долара и 20 хил. долара на година.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ми
    Мирослав
    11 0
    13:16, 8 мар 2018
    Скоро и нашите депутати щели да правят такъв протест
    • So
      SonnY
      3 0
      21:14, 8 мар 2018
      Бил плануван за 1 април дочух.

Още новини

Последни новини