Цветята за 8 март са със старите им цени

Изображение 1 от 6

    В навечерието на 8 март, магазините за цветя посрещат десетки купувачи. Таблата с мартеници в центъра на Първомай са заменени от касетки със саксии и опаковани букети.

    Започна „треската“ за осмомартенските цветя, а най-продаваните са лалетата и зюмбюлите. Разбира се към тях се прибавя и класическата роза и много други цветове – фрезия, теменужки, иглика …

    Най-ниска цена държат лалета – разказва Гергана Колева. В зависимост от качеството зюмбюлът върви до 4 -4,50 лв. И розите не са драстично скъпи – между 5,50 и 6,50 лв. без опаковка.

    Според продавач на сергия цените не са мръднали от миналата година: Много сме търговците и конкуренцията не позволява цените да се вдигат“.

    Според  друг  тези, които сами си произвеждат цветята нямат основание да ги продават по-скъпо.

    Наталия Станчева, която търгува с цветя целогодишно, споделя, че по-високи са само цените на внесените от Нидерландия рязани цветове.

     Общо е мнението, че букетите се оскъпяват най-вече заради повишените цени на опаковките, но и там инфлацията е незначителна.

    Атмосферата на празника постепенно завладява и купувачи, и продавачи. Цените не се оказват пречка и алъш-веришът върви с лекота, а търговците обещават да ги повишават.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини