Нито една повече: Шествие за правата на жените мина по софийските улици на 8 март

Огромно множество от граждани се събра за седма поредна година на 8 март на Шествие за правата на жените. Участниците се отзоваха на призива на фейсбук групата „Феминистки мобилизицаии“ „Нито една повече: Шествие за правата на жените“. Сборният пункт беше пред НДК, а шествието мина по „Витошка“ с плакати с надписи "Жени. Живот. Свобода.", "Хомо, хетеро, транс, би, всички сме сестри", "Бездействието по закона за домашното насилие е убийство".

„Искаме да насочим вниманието към проблема с насилие над жени, който за пореден път беше заметен под килима в последното Народно събрание, когато не се приеха промените в закона за защита от домашно насилие“, коментира пред БТА Доротея Стефанова, един от организаторите на шествието. По думите ѝ тази година сме станали свидетели на ескалация на случаите на домашно насилие.

„С гняв и тъга отчитаме, че в България от началото на 2023 г. всяка седмица една жена губи живота си поради домашно и полово базирано насилие от свой близък или партньор“, коментират от „Феминистки мобилизации“ и припомннят, че на 27 януари представители от БСП, Възраждане и ГЕРБ гласуваха против Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие (ЗИД на ЗЗДН), залагайки за пореден път предизборно на грозна и евтина пропаганда срещу жените и ЛГБТИ+ хората в България, обричайки десетки хора на смърт, както и 1 милион жени на това да продължат да страдат от насилие всеки ден, без ефективно законодателство и достъп до превантивни мерки.

Феминистки мобилизации е, както се описват самите те, феминистки колектив, който се бори за социалното, икономическото и политическото равенство на половете посредством организирането на протестни акции и информационни кампании, свързани с правата на жените и полово базираното насилие.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини