27 °C

Недомислици и лоша организация провалиха честването на 140 години Освобождение в Първомай

Отбелязването на 140-тата годишнина от Освобождението в Първомай се превърна във фарс и виновно за това не беше само лошото време. Ритуалът по издигане на българския трибагреник стана факт в навечерието на Националния ни празник. Това не е изключение от протокола, но нямаше смислено обяснение защо беше нужно да се празнува предварително. На поразчистения от сняг площад се събраха най-вече ученици и служители в общинска администрация. С тържествено шествие, със знаменца в ръцете по улиците преминаха възпитаниците на СУ „Проф.д-р Асен Златаров“, което създаде настроение сред присъстващите.

Граждани почти нямаше на церемонията. Няколкото общински съветници присъстваха не в качеството си на хора, управляващи общината. Преди време те заявиха, че поради заетост не успяват да се включат в различните чествания.

По предварително изготвената програма, на това тържество трябваше да бъдат връчени наградите на победителите в литературния конкурс „Моята България“. Лошото време стана причина награждаването да не се случи на площада и това доведе до скандалното решение градът да празнува в ритуалната зала – помещение с около 50 седящи места. За причината само се досещаме и тя не е свързано със загрижеността децата да не мръзнат.

Предвидена беше художествена програма, изпълнена от самодейци, които след това трябваше да продължат с отбелязването на своя празник.  За разлика от стандартния сценарий, концертната програма не беше поздрав за победителите в конкурса, защото награждаването се извърши след изявата на самодейците.

Участието на учениците беше ограничено до това да станат свидетели на събитието. Необмислената фраза „С това, Вашето участие приключи!“, изречена от сцената на площада, след издигането на националния флаг, взриви учителите от „Златаров.". Тя разгневи и директора  Чавдар Здравчев, който открито заяви, че не е бил съгласен с програмата и се чувства унизен от отношението на организаторите.

Събитието беше "обобщено" от гражданин, публикувал снимка от площада малко след издигането на българското знаме – локви, киша, сняг и стъпкани знаменца.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (20)

 • 1
  Wh
  whatever
  26 -1
  09:31, 3 мар 2018
  А кой ги кара да честват ден по- рано, но на въпроса:
  Цялата тази трагикомедия от снощи потвърждава единствено приказката "Храни куче, да те лае".
  Господин Здравчев напоследък толкова хвалби изсипа по адрес на кметове и общинари, а те за благодарност...
  А относно снимката горе
  "Това са нашите деца" 😉
 • 2
  Го
  Гост на града
  13 -26
  09:43, 3 мар 2018
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 3
  За
  Защо
  43 -5
  09:57, 3 мар 2018
  Намирате ли за нормално трети март да се празнува на втори март? Мисля, че няма друг град в страната, където да има такъв прецедент. Жалко за децата! Отдавна в общината грижата е насочена към пенсионерите в качеството на избиратели на кмета.
 • 4
  Гю
  Гюро
  39 -3
  10:33, 3 мар 2018
  Не виждам никаква причина за предварителното отбелязване на 3 март. Днес е прекрасен ден. Хората от цялата околия са на центъра. Щеше да се получи много хубаво тържество.
  Но най- вероятно организаторите са гледали да си освободят трите почивни дни за да отидат да си гледат кефа другаде. Надявам се г-н Здравчев да е прочел статията и да потаботи с учениците и техните родители по темата: " Що е национален дух и що е поругаване на българско знаме" Дано повече не се виждат такива срамни гледки като на снимката.
 • 5
  Па
  ПАПАЗГРАД
  8 -2
  11:39, 3 мар 2018
  Една снимка хиляда думи...
 • 6
  Ал
  аланкоулу
  9 -1
  12:07, 3 мар 2018
  Няма ко, да куминтирам.
 • 7
  Пр
  ПРИСЪСТВАЩ
  19 -20
  13:48, 3 мар 2018
  Кирякова, лицемерието ви е безгранично! Защо пишете лъжливи статии! Как така учители, директори и граждани правилно разтълкуваха думите казани от сцената, само г–н Здравчев НЕ!? А относно стъпканите знаменца, такива имаше и в училище "Златаров".
 • 8
  42
  4253
  24 -1
  14:57, 3 мар 2018
  Кой е организатор на това "тържество" за 2-ри март? Хубавото беше, че имаше и заря посред бял ден. Да живее България, макар че Първомай умира бавно, но сигурно с тези управници.
 • 9
  Оф
  Оф ма Теодоро
  18 -7
  15:53, 3 мар 2018
  Искам да изкажа мнение на човек, който беше на въпросното честване и даже успя да се навре в малката ритуална заличка - такова нещо като „С това, Вашето участие приключи!“ НЕ БЕШЕ КАЗАНО. На Здравчев не знам къде му бяха ушите, или просто се чудеше с какво пак да се захапе, а Теодорчето явно от раздърпаната черна шапка не беше чула к'во точно беше изречено, но побърза да цитира Чавдар. Ето така дами и господа, стават лъжливите новини. Думите в края бяха, че поради лошите метеорологични условия, частта с издигането на знамето и речта на кмета приключи. Тържеството по награждаването и концерта на еди-коя-си група ще продължи в ритуалната и отопляема зала. DMS "klechki za ushi" за да съберем пари за клечки, с които Чавдар да си отпуши ушите, а за лъжливата репортерка няма к'во да кажа, нея всеки си я знае. Не защитавам и общината обаче, кой идиoт реши че трябва да е в ритуалната зала, като в тяхната пленарна такава има сигурно 200+ места и се отоплява от големи климатици. Пълна пародия беше празника. Ай живи и здрави.
 • 10
  Пр
  ПРИСЪСТВАЛИ
  7 -6
  16:32, 3 мар 2018
  Думите в края бяха под формата на обръщение към присъстващите ученици, на които се каза, че първата част с тяхно участие приключи. След това всички бяха поканени на втората част във въпросната зала.
 • 11
  Па
  ПАПАЗГРАД
  9 0
  17:18, 3 мар 2018
  Догодина ще съберем и 8ми с 3ти. Честване ... пак на 2ри да стане традиция да ги е яд душманите
  • Па
   ПАПАЗГРАД
   10 0
   17:21, 3 мар 2018
   ... и байряма че без дпс за никъде не сме
 • 12
  Гр
  гражданин
  19 -2
  18:39, 3 мар 2018
  Чета и недоумявам - как един от коментиралите не каза браво на тия деца, които прегазиха през локвите на града със или без развети знаменца въпреки "необичайно лошото време"! Така ли не се замислиха над по-страшния въпрос: как би изглеждал площадът без тях! Колко самотно щеше да се издига трибагреникът ни под звуците на химна в присъствието на войничетата, докарани отнякъде, на няколко представители на Общината и на самодейци, чакащи да отбележат своя си празник / скарата димеше отвън до читалището и ароматът се носеше като по панаирно време/. И къде бяха всичките сега тия съвестни граждани, които нищят само кой какво казал и кой какво чул или написал и се възмущават от десетината паднали флагчета, носени от ДЕЦА! Едва ли там! А ако са били, какво направиха те,за да не е така? Жалко! Май над това е време да се замислим - къде сме всички ние като общество!
  • Не
   неприсъствал
   8 -1
   10:01, 4 мар 2018
   ''Има 7 смъртни гряха. Богатство без труд. Удоволствие без съзнание. Наука без човечност. Знание без характер. Политика без принципи. Търговия без морал. Поклонение без жертва.“ Махатма Ганди

   Гражданно ,ти който се възмущаваш от нашето гражданско поведение ,защо не се запиташ защо е така? Какво дават на първомайци местната управа-добро място за живеене ,добро здравеопазване,повече работа,повече и интересни културни мероприятия и още каквото се сетите от местния социален живот. А що се отнася до децата ,да ,браво,но те са там по задължение и като гледам никой не ги е научил на уважение към държавните символи, които за предишните поколения са били свещени,но както виждам не и за наследниците ни.А и между другото ,аз достойно почетох паметта на героите като бях на историческия връх Шипка,беше вълнуващо и величествено!
 • 13
  Со
  Сократ
  26 0
  18:46, 3 мар 2018
  Глупост след глупост произлиза от нашите управници.Как може национален празник да се отбелязва ден по-рано?Това не е ли профанщина или е вече безразличие към всичко свято.На така нареченото честване на 3 март нямаше граждани, а бяха по задължение само учениците-за мен това е бойкот на управниците ни от първомайци.Погледнете на какво прилича Първомай -гробище на каквото е заприличала и държавата ни!
 • 14
  #критик
  11 0
  20:31, 3 мар 2018
  #оставка
 • 15
  Ле
  Левски.
  10 -1
  11:09, 4 мар 2018
  Ако стане апостола да ви види колко почитате освобождението ще има бесило и също като види в управлението каква раса управлява града и пример дава на тези невинни деца.Ужасна гледка просто гледайте си почивните дни кво ще си губят времето за 3 март Ууууууууаааааа аман от тъпотия утрепани от работа ем той това ви е работата бе господа и дами.
 • 16
  Зъ
  Зъзнещ
  7 0
  19:42, 5 мар 2018
  Абе що не земем да празнуваме Нова година по-рано? Например през август, та като тропаме хорото да не ни е студено.
 • 17
  12
  123
  4 -2
  19:42, 5 мар 2018
  Абе Здравчев родител ли е или *****!
  • 32
   321
   6 0
   09:08, 7 мар 2018
   Повече родител от тебе. Той се грижи за много деца. И е прав в случая!

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
23 сеп 2020
Последни новини