Код: розово днес в училищата. "Да бъдеш баща" препоръча разговор с мъж

    Националната кампания „Да бъдеш баща“ и „Ключ към училище без страх“ стъпиха в караджаловското училище „Св.св. Кирил и Методий“ в Mеждународния ден срещу училищния тормоз. Посланици станаха директорът на училището Иванка Пенева и секретарят на МКБППМН Мария Кьосева. По време на отбелязването на Деня на розовата фланелка, те раздадоха на учениците специално подготвени картички популяризираща идеята децата да се обърнат към най-важните за тях мъже – бащи, дядовци, батковци, чичовци, вуйчовци и др., и да поговорят с тях по някои важни въпроси, свързани с агресията и тормоза като: „какво да направя, ако някое дете ме удари или обиди?“, „Ти как си се чувствал, когато някой е бил груб с теб“, „Кой ти е помагал когато те е било страх?“ и други.

    Директорката препоръча на децата да обсъдят въпросите с близки свои мъже – баща, по-голям брат, роднина и предложи да обсъдят отговорите в часа на класа. С уточнението, че няма да се обсъждат лични неща, а само да се чуе мнението им.

    Мария Кьосева раздаде на учениците розови балони, на дрехите си всички деца постави стикери „Стоп на насилието в училище“ и им разказа за произхода на деня и целта на отбелязването му - идеята на две момчета в Канада да застанат зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски, и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

    Код: розово днес има в много училища.

    В ПГСС от вчера е подготвена витрина – изненада за всички ученици. В нея са поставени розови балони, фланелки и послания срещу агресията и тормоза в училище.

    Междучасие на доброто се организира в СУ „Златаров“. Там дрескодът е розово. Включването на учениците в инициативата „Розова фланелка“ е за да покажат, че училището им е място, на което не се толерират тормоза и агресията. Под формата на анимационен клип, единадесетокласници  представиха историята за възникването на този ден. Последва игра с публиката чрез образователната платформа kahoot. it. Боряна Вълкова представи  презентация за опасностите които крие фейсбук и как да се предпазим от виртуален тормоз. Накрая представители от всички класове получиха розови балони с послания за доброто постер за класната стая.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини