27 °C

Що е то "зимни условия" и кой какво разбира под "снегопочистване" и "поддръжка"?

След денонощие на обилен снеговалеж и 24 часова битка с природата, пътищата в община Първомай са проходими. Това обаче по мнението на много от жителите и най-вече на шофьорите е крайно недостатъчно. Хората искат улици, по които да могат да се придвижват нормално, както във всеки друг ден от годината и много от тях считат, че затрудненията идват от лоша и дори пълна липса на организация.

„Къде е кметът?“ питат фейсбук потребителите, надявайки се да го видят с лопата в ръка.  Прессъобщенята гласят: „Всички пътища са проходими при зимни условия“.

Недоволството избухва наново, защото мнозина го разчитат така: „Всички улици са идеално почистени“, а те не са…

Затова потърсих формулировка: Какво означава „Пътища, проходими при зимни условия“? И не открих. Отнесох въпроса към АПИ. Оттам бяха любезни да поискат имейл с конкретното запитване. Пратих. Отговор – няма! В АПИ не знаят какво означава това и не могат да намерят дефиниция.

Въпросът за почистването на пътищата е регламентиран в НАРЕДБА № РД-02-20-19 от 12.11.2012 г. за поддържане и текущ ремонт на пътищата Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

В нея има Глава четвърта ВИДОВЕ, ОБХВАТ И ТЕХНОЛОГИЯ НА РАБОТИТЕ ЗА ЗИМНО ПОДДЪРЖАНЕ НА ПЪТИЩАТА. ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ И ПРАВИЛА

Там е посочено, че „Зимното поддържане на пътищата включва комплекс от дейности, свързани с осигуряване на проходимостта им при зимни условия и премахване или ограничаване на неблагоприятното влияние на снега и леда върху условията на движение. Видът и обхватът на работите за зимно поддържане на пътищата се определят в зависимост от приетото за определен път ниво на зимно поддържане.“

”За общинските пътища снегозащитните дейности се извършват в зависимост от нивата на зимно поддържане, изискванията към експлоатационното състояние на платното за движение и срока за изпълнение“

Всичко това е описано в таблици и има указание „Последователността на провеждане на снегозащитните мероприятия на пътните участъци за републиканските и общинските пътища в зависимост от категорията на участъка, опасността от снегонавяване и напречния профил на пътя.

А в таблицата накратко е записано: Първо се извършват дейности на пътища с големи снегонавявания, едновременно с тях или веднага след това са тези със средни снегонавявания, следват участъците с малки снегонавявания, а участъците без снегонавявания не се чистят. В отделна графа е обяснено кои навявания са големи, средни, малки. На мнозина не им харесва, но какво да се прави – Наредба! В община Първомай маршрутите с различна степен на снегонавявания са към Воден, Езерово, Буково, Брягово, Искра.

 Предполага се, че с тази наредба е съобразен и договорът, с който се възлага на фирма „Агродоминатор“ да извършва снегопочистването в общината. На нея се разчита за поддържането на 117,450 км пътища в общината от четвъртокласната мрежа.

В града се поддържат 48 км улици. В селата – колкото може,  отговорността е на кметовете по места.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Бе
  Бесен
  12 0
  18:38, 27 фев 2018
  Малоумници!!! Толкова ли днес не можаха да минат поне централните улици?
  • ВГ
   В гъ.ъ тесен
   5 0
   19:04, 27 фев 2018
   Минаха ама избирателно
 • 2
  Ня
  Някой
  20 0
  19:35, 27 фев 2018
  Как можаха в Пловдив улиците да са на асфалт в 10 часа днес, а при нас не може? Валежите бяха по едно и също време и количество. Явно там има управници, а тук Кирякова чете наредби и гази сняг.
 • 3
  12
  123@
  14 0
  20:23, 27 фев 2018
  По някои улици дори не мина снегорин .Стига кмете с хвалебствия в хубаво време, сега къде си.Къде ти е дарсловото в съвета на топло , а забравихме теб те возя.Кои ще гушне пак парите за ; идеално изчистените улици;!Не спряхте да се гушите с нашите пари, ИДИОТИ.
 • 4
  Со
  Сократ
  15 0
  20:34, 27 фев 2018
  А бе, Теди ,кой ти иска улици до асфалт?Никой вече в скапания ви град не живее с илюзията, че това може да се случи - .лъжите на управниците са на всяка крачка! Вчера просто по улиците не беше минал никакъв снегорин до следобед, а по някои улици такъв мина само веднъж и то в късните часове! И резултатът е днес на лице- затепан ,дебел сняг, който днес даже и по центъра стана на киша и бабуни!E, какво като ни четеш наредби и регламенти, счупените коли и изкривените джанти кой ще ни ги плати?Просто е ,всеки навсякъде трябва да си свърши поверената работа, както трябва,а не криво ляво и парите в джоба.Ние всички плащаме всевъзможни местни данъци и такси ,за които каква услуга получаваме,това е проблемът сега.
  ''Никога не предпочитай собствената си глупост пред чужд полезен съвет!''
 • 5
  Пи
  ПИТАГОР
  10 -2
  06:47, 28 фев 2018
  Тедао ма ти адвукат на ангу ли си станала ма. Кви са тия твои търсения за определения какво било зимни условия и темподобни ма. Ти явно искаш с некви определения на маймуни да ни направиш като защитаваш ангу. Квито и определения да има ние сме разумни хора и сами можем да преценим вземайки предвид наблюденията си за състоянието на улиците дали се чисти или не. Остай ги тия ккомунистически приоми дори закон за снегопочистването да ни цитираш пак няма да повярваме че се чисти в пърумай. Яз питах википедия да ми тълкува една думичка и виж какво ми изтълкува:
  Корупция
  Корупция (на латински: corrumpo – покварявам, развращавам, развалям) в най-общ смисъл е злоупотребата с обществена служба за лично облагодетелстване или, по-конкретно – поведение на длъжностни лица, чрез което те или техни близки се облагодетелстват неправомерно и незаконно, като злоупотребяват с поверената им власт.Крайната точка на корупцията е клептокрацията, при която дори външните претенции за почтеност са изоставени.
  Сега с тия определения разбра ли вкакво жувеем в пърумай не в демокрация а в клептокрация демек ангу и доста други хора крадът и дори не им пука а ти като някаква кокошка си се разкудкудякала и защитаваш ангу.
  • 98
   987
   1 -5
   09:25, 28 фев 2018
   Ти не можеш да спиш,докато не напишеш някоя глупо... Виж коментара
 • 6
  ,,
  ,,,,,,,,
  7 -1
  09:51, 28 фев 2018
  Без техника почистване няма!Неможе с три трактора,два багера и една фадрома да се чисти цяла община.За между селските пътища си има големи техники.За градските си има достатъчно много интересни машини,които почистват улиците.Всички сме гледали клипчета от другите страни.Има си и многоцеливи машини,които могат да извършват различни функции.Но нали трябва да има някой,който да се интересува от тези неща и да инвестира от бюджета.Не да се разпределя за собствените им блага,ама нищо де 16 години блага за едни,страдание за други.Цялата отговорност района ни да е в това състояние е на 20 човека,които си прибират парите по законен начин.При бюджет 15632783 лв. къде са удобствата на града ни?70% от улиците са без асфалт останалите 30% са в не добро състояние.Обновяване на Общината и парковите пространства си са същите от създаването им тези милиони не са никак малко за общината ни и може да се направи доста с тях.Отделно има толкова много европейско финансиране за развитие на районите,че нов град можеше да се направи до сега.Ама уви град на комунисти сме затова ще е така още двеста години!

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
23 сеп 2020
Последни новини