9 °C

92-годишен пчелар оцени знанията на ученици за пчелите и меда

  На 23 февруари, 2018 г. в обновения кабинет по химия се проведе викторина на тема „Медът и пчелните продукти – храна и лекарство” с представители от клуба по пчеларство при СУ„Проф. д-р Ас.Златаров", гр.Първомай, с ръководител Златка Гарова. Макар и със закъснение, така беше отбелязан на Деня на пчеларя 10 февруари.

  На състезанието ученици от различни възрасти показаха наученото за живота на пчелите и пчелните продукти в часовете на клуба. В I кръг те представиха кратки научни съобщения за „Медът и пчелните продукти – храна и лекарство” и „Рафинираната захар”. В I кръг ученици отговаряха на въпроси свързани с живота на пчелното семейство. В II кръг те представиха кратки научни съобщения за „Медът – храна и лекарство” и „Прополисът – естествен антибиотик». А в III кръг участниците от противниковия отбор задаваха въпроси с повишена трудност – „Какво знаете за пчелното млечице?” и „Медоноснирастения в родния край”. Участниците и от двата отбора: Ани Запрянова – 6 клас, Тодор Димитров – 5 клас, Борислав Благоев – 5 клас и десетокласничките - Златомира Иванова, Даниела Ангелова и Яница Петкова, показаха забележителни познания по темата на мероприятието оценени от жури в състав 92-годишният Георги Техов – изявен местен пчелар и г-жа Павлина Георгиева – педагогически съветник в СУ„Проф. д-р Ас.Златаров". В паузата между отделните теоретични въпроси на публиката бяха предложени любопитни факти за пчеларството, пословици, поговорки и гатанки за меда и пчелте от велики хора. Докато журито оцени резултатите от състезанието публиката имаше удоволстивето да чуе стихотворение на тема „Пчели”, написано от ученичката Сандрина Йорданова от V клас. А уважаемата публика отговаряше на забавни въпроси po temata „Пчеларство“. Отговорилите правилно получиха бурканче с мед.

  Двата отбора за старанието си получиха грамота и бурканче мед за всеки участник. Публиката оцени теоретичната подготовка на учениците по въпросите на пчеларството и заяви готовност за приятелство и сътрудничество с младите пчелари.

  В кабинета по химия бе подредена фотоизложба на тема «Пчелите и ние», стихотворения за пчелите и пчелните продукти от ученици 5-10 клас Сандрина Йорданова, 5 клас, «Пчели», Кристина Станчева, 5 клас, «Пчелен кошер», Татяна Радева, 5 клас, «Пчелите», Виктория Кьосева, 7 клас, «Пчелите – малки, но работливи», Радост Грозева, 7 клас, «Разказ за малката пчела», Адриана Забънова, 10 клас, «Работливата пчела», Ива Шаханова, 11 клас, «Малката пчела»/, рисунки на пчеларска тематика – 5-7 клас /Антон Андреев, 7 клас, Виктория Кьосева, 7 клас, Сандрина Йорданова, 5 клас и презентации, свързани с пчеларството от ученици – 5 и 10 клас /Селена Манолова, 5 клас, Делян Балев, 5 клас, Елена Стоянова, 5 клас, Даниела Иванова и Биляна Тенева, 10 клас.

  Клубът по пчеларство е с дългогодишна традиция, но тази година съществува с подкрепата на проект „Твоят час”. 

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Кр
   крив
   1 -3
   11:54, 27 фев 2018
   Абе вие нормални ли сте?!?
   Какви са тези супер статии?
   • Пр
    прав
    2 0
    12:25, 27 фев 2018
    А ти не знаеш ли ,че това е най-важният проблем на общинъта сега?

  Хороскоп за 15.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще е наситен на интересни занимания, зареждащи ви с положителни емоции. Природата също ще ви въздейства отпускащо и позитивно, не я пренебрегвайте. Здравословните проблеми е добре да се решават, търсейки съвет от специалист, а не по свое хрумване. Денят е благоприятен и за реализация на повече от идеите ви.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Добронамерени сте към всички около вас и днес ще усетите ответните реакции на околните, които няма да останат безучастни към проблемите ви. На ваше разположение ще бъдат дори хора, които не познавате толкова добре и е възможно това леко да ви озадачи. Хората просто ви харесват и им се иска да ви помогнат. Очаквайте благоприятно разрешение на интимен въпрос.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предвидливостта ви е впечатляваща и ви спестява много разочарования. Благодарение на нея и разума си ще се окажете подготвени за нещата, които ви предстоят. Ако все пак нещо ви притеснява, потърсете подходящия човек, с когото да споделите болката си. Ще ви олекне на душата и по-бързо ще намерите решението му.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е днешният ден да не е от най-приятните ви напоследък. С повече усилия ще изпълнявате рутинните си задачи. Ще ви занимават мисли свързани с бъдещото и личния ви живот. Успявате да намерите разрешение на отдавна занимаващ ви проблем. Усилията ще бъдат възнаградени, а вечерта прекарана с любимия човек е най-добрият завършек на деня.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели – излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ще ви срещне с някого, интереса ви към когото е силен. Може да се сближите и опознаете повече, но преценете дали това е желанието ви. Не пренебрегвайте текущите си задачи, съдбата ви е подготвила приятна изненада. Усилията, които полагате дават резултат и скоро ще се радвате на придобивките си.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В добро състояние на духа сте и ще останете незасегнати за вълнения и емоционални натоварвания. Ако можете излезте сред природата, или поне между приятни за вас хора. Разчитайте повече на себе си. Знаете как се прави това, живота ви е предлагал не един и два такива моменти.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Разширете кръгозора си и не гледайте едностранчиво на събитията покрай вас. С емоционалните си и прибързани действия само бихте усложнили нещата. Приведете се в нужната форма и си наложете добро поведение, очакват ви добри попадения. Те ще ви дадат сили и ще ви насочват към по-практични действия.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  За работа винаги има време, но днес дайте свобода на фантазиите си. И вие, и околните ще останете доволни, а и ще помогнете на онези, които търсят промяна. Всички нови начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Спокоен, изпълнен с ведро настроение ден. Може би сега е момента да обърнете повече внимание на семейството и дома си, и да си починете от външни контакти. Поговорете с любимия човек, помогнете му да се справи с проблемите. Не очаквайте да получите парите си, ако днес ги дадете на заем.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят ви ще е изпълнен с емоции и събития. Обичате предизвикателствата и ще започнете нещо, което не сте правили досега. Възможно е да имате късмет при хазартни игри, но бъдете умерени и не прекалявайте. Ще се забавлявате. Обичате да давате, да помагате с желание и от сърце, и това не остава скрито от съдбата. Очаквайте бързи придобивки.
  15 дек 2019
  Последни новини