4 °C

92-годишен пчелар оцени знанията на ученици за пчелите и меда

  На 23 февруари, 2018 г. в обновения кабинет по химия се проведе викторина на тема „Медът и пчелните продукти – храна и лекарство” с представители от клуба по пчеларство при СУ„Проф. д-р Ас.Златаров", гр.Първомай, с ръководител Златка Гарова. Макар и със закъснение, така беше отбелязан на Деня на пчеларя 10 февруари.

  На състезанието ученици от различни възрасти показаха наученото за живота на пчелите и пчелните продукти в часовете на клуба. В I кръг те представиха кратки научни съобщения за „Медът и пчелните продукти – храна и лекарство” и „Рафинираната захар”. В I кръг ученици отговаряха на въпроси свързани с живота на пчелното семейство. В II кръг те представиха кратки научни съобщения за „Медът – храна и лекарство” и „Прополисът – естествен антибиотик». А в III кръг участниците от противниковия отбор задаваха въпроси с повишена трудност – „Какво знаете за пчелното млечице?” и „Медоноснирастения в родния край”. Участниците и от двата отбора: Ани Запрянова – 6 клас, Тодор Димитров – 5 клас, Борислав Благоев – 5 клас и десетокласничките - Златомира Иванова, Даниела Ангелова и Яница Петкова, показаха забележителни познания по темата на мероприятието оценени от жури в състав 92-годишният Георги Техов – изявен местен пчелар и г-жа Павлина Георгиева – педагогически съветник в СУ„Проф. д-р Ас.Златаров". В паузата между отделните теоретични въпроси на публиката бяха предложени любопитни факти за пчеларството, пословици, поговорки и гатанки за меда и пчелте от велики хора. Докато журито оцени резултатите от състезанието публиката имаше удоволстивето да чуе стихотворение на тема „Пчели”, написано от ученичката Сандрина Йорданова от V клас. А уважаемата публика отговаряше на забавни въпроси po temata „Пчеларство“. Отговорилите правилно получиха бурканче с мед.

  Двата отбора за старанието си получиха грамота и бурканче мед за всеки участник. Публиката оцени теоретичната подготовка на учениците по въпросите на пчеларството и заяви готовност за приятелство и сътрудничество с младите пчелари.

  В кабинета по химия бе подредена фотоизложба на тема «Пчелите и ние», стихотворения за пчелите и пчелните продукти от ученици 5-10 клас Сандрина Йорданова, 5 клас, «Пчели», Кристина Станчева, 5 клас, «Пчелен кошер», Татяна Радева, 5 клас, «Пчелите», Виктория Кьосева, 7 клас, «Пчелите – малки, но работливи», Радост Грозева, 7 клас, «Разказ за малката пчела», Адриана Забънова, 10 клас, «Работливата пчела», Ива Шаханова, 11 клас, «Малката пчела»/, рисунки на пчеларска тематика – 5-7 клас /Антон Андреев, 7 клас, Виктория Кьосева, 7 клас, Сандрина Йорданова, 5 клас и презентации, свързани с пчеларството от ученици – 5 и 10 клас /Селена Манолова, 5 клас, Делян Балев, 5 клас, Елена Стоянова, 5 клас, Даниела Иванова и Биляна Тенева, 10 клас.

  Клубът по пчеларство е с дългогодишна традиция, но тази година съществува с подкрепата на проект „Твоят час”. 

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Кр
   крив
   1 -3
   11:54, 27 фев 2018
   Абе вие нормални ли сте?!?
   Какви са тези супер статии?
   • Пр
    прав
    2 0
    12:25, 27 фев 2018
    А ти не знаеш ли ,че това е най-важният проблем на общинъта сега?

  Хороскоп за 26.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Осигурявате си подкрепа за повечето си начинания през този ден, което ви стимулира да не се отказвате от нито едно от тях. Възможно е да срещнете трудности, но ако навреме ги споделите с околните, те ще намерят начин да ви съдействат. Бъдете по-деликатни в изказванията си относно въпрос, който особено вълнува ваш близък. Рискувате да го засегнете.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Едва ли ще позволите на някой около вас да ви притеснява освен, ако не се касае за нещо наистина важно. Имайте повече доверие на свой близък, което е решил да се заеме с нещо, което околните не одобряват. Радвате се на разбирателство в личен план. Отношенията ви с любимия човек напълно ви удовлетворяват.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Без да жалите силите си, ще се отдадете на поредното предизвикателство. Убедени сте в ползата от труда си и това ви мотивира допълнително. Ще ви потърсят за съвет и ще уважат мнението ви, което ще ви поласкае. Не пропускайте да уважите празника на близък човек, покажете му искреното си отношение към него.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С компромис и такт ще успеете да овладеете конфликтна ситуация, която застрашава да развали настроението ви за целия ден. Заемете се с нещо, което отдавна отлагате и го довършете докрай. Имате нужда от уединение и почивка, така че избягвайте шумни събирания. Не се притеснявайте за отношенията си с любимия човек, заедно ще преодолеете изпречила се трудност.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Настроенията ви днес се променят неочаквано и това едва ли ще се хареса на хората, с които прекарвате ежедневието си. Особено ако станат свидетели на избухливостта ви. Постарайте се да мислите позитивно и да не се отчайвате след първата несполука.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви изпълнен с добро настроение ден. Заниманията ви ще са леки и не натоварващи. Успявате всеки спор да обърнете в шега, с което въздействате ободряващо на хората около себе си. На някои от вас им предстои пътуване, което ще бъде интересно. Обърнете повече внимание на децата днес.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Въпреки почивния ден посветете се на деловите си ангажименти и няма да съжалявате. Постигнатото днес ще бъде стабилна основа за бъдещото разрастване на фирмата ви. Освен това близките ви имат предостатъчно занимания днес и едва ли ви се разсърдят.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Постарайте се да не обръщате внимание на маловажните въпроси, с които се опитват да ви занимават околните. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което може да ви помогне да свършите важен ангажимент далеч по-лесно. Контактите ви днес ще са много ползотворни. Постепенно придобивате нужната ви увереност.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отдайте се на необходимата ви и заслужена почивка, освен, ако не решите да разнообразите деня си с кратко пътуване. Оставете ядовете за делника и бъдете внимателни, ако шофирате.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водолей Семейната среда е от особено значение за вас сега. Тонусът, с който тя ви зарежда ви е жизнено важен. Ще изпитате интересни преживявания, ако се включите в една нова група.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Интересни събития свързани с ваши близки ще ангажират вниманието ви днес. Евентуалния им успех ви засяга непосредствено и ще доведе промяна на плановете ви за близките дни. Вие също можете да допринесете за него и най-вероятно няма да се колебаете дълго дали да го сторите. Оптимистичните ви очаквания са напълно оправдани.
  26 яну 2020
  Последни новини