24 °C

92-годишен пчелар оцени знанията на ученици за пчелите и меда

  На 23 февруари, 2018 г. в обновения кабинет по химия се проведе викторина на тема „Медът и пчелните продукти – храна и лекарство” с представители от клуба по пчеларство при СУ„Проф. д-р Ас.Златаров", гр.Първомай, с ръководител Златка Гарова. Макар и със закъснение, така беше отбелязан на Деня на пчеларя 10 февруари.

  На състезанието ученици от различни възрасти показаха наученото за живота на пчелите и пчелните продукти в часовете на клуба. В I кръг те представиха кратки научни съобщения за „Медът и пчелните продукти – храна и лекарство” и „Рафинираната захар”. В I кръг ученици отговаряха на въпроси свързани с живота на пчелното семейство. В II кръг те представиха кратки научни съобщения за „Медът – храна и лекарство” и „Прополисът – естествен антибиотик». А в III кръг участниците от противниковия отбор задаваха въпроси с повишена трудност – „Какво знаете за пчелното млечице?” и „Медоноснирастения в родния край”. Участниците и от двата отбора: Ани Запрянова – 6 клас, Тодор Димитров – 5 клас, Борислав Благоев – 5 клас и десетокласничките - Златомира Иванова, Даниела Ангелова и Яница Петкова, показаха забележителни познания по темата на мероприятието оценени от жури в състав 92-годишният Георги Техов – изявен местен пчелар и г-жа Павлина Георгиева – педагогически съветник в СУ„Проф. д-р Ас.Златаров". В паузата между отделните теоретични въпроси на публиката бяха предложени любопитни факти за пчеларството, пословици, поговорки и гатанки за меда и пчелте от велики хора. Докато журито оцени резултатите от състезанието публиката имаше удоволстивето да чуе стихотворение на тема „Пчели”, написано от ученичката Сандрина Йорданова от V клас. А уважаемата публика отговаряше на забавни въпроси po temata „Пчеларство“. Отговорилите правилно получиха бурканче с мед.

  Двата отбора за старанието си получиха грамота и бурканче мед за всеки участник. Публиката оцени теоретичната подготовка на учениците по въпросите на пчеларството и заяви готовност за приятелство и сътрудничество с младите пчелари.

  В кабинета по химия бе подредена фотоизложба на тема «Пчелите и ние», стихотворения за пчелите и пчелните продукти от ученици 5-10 клас Сандрина Йорданова, 5 клас, «Пчели», Кристина Станчева, 5 клас, «Пчелен кошер», Татяна Радева, 5 клас, «Пчелите», Виктория Кьосева, 7 клас, «Пчелите – малки, но работливи», Радост Грозева, 7 клас, «Разказ за малката пчела», Адриана Забънова, 10 клас, «Работливата пчела», Ива Шаханова, 11 клас, «Малката пчела»/, рисунки на пчеларска тематика – 5-7 клас /Антон Андреев, 7 клас, Виктория Кьосева, 7 клас, Сандрина Йорданова, 5 клас и презентации, свързани с пчеларството от ученици – 5 и 10 клас /Селена Манолова, 5 клас, Делян Балев, 5 клас, Елена Стоянова, 5 клас, Даниела Иванова и Биляна Тенева, 10 клас.

  Клубът по пчеларство е с дългогодишна традиция, но тази година съществува с подкрепата на проект „Твоят час”. 

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Кр
   крив
   1 -3
   11:54, 27 фев 2018
   Абе вие нормални ли сте?!?
   Какви са тези супер статии?
   • Пр
    прав
    2 0
    12:25, 27 фев 2018
    А ти не знаеш ли ,че това е най-важният проблем на общинъта сега?

  Хороскоп за 01.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Очаква ви спокоен и приятен ден. Въздържайте се от необмислени постъпки и реакции и се посветете изцяло на работата си. Особено много ви се отдава да убеждавате днес и това е прекрасен повод да прокарате идеите си сред висшестоящите.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Няма да ви липсват успешни ангажименти както в личен, та-ка и в делови план. Някои от вас ще пътуват, а други ще работят за утвърждаване на вече отвоювани позиции. Трескави вълнения и може би силна любов, може да предизвикат вземането на сериозни решения и дълготрайно обвързване. Денят ще ви предложи приятно и успешно развитие на заниманията ви.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Съсредоточете се върху работата си и не обръщайте внимание на дребните проблеми. Помислете малко и може би ще откриете съществени неща, които до момента пропускате. Това би ви помогнало да вземете много по-адекватно решение. Сега е момента да бъдете предприемчиви. Не се колебайте да предприемате по-активни стъпки.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Засилете присъствието си там, където считате за важно и ще получите максимума в очакванията си. Получена навреме информация ще улесни работата ви и бързо ще я придвижите напред. С готовност ще се включите и в решаването на чужд проблем, но това сте вие. Всъщност, така помагате и на себе си, а най-хубавото е, че го осъзнавате.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Плановете ви за деня в по-голямата си част са доста амбициозни и ще трябва да положите огромни усилия за да ги осъществите. Не лош вариант за добро запълване на деня е да посетите ваши приятели извън града или пък те да ви предложат кратка екскурзия( това също е много вероятно). Както и да се развият събитията със сигурност няма да ви е скучно.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Изпълнени сте с намерение да свършите всичко, което сте планирали. Настроението ви се отразява добре на околните. Късмета ще ви съпътства, но на моменти бъдете по-разсъдливи, за да преодолеете конфликтна ситуация. Предстоят ви интересни срещи, не подценявайте възможностите, които ви се дават.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Притиснати от много задачи, ще се съобразите с най-важните, започвайки деня си с тях. Ще се отзовете и на нуждите на приятел, кой друг, ако не вие сте готови да му помогнете. Любовта ви зарежда с енергия и ви правят щастливи. Може би там се крие тайната на желанието ви да сте полезни и добронамерени към всички.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добър ден за повечето от вас. Получавате благоприятна възможност да работите върху проект, към който отдавна се стремите. Имате шанса да започнете задача, която очаквате, и която ще ви донесе много успехи. В личен план ще ви трябва повече търпение, за да стабилизирате отношенията си с човек, от обкръжението ви.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В делови план ви очакват дребни и неприятни спънки, които може да ви забавят, но в никакъв случай няма да се отразят сериозно на плановете ви. Успявате да привлечете ценен партньор и това може да даде силен тласък на начинанията ви. Работата в екип ви носи успех и е по-удачния избор от индивидуалните действия. Много е вероятно в един момент, просто да имате нужда от поне още един човек.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Новости, върху които не сте мислили ще ви привлекат вниманието днес. Не допускайте това да развали доброто ви настроение, извлечете полза за бъдещата си работа. Вечерта ще присъствате на събитие, което ще ви срещне с интересни хора, но може и да ви отегчи. Важен човек за вас ще ви потърси, или вие него.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Възможно е да срещате трудности на работното място днес, затова ще трябва да се замислите за подхода, който използвате. Направете колегите си съюзници и се вслушвайте в тяхното мнение. Това ще ви е много полезно и ще покаже пътя към успешното реализиране на плановете ви. Не възлагайте големи надежди на нещо с минимален шанс.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днешният ден се очертава като приятен за повечето от представителите на зодията. Хората около вас ще ви осигурят добро настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата не ви създава никакви проблеми. Правите всичко с удоволствие и това е в основата на успехите ви. Нужно ви е още малко време.
  01 юни 2020
  Последни новини