Земляните ще приветстват извънземния живот, твърдят учени

“Страхът, който почувствах не бе рационален, а истинска паника”, разказва георят на Хърбърт Уелс в отговор на марсианското нашествие във Война на световете.

Въпреки тези тревожни сцени, изследователите смятат, че извънземния живот ще бъде приветстван по-скоро с отворени обятия, отколкото с паника.

Макар вероятността за живот “някъде там” засега да остава измамна, учените са категорични никой не е изследвал възможната реакция на човечеството, ако търсенето ни се увенчае с успех.

“Съществува консенсус, че това, което ще открием първо, ако изобщо открием нещо, ще са микроби”, казва професор Майкъл Варнум от Държавния университет в Аризона.

За да изследват обществената реакция при откриването на извънземни Варнум и колегите му анализирали езика на 15 журналистически материала по време на три открития, за които първоначално се предполагало, че са доказателства за съществуването на извънземен живот, включително съобщението на НАСА за възможен микробен живот на марсиански метеорит през 1996 и странното трептене на Звездата Таби, което се обясняваше с наличие на извънземна мегаструктура.

Те анализирали и коментарите на 500 участници към хипотетична новина за откриването на извънземен микробен живот, по отношение на собствените им възгледи и мислите им за това как би реагирало човечеството. Други 500 доброволци се запознали с истински журналистически материали за “откритието” от 1996 или със статии за учени, произвели синтетични живи клетки на Земята. Техните коментари също били анализирани.

Резултатите разкрили, че положителните коментари преобладават. Според участниците в изследването извънземния живот би донесъл повече потенциални ползи, отколото рискове.

В същото време доброволците очаквали човечеството да е далеч по-малко ентусиазирано от тях самите. Коментарите за личната им реакция съдържали малко над 5% позитивни думи и 1.32% негативни, в сравнение с 3.81% позитивни и 2.97% негативни думи в коментарите за това как би реагирало човечеството.

В изследването участвали само американци, освен това било фокусирано единствено върху микробния извънземен живот, то не вземало под и внимание дали върху коментарите на хората не са повлияли предишни статии по темата. Проучването не отчитало и мнението на участниците по въпроса дали Земята вече не е била посещавана от извънземен живот, нито анализирало изразните им средства по отношение на други истории, за да установи дали те нямат склонност по принцип да използват повече позитивни или негативни думи.

Въпреки това авторите смятат, че изследването ни дава представа, за това как хората биха реагирали на откриването на извънземен живот.

 Варнум добавя, че нов непубликуван анализ на езика, използван от медиите около открития наскоро мистериозен обект Умуамуа - подкрепя идеята, че хората ще посрещнат новината за интелигентен извънземен живот с положителна нагласа.

 Проф. Люис Дартъл, астробиолог от университета в Уестминстър, който не участвал в проучването, приветства резултатите. "Окуражаващо е, че хората най-вероятно ще посрещнат ентусиазирано откриването на извънземен микробен живот", каза той. "Вероятно никога няма да се натъкнем на интелигентни извънземни в нашата галактика, но няколкото предстоящи мисии, биха могли да открият признаци за наличието на марсиански бактерии".

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини