Ровят 8 необяснимо богати. Преглед на националния печат

Два вида цени на тока - за месечно и 3-месечно отчитане, съобщава „Труд"
Енергото на чешката компания ЧЕЗ е усилило натиска си за запазване на 3-месечното отчитане на тока в Западна България, стана ясно вчера.
Компанията обжалва пред Върховния административен съд решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за връщане на ежемесечното отчитане. Основният аргумент на ЧЕЗ бил, че Законът за енергетиката изисква дейността да се извършва по най-ефективен начин, а тримесечните сметки били по-евтини.
Делото ще се гледа в края на април, съобщи вчера председателят на комисията проф. Константин Шушулов. Освен това от ЧЕЗ заявили, че ще поискат увеличение на годишните си разходи с около 20%, или с 18 млн. лв., ако минат към месечни сметки.
В края на юни, когато изтича новият срок, даден на ЧЕЗ за връщане на месечното отчитане, ДКЕВР ще изготви две цени на тока за крайните потребители - с едномесечно и с тримесечно отчитане. Те ще бъдат предложени за обществено обсъждане, заяви още проф. Шушулов.
Комисията няма да позволи увеличение на цените на тока с толкова, колкото искат електроразпределителните дружества, а техните проекти са за поскъпвания от 8 до 25%. Ако изобщо има повишение на тока от 1 юли, то ще бъде заради надбавката за "зелената" енергия, както се изисква в европейските директиви, допълни проф. Шушулов. Засега делът на възобновяемите източници на ток у нас е около 1,6%, но изкупните им цени са до 18 пъти по-високи от тези на другите централи.
До 10 дни ДКЕВР ще реши дали да глоби "Булгаргаз" за това, че е закъснял с бизнес плана си.

Висш, но бивш сред 8-те необяснимо богати, пише „24 часа"

Висш държавен служител, който наскоро е напуснал поста, е сред 8-те, заподозрени за незаконно богатство, съобщи информиран източник от МВР.
Зам.-градският прокурор Роман Василев категорично отказа да посочи имената, които са на прицел след проверките на заможните у нас на прокуратура, митници и полиция.
Най-вероятно става дума за Т. И., който доскоро е бил член на важен държавен орган. Неговото име се е появило и в списък на Сметната палата с още 194 от властта, пропуснали или подали грешни данни за своето имотно състояние за 2007 г.
Роман Василев не е много доволен от първите данни. Списъкът с необяснимо богатите обаче тепърва ще се удължава, след като данъчните са набелязали по 25 имота в Драгалевци, Симеоново, Банкя, Малинова долина, Бистрица и Княжево.
"Ако се извадят списъците, могат да излязат 15-20 хил. имота. Ресурсът на НАП не позволява подобна проверка. Все пак отнякъде трябва да се тръгне. Почваме не избирателно по имена, а по такива данни", обясни Василев.
Чиновникът Т. И., който е в "пилотния" списък от 8 души, е забравил да декларира продажба на дворно място, сграда, фурна в София и доходи.
Вчера "24 часа" се свърза с човека, чието име неофициално "изтече".
Запазваме анонимността, тъй като нито прокуратурата, нито Сметната палата, нито данъчните пожелаха официално да потвърдят.
"Моля да не чернят името ми - аз съм давал обяснения и в Сметната палата, и пред данъчните. Купувал съм имот с кредит и съм го препродал", заяви Т.И.
"24 часа" ще публикува цялото интервю, ако разследващ орган потвърди, че става дума точно за този висш служител.
Самият Роман Василев бе видимо разочарован от факта, че предварителните данни, предоставени на НАП, били " доста скромни.
Само за тези 8 души е констатирано по документи, че са платили като физически лица такса над 10 хил. лв. Това са двата процента, които се дължат за прехвърляемост на сделка от 500 хил. лв.", обясни прокурорът.
"Оперативен контрол" на НАП е обиколил скъпите квартали и по визуални признаци е определил кои от имотите да бъдат проверявани.
"Имахме среща с кмета Бойко Борисов, ще ни бъде даден пълен картбланш от общините за собствениците на тези имоти", допълни Василев.
Така НАП до седмица ще установи какви са били доходите на собствениците на баровски къщи, за да има яснота какво ще се предприеме по-натам.
"Ще ви дам прост пример. На улица "Кокиче 25" в кв. Драгалевци има къща, която визуално струва еди-колко си. Проверява се кое е това лице, то се дава на НАП, за да видим дали то е имало съответните доходи, за да си купи такава къща", посочи зам. градският прокурор.
32 автомобила са проверени при акцията за скъпи коли с чужди номера в страната, част от тях са оставени на отговорно пазене на паркинга на митниците, която администрира акцизите.
Тепърва ще се проверява как е осъществен техния внос и как те се намират в страната.
В София са спипани три коли с неплатен акциз - "Ауди А8", мерцедес S-класа и "Форд Мустанг".
Проверката бе инициирана от Върховна касационна прокуратура, като за минимум на проверяваните сделки бе определена сумата от 500 хил. лв., сключени през периода 2004 - 2008 г. Проверяват се и скъпите автомобили с американска и друга чужда регистрация.

Станишев към банките: Давайте кредити, съобщава „Стандарт"
Банките да развържат кесията за кредитите. Това призова Сергей Станишев по време на наградите за млад мениджър. "Давайте кредити на реалния сектор и на домакинствата. Така ще им помогнете да понесат по-лесно кризата", каза премиерът. Той подчерта, че банковата ни система е стабилна и е сравнително по-малко засегната от кризата във финансовия сектор от останалите страни в Европа.
Социалният министър Емилия Масларова вече откликна на призива. Допълнителни 1,7 млн. лв. от Националния план по заетостта ще бъдат пренасочени към закъсалите в кризата фирми. Това решение вчера взе съветът за насърчаване на заетостта.
1 675 850 лв. ще се дадат под формата на помощи до 120 лв. на служители с намалено работно време. Средствата ще стигнат за 7457 служители в секторите строителство и индустрия в цялата страна, разказаха от ведомството на Масларова. В момента обаче от първия етап на програмата стоят неусвоени над 2 млн. лв., тъй като част от фирмите, подали документи за субсидии, не покриват изискванията на социалното министерство. Тези пари трябва да се завъртят отново в най-кратък срок в нови процедури по кандидатстване, обявиха от социалното ведомство.

СДС остава без група в парламента, отбелязва „Стандарт"
Трима депутати напускат сините редици в парламента. Д-р Иван Колчаков, Димитър Йорданов и Димитър Димитров си тръгват от групата на ОДС. Очаква се до дни да ги последват още сини избраници. Обединените демократични сили пък вече не съществуват, след като 5 от 6-те партии излязоха от коалицията, с която влязоха в 40-ото народно събрание. Анестезиологът Иван Колчаков обяви преди дни, че СДС не може да бъде реанимиран. Партията бе просто напазарувана и аз не мога да участвам в погребването й в услуга на един "командирован в българската десница играч на чуждия отбор", обясни депутатът.
В момента на банките в Народното събрание седят 14 сини депутати, сред тях земеделецът Венцислав Върбанов, чиято лидерка д-р Анастасия Мозер е независима, както и Марио Тагарински. Ако и ексминистърът на администрацията в синьото правителство напусне групата, каквито са неофициалните информации, групата на ОДС остава да виси на врата на Мозер, за да не се разпадне окончателно. Това пък означава, че СДС няма да има свои представители в избирателните комисии като партия без парламентарна група.
Иван Костов ще прибере останките от СДС в своята група, коментират сините. Лидерът Мартин Димитров пък ще остане извън кандидатдепутатските листи, ако не получи регистрация като председател и Пламен Юруков подписва листите. "Няма да нарушим устава, ако Мартин не се яви на вътрешните избори, няма да го включа в списъците за вота", категоричен бе Юруков.
От СДС-София пък дават Димитров на Страшния съд на "Раковски" 134 заради решението на Националния съвет да води листа в столицата, без да участва в първичната надпревара на 11 април.

Орешарски пак стана пречка за европарите, сочи „Сега"
ЕК не е доволна от гаранциите, които България й дава, че системите за контрол за изразходването на парите по европейските програми са ефикасни. Затова до лятото страната ни няма да види нито евро по оперативните програми. Това заяви вчера в Брюксел говорителят на ЕК по регионална политика Денис Абът, цитиран от БНР.
Ако до септември новата одитна стратегия на страната ни не бъде одобрена, Брюксел може да поиска да върнем преведените вече 600-700 млн. евро за авансови плащания. До 2013 г. в бюджета на ЕС за България са отделени 12 млрд. евро, до които също няма да имаме достъп без действаща система за одит.
Абът заяви, че очаква до края на април България да изпрати новата одитна стратегия. Предишната бе отхвърлена от ЕК. До края на май пък ще трябва да бъдат пратени нови оценки за съответствие на оперативните програми, заради които са под въпрос 7 млрд. евро от структурните и Кохезионния фонд на ЕС.
За да разреши Брюксел междинните плащания по европейските оперативни програми, страната ни трябва да се справи с няколко проблема. Първият е свързан с числеността и квалификацията в одитното звено на финансовото министерство, сега повишено в изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС". Вторият засяга цялостното въвеждане и ефективното функциониране на т.нар. електронна мониторинг система за наблюдение и контрол на дейностите и плащанията по всеки отделен европроект. Това отново е работа на финансовото министерство. Третият е влизането в сила и прилагането на закона за конфликт на интереси, което ЕК има намерение да провери на място.
"Говорителят вероятно не разполага с най-новата информация", коментира пред "Сега" вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева. "Новата стратегия е пратена още на 31 март, а коригираните оценки за съответствие ще бъдат готови не през май, а през април", отбеляза тя и изрази надежда, че този път няма да бъдат отхвърлени. Плугчиева смята, че няма опасност да връщаме пари на Брюксел по оперативните програми. По нейни данни досега са извършени авансови плащания за 100 млн. евро по сключените вече договори за 2.8 млрд. евро от оперативните програми. Според нея има хора, които изкуствено нагнетяват напрежение и правят спекулации заради наближаващите избори.
"Положението е драматично", обясни обаче пред "Сега" друг високопоставен член на правителствения екип. На практика България не може да докаже, че разполага с механизъм за контрол над полагащите й се европейски пари, нито че одитната агенция е независима от финансовия министър.
Агенцията бе създадена с постановление на правителството чрез преобразуване на едноименната дирекция в Министерството на финансите от 1 януари 2009 г. Реорганизацията се наложи, защото след избухването на скандала с конфликта на интереси в стария пътен фонд през януари 2008 г. бившата одитна дирекция и лично министър Орешарски уверяваха Брюксел, че не виждат никакви нарушения. ЕК обаче не се съгласи и спря парите по ИСПА.
Новата изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС" официално се представя като независим орган. Но тя е второстепенен разпоредител с кредити към министъра на финансите. След като бе учредена, вицепремиерът Плугчиева се срещна с нейния екип на 21 януари и му заяви: "Вие сте мъничкият Брюксел в контролната му функция в България. Съдбата на 12 млрд. евро е във вашите ръце".

Перат пари от трафик на хора и в земеделието, разкрива „Дума"
Земеделието у нас често се използва за изпиране на пари от трафик на хора, обяви вчера Георги Петрунов от фондация "Риск Монитор". Той бе един от участниците в конференция за трафика на хора. Петрунов цитира доклад, според който много често трафикантите изкупуват земеделски земи, за да влязат в бизнес, в който ползват много права. Според него има няколко основни техники за изпиране на пари в земеделието. Най-известната е престъпниците да декларират много по-голямо количество продукция от реално добитото. Друг вариант е трафикантите да изнудват малките производители да се съобразяват с определената от тях по-ниска изкупна цена на стоката. Така те изкупуват продукция на ниски цени, които сами определят, и след това я продават много по-скъпо.
За изпирането на пари се използват и заведения или магазини, като се декларира по-голям оборот от реализирания. Тук се практикува и представянето на фалшиви фактури, коментира Петрунов. Според изследване трафикантите все по-често започват да придобиват клубове и заведения в страните-дестинации.
Над 1 милиард евро годишно са печалбите на престъпните групировки у нас, които се занимават с трафик на хора, сочи още докладът на фонцация "Риск Монитор". Според анализ 70 процента от проституиращите момичета в Белгия са българки. Напоследък нашенки все по-често се изнасяли и за САЩ и ЮАР - дестинации, които досега не били популярни. Годишно жертвите на трафик на хора са над 10 000 души. Схемите за пране на пари най-често минават през луксозни бутици, автокъщи и outlet-и. На конференцията стана ясно, че комисията "Кушлев" е направила 10 искания в съда за отнемане на средства, получени вследствие трафик на хора. Исканията са за имоти на стойност 3,7 млн. лева, заяви Георги Илиев от комисията.
Страната ни е на трето място по трафик на собствени граждани, каза от своя страна Добромир Дочев от Дирекция "Противодействие на организираната и тежка престъпност" към МВР. Криминалистът говори за проблемите с извеждането на деца зад граница с цел джебчийство и просия. Напоследък имало и схеми, по които бременни жени излизат в чужбина с цел продажба на бебета. България има най-много деца - жертви на трафик, в Гърция, каза от своя страна Антоанета Василева, главен секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерски съвет. По думите й за 2008 г. у нас са регистрирани 7 случая на трафик на бебета. В Гърция бебе момченце струвало 18 000 евро, а момиченцата - 14 000 евро. Парите се получавали на два транша. В повечето случаи обаче майките ромки не получавали никакви пари или едва около 2000-3000 евро.

Парите от ЕС ще тръгнат най-рано през лятото, предупреждава „Дневник"
България ще започне да получава средства от структурните фондове най-рано през лятото, като и този срок не е сигурен, а зависи от надеждните механизми за контрол на плащанията, които тя ще създаде. Това заяви пред БНР във вторник говорителят на Европейската комисия (ЕК) за регионалната политика Денис Абът. Става въпрос за малко над 7 млрд. евро, които може да се усвояват до края на 2013 г. Заради липсата на оценки за съответствие на 7-те оперативни програми в България по структурните фондове отпускането на средства се бави вече трета година.
Абът обвърза началото на плащанията с три ясни условия - нова одитна стратегия за европейските програми; въвеждане и ефективното функциониране на мониторинговата система ИСУН за контрол и наблюдение на дейностите и плащанията по всеки отделен проект; влизането в сила и прилагането на Закона за конфликт на интереси, блокирането на който беше критикувано и в мониторинговия доклад на Еврокомисията.
Говорителят на ЕК уточни, че одитната стратегия и оценките за съответствие на всичките 7 оперативни програми са отхвърлени от ЕК и изпратени обратно на българските власти за преработване. Комисията очаква до края на април България да предостави нова одитна стратегия, а до края на май - преработените оценки за съответствие.
Брюксел очаква да види и въвеждането и ефективното функциониране на ИСУН. "Към този момент не сме доволни от гаранциите, които ни се дават", категоричен беше Абът. Другият сериозен проблем, който той посочи, е с числеността и квалификацията на служителите в Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС", която гарантира надеждността на механизмите за разплащане с евросредствата.
Според коментарите на българските власти условията на Брюксел не са изненада и решението не представлява сериозен проблем. Част от тях обаче се разминаха в обясненията.
Според вицепремиера Меглена Плугчиева електронната мониторингова система ще се въвежда поетапно, като е поет ангажимент целият процес да завърши "до края на годината". От Министерството на финансите заявиха, че системата ИСУН е почти готова, крайният срок тя да покрива минималните критерии е 15 април. Най-оптимистична беше Райка Онцова, директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС", която отрече пред "Дневник" да съществува проблем с ИСУН. Според нея "има централизирана внедрена система, разработени са всички необходими модули, които се искат". Тя обясни, че липсвала само интеграцията с програмите за селските райони, по предприсъединителните фондове и по програма "Рибарството". Тази интеграция обаче била нещо различно, така че можело да се смята, че ИСУН "съществува и работи".
Според източници от Министерството на финансите истинският проблем за Брюксел не бил в ИСУН, а в капацитета на одитния орган. Притесненията на Еврокомисията били, че там няма достатъчен брой квалифицирани специалисти. По думите на вицепремиера Плугчиева обаче въпросът е уреден, тъй като вече са назначени всички одитори, както и външните консултанти. Преструктурираното след критики на Брюксел до агенция звено "Одит на средствата от ЕС" работи с одитори от четирите големи одитни компании - KPMG, "Прайсуотърхаус", "Ърнст енд Янг" и "Гранд Торнтън". Те са предоставили списък с 15 експерти в различни области. На щат в агенцията са 33-ма одитори, от които 30 са на работа, 3 са незаетите директорски позиции, обясни Онцова.
По отношение на изказването на Абът, че оценките за съответствие на всичките 7 оперативни програми са отхвърлени, Онцова поясни, че са върнати 5 от тях, а две - "Човешки ресурси" и "Административен капацитет", са спрени от разглеждане. Върнатите оценки са със забележки и текат консултации с Брюксел, които трябва да завършат този месец. Плугчиева пък каза, че още през януари е предупредила, че няма да има плащания по оперативните програми, докато не получим положителни оценки за съответствие по тях, и макар да имало съобщение, че са отхвърлени само 2, било въпрос на технологично време да бъдат изпратени останалите негативни оценки.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини