ОИЦ - Пловдив проведе информационен ден в Първомай

Областен информационен център – Пловдив проведе информационен ден в Първомай с цел да представи мерките за развитие на земеделските региони, които престоят да бъдат открити през следващите месеци. Представители на общинска администрация, Дирекция „Социално подпомагане“, Бюро по труда и други се запознаха с възможностите да бъдат финансирани проекти за преработка на селскостопанска продукция, за млади фермери, за земеделски и неземеделски дейности и други.

Експертът „Информационно обслужване“ Дочо Кацаров обърна внимание на новите изисквания за мярката „Млад фермер“. „Сега тя започва оттам, откъдето преди е трябвало да свършва“ - т.е. тя е за млади фермери, които вече са доказали, че имат разработена дейност и е отстранена възможността да се получават средства, които да не бъдат влагани в дейността. Най-достъпната за мнозина мярка е 6.4 - за инвестиционна подкрепа на неземеделски дейности.

С интерес беше обсъдена мярка 7.2 "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура" от мярка 7 "Основни услуги и обновяване на селата в селските райони" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. По тази мярка община Първомай е подготвила проект за реконструкция на част от уличната мрежа.

По време на обсъждането беше проявен интерес за мерки, даващи възможност за изграждане на еко и туристически пътеки, но се оказа, че в момента подходящи програми няма,а тези, които съществуват са подходящи за обекти с национално значение.

Областен информационен център - Пловдив е част от мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, изградени с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини