Намалена раждаемост отчитаме на днешния Бабинден

Намалена раждаемост отчитаме на днешния Бабинден. В календара на народните традиции това е денят, в който от столетия се е отдавала почит на жените, помагали на родилките. Обредите, песните, трапезите, даровете са били свързани с благодарността към тях и радостта от появата на новия живот. Днес неизменно към това върви и статистиката и равносметката, които много често не носят усещането за празничност.

Родените през миналата година бебета в община Първомай са 229. Статистиката би могла да се промени само ако е пропуснато някое новородено в чужбина.

На постоянен адрес в града има записани 122 бебета, като от тях – 23 в Дебър и 11 в Любеново.

В сравнение с предходната година в Първомай има родени 18 бебета по- малко, или това е намаляване на раждаемостта с почти 13%.

Селото, което може да се похвали с най-висока раждаемост през 2017 година е Градина – там са проплакали 23 бебета. Следват Искра и Виница със съответно 15 и 14 новородени.

Едва 9 са бебетата за миналата година са се родили в едно от най-големите села – Дълбок извор. С едно по-малко са в Караджалово, а следващото е Езерово със 7. По 6 бебета има родени в Крушево и Бяла река. 5 във Воден и Православен. 4 – в Буково. В Поройна и Татарево са 2 новородените, а в Брягово – 1.  

Данните са предоставени от Общинска администрация - Първомай.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини