Празнува отделението по акушеро-гинекология

На днешния ден празнуват и работещите в акушеро-гинекологичното отделение в Първомайската болница. 21 януари се чества от 1951 г. с указ на Президиума на Народното събрание като Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Датата е избрана според празника Бабинден, който по стар стил е на 21 януари, а по нов е на 8 януари.  На днешния празник професионалистите в родилната помощ  си правят равносметка, а родилките им изказват благодарност и признание за проявените грижи и всеотдайност. 

Всеобщоизвестен факт е, че родилното отделение на Първомайската болница разполага с една от най-модерните родилни зали, а благодарение на спонсори с едни от най-добрите съвременни  кувзори.

В отделението работят 5 доктори, 1 специализант, 10 акушерки и 6 санитари.

През последната година в техни ръце са се родили 246 бебета, като превес имат момчетата – 130.

Почти половината от родилките са дошли от други области. Най-много приходящи има от Старозагорска област – 87, 21 са от Хасковско. От най-далечен край на България е майка от Монтана. Има и две чужденки, гражданки на ЕС.

Днешният Ден на родилната помощ ще бъде отбелязан на няколко места в общината, спазвайки българската народна традиция на Бабинден.

По случай празника кметът на общината Николай Митков отправи поздрави към екипа на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ – Първомай и всички жени, изпитали щастието да станат майки и баби.

   Освен  пожелания за здраве, благополучие  и благодарност, завеждащият отделението д-р Добрин Кръстев и персонала получиха цветя и подарък.

На целия екип на отделението пожелаваме здраве и сила, за да посрещате с усмивки новия живот още дълги години!

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини