13 °C

6 научно подкрепени средства за по-добро психично здраве

Всяка година правим новогодишни обещания. Обикновено те касаят здравето ни: да започнем диета, да започнем да спортуваме или да ограничим пиенето. Но как стоят нещата с психичното здраве?

Психичното здраве е жизненоважно за живота ни: как общуваме с любимите си хора, доколко продуктивни сме на работа, как се чувстваме, когато сме сами. Предлагаме ви 6 подкрепени от науката медоти за подобряване на психичното здраве през 2018.

1. Спрете диетите

Плановете на много хора включват строги забрани и ограничения, най-вече касаещи приема на калории. Съществуват обаче доказателства, че подобни новогодишни обещания няма да доведат до загуба на килограми. Най-често диетите водят до качване на килограми в дългосрочен план.

Хората, които не харесват тялото си, избягват социални събирания, физическа близост и упражнения. Те често страдат от депресия и тревожност или други психични проблеми. Самобичуването не ни прави по-слаби, а само по-нестабилни психически.

Понякога хората напълно се отказват от живота, докато не постигнат идеалното тяло.

Тези които приемат телата си, такива каквито са, се радват на по-добро психично здраве, по-добра сексуална функция, и по-щастливи, романтични взаимоотношения. Ако целта ви е по-добро психично или физическо здраве, спрете да се фокусирате върху килограмите си и вместо това се научете да приемате себе си такива, каквито сте.

2. Яжте броколи

Колкото повече научаваме за връзката между червата и мозъка, толкова повече доказателства се появяват за ролята на хранителните вещества в психичното здраве. Хората, консумиращи повече плодове и зеленчуци е по-малко вероятно да изпаднат в депресия.

Подобряването на диетата (баланс между зеленчуци, плодове, зърнени храни и протеини) може да подобри и психичното здраве и качеството на живота. Консумацията на листни зеленчуци от семейството на броколито може да забави упадъка на конитивните функции.

3. Присъединете се към някоя група

Социалната изолация е по-добър предиктор за ранна смърт, отколкото диетата или физическите упражнения, и в това отношение е сравним с пушенето на цигари.
Създаването на нови социални връзки подобрява психичното здраве. Включването в редица позитивни социални групи, ни помага да се справим със стреса и е свързано с по-малък риск от депресия и безпокойство.
Ако имате куче, започнете да посещавате местния парк за кучета. Ако харесвате настолни игри или игри на карти, защо да не потърсите групи на хора със сходни интереси близо до вас?

4. Раздвижете се

Ясно е че повечето хора се старят да избегнат това новогодишно обещание. Не го правете! Спортът е най-ефективният метод за облекчаване на депресията и тревожността, подобряване на сексуалната функция и познавателните функции.

Няма значение дали просто се разхождате в задния си двор или участвате в маратон – всякакъв вид физическа активност е от полза. Придържането към плана може да се окаже трудно. Открийте дейност която ви прави щастливи и подобрява социалните ви контакти.

5. Намалете времето пред екрана

Как да намерите време за физическа активност? Намалете времето пред екрана.

Това не означава да се откажете от любимото си предаване, но продължителният престой пред екрана влошава качеството на съня и води до депресия. Времето пред телевизора трябва да е част от щастливия живот, а не негов заместител.

6. Потърсете помощ, ако е нужно

Толкова често обгръщаме психичните проблеми с пелерината на невидимостта, крием ги от погледите на другите и се самозалъгваме, че ще успеем да се справим сами.

Истината е, че понякога се нуждаем от помощ. Да я потърсим, е умно решение.

 В крайна сметка трябва да избирате цели, които действително отразяват кои сте и какво искате. Разделете ги на отделни стъпки ( кога, къде и как), този начин увеличавате шансовете си за успех.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
30 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
30 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
30 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
30 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
30 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
30 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
30 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
30 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
30 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
30 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
30 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
30 май 2020
Последни новини