19 °C

6 научно подкрепени средства за по-добро психично здраве

Всяка година правим новогодишни обещания. Обикновено те касаят здравето ни: да започнем диета, да започнем да спортуваме или да ограничим пиенето. Но как стоят нещата с психичното здраве?

Психичното здраве е жизненоважно за живота ни: как общуваме с любимите си хора, доколко продуктивни сме на работа, как се чувстваме, когато сме сами. Предлагаме ви 6 подкрепени от науката медоти за подобряване на психичното здраве през 2018.

1. Спрете диетите

Плановете на много хора включват строги забрани и ограничения, най-вече касаещи приема на калории. Съществуват обаче доказателства, че подобни новогодишни обещания няма да доведат до загуба на килограми. Най-често диетите водят до качване на килограми в дългосрочен план.

Хората, които не харесват тялото си, избягват социални събирания, физическа близост и упражнения. Те често страдат от депресия и тревожност или други психични проблеми. Самобичуването не ни прави по-слаби, а само по-нестабилни психически.

Понякога хората напълно се отказват от живота, докато не постигнат идеалното тяло.

Тези които приемат телата си, такива каквито са, се радват на по-добро психично здраве, по-добра сексуална функция, и по-щастливи, романтични взаимоотношения. Ако целта ви е по-добро психично или физическо здраве, спрете да се фокусирате върху килограмите си и вместо това се научете да приемате себе си такива, каквито сте.

2. Яжте броколи

Колкото повече научаваме за връзката между червата и мозъка, толкова повече доказателства се появяват за ролята на хранителните вещества в психичното здраве. Хората, консумиращи повече плодове и зеленчуци е по-малко вероятно да изпаднат в депресия.

Подобряването на диетата (баланс между зеленчуци, плодове, зърнени храни и протеини) може да подобри и психичното здраве и качеството на живота. Консумацията на листни зеленчуци от семейството на броколито може да забави упадъка на конитивните функции.

3. Присъединете се към някоя група

Социалната изолация е по-добър предиктор за ранна смърт, отколкото диетата или физическите упражнения, и в това отношение е сравним с пушенето на цигари.
Създаването на нови социални връзки подобрява психичното здраве. Включването в редица позитивни социални групи, ни помага да се справим със стреса и е свързано с по-малък риск от депресия и безпокойство.
Ако имате куче, започнете да посещавате местния парк за кучета. Ако харесвате настолни игри или игри на карти, защо да не потърсите групи на хора със сходни интереси близо до вас?

4. Раздвижете се

Ясно е че повечето хора се старят да избегнат това новогодишно обещание. Не го правете! Спортът е най-ефективният метод за облекчаване на депресията и тревожността, подобряване на сексуалната функция и познавателните функции.

Няма значение дали просто се разхождате в задния си двор или участвате в маратон – всякакъв вид физическа активност е от полза. Придържането към плана може да се окаже трудно. Открийте дейност която ви прави щастливи и подобрява социалните ви контакти.

5. Намалете времето пред екрана

Как да намерите време за физическа активност? Намалете времето пред екрана.

Това не означава да се откажете от любимото си предаване, но продължителният престой пред екрана влошава качеството на съня и води до депресия. Времето пред телевизора трябва да е част от щастливия живот, а не негов заместител.

6. Потърсете помощ, ако е нужно

Толкова често обгръщаме психичните проблеми с пелерината на невидимостта, крием ги от погледите на другите и се самозалъгваме, че ще успеем да се справим сами.

Истината е, че понякога се нуждаем от помощ. Да я потърсим, е умно решение.

 В крайна сметка трябва да избирате цели, които действително отразяват кои сте и какво искате. Разделете ги на отделни стъпки ( кога, къде и как), този начин увеличавате шансовете си за успех.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини