Инспекция по труда организира Информационен ден в Първомай за рождения си ден

  Изпълнителна агенция  „Главна инспекция по труда” организира Информационен ден в община Първомай. 
 Работещи и работодатели се възползваха от възможността да им бъде предоставена полезна и достоверна информация по въпроси, отнасящи се до прилагането на трудовото законодателство и административните услуги, които извършва Инспекцията по труда.

Те застанаха за разговор с Васил Бойкински - юрисконсулт на Дирекция "Инспекция по труда" – Пловдив.

Идеята ни е да се доближим колкото е възможно повече до хората и техните проблеми и да им помогнем до колкото е възможно, сподели той.
От деня за информация, организиран от Дирекция „Инспекция на труда“ днес в Първомай се възползваха най-вече работодатели, дошли с различни казуси от практиката си. Повечето от тях споделиха затрудненията, които им създават недобросъвестните работници, напускащи самоволно или отсъстващи от работа без основателна причина.
Информационният ден, проведен днес в община Първомай е част от Седмица на отворените врати в различни общини в страната и е посветен на 110 години от създаването на Инспекцията на труда. На този ден през 1907 г., с указ на княз Фердинанд, е обнародван Закон за инспектората по труда. С този държавнически акт се поставя основата на институцията Инспекция по труда в България.
Според Бойкински тази институция се е утвърдила през годините като регулатор в отношенията между работодатели и работещи. Нашата работа не е толкова да решаваме конфликти, колкото да се опитваме да ги преодоляваме. Главната инспекция по труда контролира спазването на трудовото законодателство, дава сведения и технически съвети на работодателите и служителите за най-ефективните методи за спазване на трудовото законодателство и по прилагането на Закона за насърчаване на заетостта. 

В Пловдивска област подобен информационен ден се провежда в две общини – Карлово и Първомай – заради икономическа активност и отдалечеността им от областния град. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини