15 °C

Вместо да получават подаръци за рождения си ден, писателите раздаваха

Изображение 1 от 5

  Всички гости на тържеството по случай 15 години от създаването на Дружеството на писателите „Георги Караславов“ в Първомай, получиха подарък – кестен за предпазване от негативна енергия, късмет – мисъл и творба на някой от членовете.

  А писателите получиха много цветя, поздравления и пожелания за творчески успехи.

  Празникът започна с едноминутно отдаване на почит към Будителите на България и починалите членове на Дружеството.

  Тържествено слово, поднесе Председателят Кръстьо Кръстев: „15 лета не са нито толкова много, нито толкова малко, както изглежда, каза той, във всеки случаи са сериозна заявка за впечатляващо присъствие в литературния живот на страната.

  Специално внимание Кръстев обърна на ролята на кмета Ангел Папазов: „Интересът му към културата и просветата заслужават специална признателност от заинересованите и следва да бъдат направени широко достояние, като несвойствени по време на депресия. Това беше повод малко по-късно носителят на наградата „Георги Караславов“ и член на УС на Дружеството Трендафил Василев да подари две книги на кмета.

  Кръстев представи всеки от членовете на Дружеството. Разказа накратко за творческия им път. Тези, от тях, които присъстваха прочетоха стихове и откъси от свои творби.

  От parvomai.net, с благодарност за сътрудничеството през годините получиха закачка със заглавията на творби от Кръстьо Кръстев, Георги Бялков, Милка Пиналска, Стефан Янчев, Слав Славов, Красимира Славова и Нели Атанасова – герои от не един репортаж на новинарския сайт:

  „Началото“ беше поставено преди 15 години, когато като „Коан“ възникна логичният въпрос Къде се крие „Духът на Първомай“?, не получил и до днес логичен отговор. Дали е в „Букет от обрулени спомени“ или е в „Послания“ „За благите делници“?

  Преживяло повече от „3 дълги години“, дружеството на писателите в Първомай събра хора на словото и това обединение се превърна в „Процесът на века“. Защото всички знаем,че мълчанието не е злато, „Мълчанието е злОто“. И когато поетът поиска „Да те погали със стих“, не търси „Истински истории“. По-добре се вслушай в „Зимните приказки от двора на малкото момиченце“, дори в ръцете му да има „Дяволско цвете“.

  Бъдете като новия „Прометей“, за да не събираме своя „Живот в кутия от обувки“, а за да се похвалим, че „По изгрев косих детелини“. И нека да бъдат четирилистни, за да не кажем после, че сме „Изгубени в прехода“.

  Приветствия имаше и от техни колеги от Дмитровград.

  Най-емоционалната част беше разрязването на тортата, а вечерта завърши на чаша вино, осигурени от Стойчо Шапатов и Община Първомай.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   12
   123
   3 -4
   12:52, 25 окт 2017
   Още в началото на празника спонсорите бяха обявени в залата, а г-жа Кирякова беше там през цялото време. За отбелязване на 15-годишнината помогнаха кметът на общината г-н Ангел Папазов и г-н Стойчо Шапатов.
   • По
    поправка
    4 -1
    15:30, 25 окт 2017
    И първо АНгел Папазов (да се свети името Му), а след това Стойчо Шапатов. Ама за разлика от Шапатов, Папаза не си е извадил парите от собствения джоб
  • 2
   Oh
   ohliuff
   3 -2
   21:34, 25 окт 2017
   Мнозинството (болшинството) от хората в нашия град още си живеят в социализЪма и русофилията е повсеместна...

  Хороскоп за 14.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
  14 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
  14 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
  14 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
  14 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
  14 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
  14 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
  14 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
  14 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
  14 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
  14 май 2021

  Случаен виц

  • v
  Последни новини