Вместо да получават подаръци за рождения си ден, писателите раздаваха

Изображение 1 от 5

    Всички гости на тържеството по случай 15 години от създаването на Дружеството на писателите „Георги Караславов“ в Първомай, получиха подарък – кестен за предпазване от негативна енергия, късмет – мисъл и творба на някой от членовете.

    А писателите получиха много цветя, поздравления и пожелания за творчески успехи.

    Празникът започна с едноминутно отдаване на почит към Будителите на България и починалите членове на Дружеството.

    Тържествено слово, поднесе Председателят Кръстьо Кръстев: „15 лета не са нито толкова много, нито толкова малко, както изглежда, каза той, във всеки случаи са сериозна заявка за впечатляващо присъствие в литературния живот на страната.

    Специално внимание Кръстев обърна на ролята на кмета Ангел Папазов: „Интересът му към културата и просветата заслужават специална признателност от заинересованите и следва да бъдат направени широко достояние, като несвойствени по време на депресия. Това беше повод малко по-късно носителят на наградата „Георги Караславов“ и член на УС на Дружеството Трендафил Василев да подари две книги на кмета.

    Кръстев представи всеки от членовете на Дружеството. Разказа накратко за творческия им път. Тези, от тях, които присъстваха прочетоха стихове и откъси от свои творби.

    От parvomai.net, с благодарност за сътрудничеството през годините получиха закачка със заглавията на творби от Кръстьо Кръстев, Георги Бялков, Милка Пиналска, Стефан Янчев, Слав Славов, Красимира Славова и Нели Атанасова – герои от не един репортаж на новинарския сайт:

    „Началото“ беше поставено преди 15 години, когато като „Коан“ възникна логичният въпрос Къде се крие „Духът на Първомай“?, не получил и до днес логичен отговор. Дали е в „Букет от обрулени спомени“ или е в „Послания“ „За благите делници“?

    Преживяло повече от „3 дълги години“, дружеството на писателите в Първомай събра хора на словото и това обединение се превърна в „Процесът на века“. Защото всички знаем,че мълчанието не е злато, „Мълчанието е злОто“. И когато поетът поиска „Да те погали със стих“, не търси „Истински истории“. По-добре се вслушай в „Зимните приказки от двора на малкото момиченце“, дори в ръцете му да има „Дяволско цвете“.

    Бъдете като новия „Прометей“, за да не събираме своя „Живот в кутия от обувки“, а за да се похвалим, че „По изгрев косих детелини“. И нека да бъдат четирилистни, за да не кажем после, че сме „Изгубени в прехода“.

    Приветствия имаше и от техни колеги от Дмитровград.

    Най-емоционалната част беше разрязването на тортата, а вечерта завърши на чаша вино, осигурени от Стойчо Шапатов и Община Първомай.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      12
      123
      3 -4
      12:52, 25 окт 2017
      Още в началото на празника спонсорите бяха обявени в залата, а г-жа Кирякова беше там през цялото време. За отбелязване на 15-годишнината помогнаха кметът на общината г-н Ангел Папазов и г-н Стойчо Шапатов.
      • По
        поправка
        4 -1
        15:30, 25 окт 2017
        И първо АНгел Папазов (да се свети името Му), а след това Стойчо Шапатов. Ама за разлика от Шапатов, Папаза не си е извадил парите от собствения джоб
    • 2
      Oh
      ohliuff
      3 -2
      21:34, 25 окт 2017
      Мнозинството (болшинството) от хората в нашия град още си живеят в социализЪма и русофилията е повсеместна...
    Последни новини