20 °C

Заинтересованост в семейството е първата стъпка за преодоляване на детската агресия

Изображение 1 от 3

  Представители на местната администрация, педагогически и социални колективи се събраха на кръгла маса „Ние, родителите“, която дискутира агресията между деца и превенцията ѝ. Събитието беше инициирано от Обединението на жените социалистки област Пловдив, а добри практики представиха Мария Вълканова, зам-кмет на община Асеновград и  Мария Мустакова-  координатор проект „Иновации”  в  ОУ “Пенчо Славейков” гр. Пловдив. Законодателните промени присъстващите обсъдиха с народния представител Теодора Халачева, член на Парламентарната комисия за младежта.

  Къде е първият сблъсък на детето с агресията и насилието, какви са мерките, които институциите могат да вземат за превенцията им над и сред децата, как да се помогне,  бяха само част от въпросите, по които разговаряха присъстващите.
  „Свидетели сме на отглеждане и възпитание  на деца чрез социалните мрежи, общуването родител – дете става жертва на задълбочаващи се икономически проблеми, на първо място специалистите поставят  трудностите на семействата от гледна точка на работа и финанси.  Все повече деца се отглеждат от своите баби и дядовци, тъй като родителите им са извън страната. Темата за агресията не е само в училище и това показва всяка новинарска емисия. В над 60 % от информационния поток се говори за насилие – бити лекари, бити учители, войната по пътищата. Насилието придобива публичност и се смята за еталон на поведение.” сподели Александра Берданкова, областен координатор на ОЖС Пловдив.
   „С редица дейности, като организиране на съвместни срещи с училищните комисии,  работа с родителите, издаване на „Помагало за родители”, организиране на многобройни прояви и реализирането на инициативи като  „Графити стрйит батъл”, конкурси за добротворчество, „Лудотека”, Детска полицейска академия и много други, работим за превенцията и се надяваме нашият опит да бъде полезен.” , така Мария Вълканова, зам-кмет на община Асеновград представи дейността на Община Асеновгра и МКБППМН, които вече пета година провеждат Национална научно- практическа конференция, чиято цел е дебатирането и обмяната на опит между институции и организиции, чиито  основен приоритет  е превенцията.
  „Развиването на  умения, свързани с взаимопомощта, работата в екип и изразяването на собствено мнение, същевременно установяване на  правила, които  да помагат за една по-позитивна и по-добронамерена среда в класната стая са  сред целите на проекта „Иновации в организацията на часа”.  След провеждане на анкета сред децата, която показа, че те имат нужда от намаляване на агресията наблегнахме на различен подход, работейки и в творческите работилници.”,  презентира Мария Мустакова работата в ОУ „Пенчо Славейков” гр. Пловдив,  в което се обучават 1 300 деца, предимно от ромския етнос.
  В хода на обсъжданията на добрите практики се оформиха и редица трудности, които срещат работещите. Според Димитрия Костова, психолог в ЦОП-Първомай ангажираността на семейството е първа стъпка и институциите дължат много на семействата с деца със специални потребности. Според нея родителят трябва да няма право да откаже помощ  още при първите проявления на агресивно поведение от страна на детето, а участието на детски невролози и психолози в такива случаи е наложително.  Работата на социалните служби е тежка, отговорна, но за да са по-ефективни действията ни трябва да бъдат подпомагани повече от държавата, коментираха присъстващите, които споделиха своя опит при действия в семейства в риск.
   С предложения за законови промени и парламентарни питания по задаваните въпроси се ангажира Теодора Халачева. Народният представител от БСП за България сподели за  свое питане към  вицепремиера Симеонов относно споразумение, което да защити правата на децата в медиите и разказа, че в дейността си настоява за промени, които да гарантират компетентна и адекватна грижа за децата, за недопускане на неквалифициран персонал в центровете за настаняване от семеен тип,  за защита на децата ни в киберпространството. Според нея е наложително  изцяло ново законодателство в частта  Детско и младежко правосъдие, тъй като това, по което се работи днес е от 1958 година и няма как ефективно детско правосъдие  да се осъществява на базата на този закон. Въпросът  за забрана на употребата на наргилета, актуален  в последно време, както и да се направят законови поправки, които да ограничат продажбата на алкохол и  цигари в радиус до 150 метра от  учебни заведения ще бъдат поставени от  Теодора Халачева на заседание на парламентарната комисия по младежта и спорта.  
       „Темата за насилието и агресията не е затворена и дискусиите по нея ще продължат през месец ноември, когато ще стартира проектът на обединението на жените социалистки в област Пловдив под надслов „Чуй ме! Виж ме”!.  В проекта  се инициират  активности против насилието над деца и по полов признак,  а реализацията му ще е на територията на девет общини в област Пловдив”, каза в заключение Александра Берданкова, областен координатор на ОЖС Пловдив.

  parvomai.net

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 24.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  24 сеп 2020
  Последни новини