27 °C

Празникът на Тракийската музика събра рекорден брой зрители

  Рекорден брой посетители отчетоха организаторите на 19-я Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай – 2017“. Шестнадесет оркестъра бяха поканени за участие от Община Първомай и Образцово „Народно читалище св. св. Кирил и Методий ”. Всички те с желание приеха и се включиха в тридневната музикална програма.
  Гости на Празника бяха академици в областта на фолклора, представители на държавната, областната и местната власти, на българската православна църква, много приятели на тракийската музика от цялата страна.
  И тази година организаторите получиха дарение за празника красиви икебани, изработени от бутик „Дивна“ с управители Пеньо Запрянов и Атанас Колев. Озвучаването бе професионално и подготвено от смолянска фирма.

  Честта първи да открие 19-ят Празник с едночасова програма отново бе на оркестър „Дионис“ с р-л Петър Тенев и солистите Атанаска Тенева, Димка Попова и Николай Иванов.
  Включиха се и танцьорките от Танцова формация „Евридика“ при читалището с р-л Ваня Димитрова.

  Оркестър „Орион – Бенд“ гр. Хасково с р-л Георги Беделев и солисти Елена Беделева, Живка Иванова и Илия Плахов бяха вторият оркестър в богатата празнична програма.
  Оркестър „Хебър“ с р-л Добри Вълчев, състав, верен на умерения тракийски стил със солистките Невена Добрева и Ана Вълчева представиха изпълненията си на първомайската публика.
  Формация „Паскалев – Пловдив“ с р-л Иван Паскалев, виртуозен цигулар и солистките Ивелина Денкова и Данчо Тупаров – лауреати на на много отличия вдигнаха високо нивото на Празника.
  Първата вечер жребият отреди да бъде закрита от оркестър „Славей“ с р-л Славчо Ангелов. Състав със специфичен стил, където музикалните мотиви и ритъмът на изпълнението събират в едно традицията и новото. Солисти на оркестъра са Величка и Атанаска Николови. Всички изпълнения бяха съпроводени от многолюдни хора от зажаднялата за народни танци публика.
  Вторият ден на фолклорният празник започна с едночасова програма на оркестър „Родопи“ с р-л Борис Христев, на който организаторите отбелязват 75 му юбилеен рожден ден. По повод личния му юбилей, акордеонистът бе отличен с пластика – символ на паметника на творците на тракийската народна музика и песен и диплом, връчен му от читалищния председател Иван Караславов.
  Спазвайки традицията всяка година да се дава трибуна на оркестри, които се изявяват пред публиката в града за първи път, бе поканен оркестър „Цецо – бенд“ от Димитровград с р-л Цветан Митев. Групата е сформирана тази година, а солисти на оркестъра са Кирил Маринов, Златка Недева и Божена Тошева.
  Оркестър „Брестовица“ с р-л Яшко Аргиров и солисти Стоянка Лазарова и Емилия Стрехина направиха своята концертна изява пред препълнения с почитатели читалищен площад.
  Оркестър „Колорит“ от гр. Хасково с р-л Милен Димитров и солистки Надка Димитрова и Мариана Димитрова за втори път се включват в празника на първомайци.
  Популярният оркестър „Млади тракийци“ от гр. Раковски с р-л Божидар Стрехин и солистки Ваня Вълкова и Димитър Желязков отбеляза на първомайска сцена пред рекорден брой публика своя 25 годишен юбилей от създаването си. Оркестърът бе отличен със Знака на града от кмета на общината Ангел Папазов, а читалищния председател Иван Караславов ги удостои с ръчно изработена пластика – символ на паметника на тракийската музика и песен. Изненада поднесе фолклорна група от с. Белозем със специално подготвен поздрав към юбилярите и гостите на празника.
  Оркестър „Марица“ от Асеновград с р-л Хари Асенов в изявата си със своите десет изпълнители за пореден път показа висока изпълнителска класа. Със своя тракийски почерк и великолепните си солисти Мария Пашева, Цветелина Жекова и Георги Гогов, програмата им бе съпроводена с многокатови хора до късно в полунощ.
  Третият ден на празника започна с концертна програма на музикална формация от Странджанска фолклорорна област, която бе за първи път в гр. Първомай. Оркестър „Елхово“ с р-л Николай Георгиев и солистка Нели Танева предизвика интерес у публиката с по-различното си звучене от тракийските оркестри.
  Първо участие реализираха и музикантите от оркестър „Траки“ от с. Тополово с р-л Георги Динчев и солистка Камелия Желева.
  Един от юбилеите, които домакините организираха, бе 50 – годишнината на ръководителя на оркестър „Славяни“ от гр. Стара Загора – Марко Недев, със солисти Симоне Маркова и Златко Кафеджиев. Юбилярът бе отличен със Знака на града от кмета на общината Ангел Папазов и ръчно изработена пластика на паметника на ТНМП от читалищния председател Иван Караславов.
  Четвърти поред в третата празнична вечер се представи може би най-популярния оркестър в България – „Конушенски“ с р-л Никола Илиев и солисти – Благой Манчев, Таня Досева и Елена Чаушева.
  И тази година оркестър „Бисери“ от гр. Котел с р-л Младен Малаков и солистка Надя Петрова с темпераментното си изпълнение имаха честта да закрият Празника и традиционния панаир в гр. Първомай.
  Хиляди почитатели на тракийската народна музика от цялата страна бяха изпълнили читалищния площад, а люшналите се хора съпътстваха концертните програми на всеки един от оркестрите, като последното продължи до след полунощ.
  „Народната музика е една от най-здравите връзки между минало, настояще и бъдеще и затова целта ни е да я съхраним, да я предадем на децата си, за да я има и след нас!” – с тези думи на водещата Ана Сиракова, казани от името на организатори и домакини, празникът приключи.

   

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (12)

  • 1
   За
   за нормален Първомай
   16 -7
   10:53, 18 сеп 2017
   Шайката, след като побърка за три дни половината град, реши да се оправдае с посетителите. На това отгоре взе пари от бюджета, за да почисти на побърканите граждани. Но никак не и идва на ум да се допита до жителите искат ли да бъдат подложени на шумов тормоз. Предлагам да направим жива верига около сградата на общината и да поискаме са си оберат парцалите.
  • 2
   Ур
   урко
   16 -3
   11:08, 18 сеп 2017
   И на панаира, и на празника на тракийската музика имаше основно роми, но чак пък много!
  • 3
   Не
   Недоумение
   11 -9
   15:36, 18 сеп 2017
   Аз това не мога да ви разбера "логиката" - какво толкова се оплаквате?!
   Тук става въпрос за 2-3 дена, все пак...
   КАКВО ТОЛКОВА СЕ СЛУЧВА В Първомай, през останалата част от годината?! Големи концерти ли има, какво се случва, че тези два-три денЯ от панагИра ви бъркат чак толкова много, че оревавате орталъка?! Да, шумно е, съгласен съм, и аз съм от хората които обичат спокойствието , но все пак панагИря е един път в годината... и него ли да го няма?!?!
   • 12
    1212112
    8 -8
    16:44, 18 сеп 2017
    Никой не би имал нищо против , но да се организира нещо нормално и културно.
    Нещо естетически издържано а не селско и деградирало.
    Не мисля , че някой нормално мислещ човек би имал какво да види , научи от тази глупост или да покани гости без да се срамува.
    Това вече не е присъщо и за селата.
    Нямам нищо против културната част , но нещата трябва да се ограничат до там , всичко друго е пошло.
    За това малко по ориентираните бягат от града.

    С три думи: Мръсотия , простотия и цигания.
   • Ум
    Умение
    6 -2
    19:06, 18 сеп 2017
    Вече казах - "хляб и зрелища" , "разделяй и владей" основни Ангови постулати.
   • 12
    1212112
    4 -1
    12:08, 19 сеп 2017
    Вие извън гр. Първомай ходили ли сте за да видите как се организират културни събития?
    1. Да видяхте някъде тоалетни - обществени , химически - НЕ.
    2. Захранването с ток на всички сергий и люлки става с кабели разпънати по земята без никаква идея които всички хора настъпват - докога докато някой бъде убит ли.
    3. За хигиенни условия да не говорим - слаб 2.
    4 . Организация на транспортния хаос - слаб 2.
    5. След края на панайра още 2-3 дни чакаме да се изнесат останалите сергий.

    Като не знаете как да го направите - копирайте от. градове като София , Пловдив , Варна.
    Организирайте нещо културно и приятно.
   • Ка
    карамфила
    0 0
    13:18, 19 сеп 2017
    Искам само да уточня, че Празникът на тракийската музика и Панаирът са две отделни събития, които се организират по едно и също време на годината. А за тези, на които не им достигат културните събития - следващата седмица ще има два театрални спектакъла. А когато през лятото имаше безплатен концерт не видях да се сблъскаха стотици пред стълбите на читалището... За съжаление така беше и на рок концерта. Така че колко да е било лошо на Празника на тракийската музика - не знам...
  • 4
   Де
   Дедовия
   5 -2
   06:13, 19 сеп 2017
   Рекорден брой зрители ******и. С това ли трябва да се хвалят общинарите?!?И до "Недоумение "... Да, и панаира да го няма... Защо ти е?!? Да се пъчи кмета на хорото и ******ите да му се възхищават ли??? Айде нЕма нужда. По-добре нищо да не се случва, отколкото такава показна простотия
  • 5
   Пъ
   първомайски ред
   3 0
   09:12, 19 сеп 2017
   Недоумение, не си прав. Хората са различни - едни слушат поп, други народна музика. Някой си падат по тишината, други по кючека. Едни работят денем, други на смени. Има големи, малки, здрави, болни - всеки със специфични нужди. Никак не е редно някой да задава тон според собствените представи, без да се съобразява с нищо и никого. Организацията на събитието е и нагла, и безотговорна, и посредствена.
  • 6
   77
   777
   0 -1
   10:00, 19 сеп 2017
   референдум
   • Ре
    референдум
    3 0
    10:11, 19 сеп 2017
    Референдум е добре, но имай предвид, че ромите ще гласуват за кючека, а работещите на смени ще си бодуват нощем. По-добре на следващите избори да изберем по-адекватни хора. Ако такива няма в града - да си внесем. Въпросът е дали е удачно тези да останат до края на мандата или не. На мен лично ми писна от тях.
  • 7
   12
   1212112
   1 0
   15:46, 19 сеп 2017
   До " Карамфила "
   Никой не визира " културната част " случваща се пред Читалището , а в радиус около нея.
   Много е приятно ,че има театрални представления , но на тези на които съм присъствал останах разочарован от манталитета на мнозинството от присъстващите.
   Въпреки изричните молби да се изключат мобилните телефони преди представлението те не преставаха да звънят многократно.
   Ходя на много представления в други градове , но такова нещо няма.
   Така че проблема е в МАНТАЛИТЕТА на местното население , прояви като панайра създават такъв манталитет и подражание.

  Хороскоп за 20.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Очаква ви ден, който ви предлага разнообразни възможности. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го прекарате, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Използвайте даденостите и бъдете полезни с уменията си. Повярвайте, ще бъдете оценени, а и вие самите ще се почувствате по-добре. Хобито ще ви достави удоволствие, а превърнете ли го в основно занимание, ще спечелите повече. Други ще обмислят промени, свързани с работата или пътуванията.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  В каквото и настроение да сте днес, не създавайте напрежение около себе си. Нещата ще се подреждат и без да влагате много нерви, бъдете по-спокойни и усмихнати. Нечия близост ви прави щастливи и внася сигурност в живота ви. Оценете го и се усмихнете, светът е по-добър, когато и вие сте добри към него.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чуждите неволи ви причиняват страдания и това ви прави раздразнителни. Помогнете, но не изпадайте в крайности. Животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви, ако изправите собствените си грешки. Среща с приятел ще ви помогне да се отпуснете. Други ще посветят от времето си в овладяване на нови знания или изучаване на чужд език.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате желание за почивка, но и няма да пренебрегнете задачите си днес. Стремежът ви за победа ще ви държи в будно състояние, като наред с това ще показвате и правилното отношение към събитията около вас. Ще се почувствате горди от себе си, запазвайки и уважението на околните.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Без излишни вълнения ще разпределите задачите си и ще намерите време за всичко, което предвиждате за днес. Във възможностите ви е да задоволите и желанията на близките си. Това ще ги зарадва и ще подобри настроението и бита им. Предстоят ви незабравими мигове заедно. При водене на преговори бъдете максимално ясни и не изпадайте в излишни монолози.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си. Денят е създаден точно за това.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най - вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Разнообразие от възможности и добро настроение за представителите на знака. С каквото и да решите да се занимавате, едва ли ще ви е скучно дори за момент. Получавате интересно предложение, на което няма да откажете. Ще ви се наложи да се съгласите със свой близък по важен въпрос.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не идеализирайте прекалено партньора си за да не останете разочаровани от него в един момент. Стремежът ви към независимост ще ви отдалечи от всеки, дръзнал да се доближи до вас. Сами си създавате предпоставки да страдате, като прехвърляте вината върху чуждото несъвършенства.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате известни колебания днес относно по-нататъшните си действия на работното място. Изправени сте през труден избор, затова не избързвайте с решението си. Посъветвайте се с хората около вас и се опитайте да разберете и тяхната гледна точка, което ще ви бъде от огромна полза. В личен план си очаква временно разминаване с любимия човек.
  20 сеп 2020
  Последни новини