Водата в чешмата на Агента не получава "Сертификат за съответствие" заради висока алфа активност


Водата, течаща от чешмата на Агента в село Драгойново е с опасно високи нива на алфа активност. Въпреки че наличието на уран и бета активността да са в допустими  граници, оказва се, че алфа радиацията е 0,676 Bq/l при референтна стойност по- малко от 0,1Bq/l. Според запознати несъответствието между нивото на уран и алфа активността подсказва, че радиацията е провокирана от други елементи. По ниво на алфа активност водата в чешмата на Агента не съответства на изискванията на Наредба 9 за питейна вода и затова не получава сертификат за съответствие от Национален център по радиобиология и радиационна защита.

Заради съмнения за манипулиране на пробите, група граждани започнаха набиране на средства, с които да заплатят независими изследвания. Необходими са малко над 200 лв.

В същото време, родители на първокласници в СУ „Златаров“ са поискали храната на децата им да се приготвя с купена трапезна вода. Те се притесняват, че на ОбА се предоставят непълни и неверни протоколи за състоянието на водата в града и нямат сигурност за качествата ѝ.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ре
    реалист
    6 -2
    13:48, 10 сеп 2017
    Що не са запрете веке ,а?То чешма не остана не опасна! Вър са мийте тогава щом не става за пиене!!!
  • 2
    Ан
    Анонимен алкохолик
    6 -2
    14:22, 10 сеп 2017
    Аз затова пия само от водата, която е одобрена от доктор Радева и получава "Сертификат за съответствие" от цар Киро :) Наздраве, приятели!
  • 3
    Ge
    georgi
    1 -1
    18:06, 10 сеп 2017
    До Първомай нет годенлие водата в с,Езерово за пиене сондата от реката на 2,3 метра в водата слагат освен хлор бял прах данесе ли4и 4е мтно този бял влияе на елите дробове на хората
    • Do
      Dodo
      0 0
      23:53, 18 сеп 2017
      Аба от кадя на кадя ба
Последни новини