16 °C

Водата в чешмата на Агента не получава "Сертификат за съответствие" заради висока алфа активност


Водата, течаща от чешмата на Агента в село Драгойново е с опасно високи нива на алфа активност. Въпреки че наличието на уран и бета активността да са в допустими  граници, оказва се, че алфа радиацията е 0,676 Bq/l при референтна стойност по- малко от 0,1Bq/l. Според запознати несъответствието между нивото на уран и алфа активността подсказва, че радиацията е провокирана от други елементи. По ниво на алфа активност водата в чешмата на Агента не съответства на изискванията на Наредба 9 за питейна вода и затова не получава сертификат за съответствие от Национален център по радиобиология и радиационна защита.

Заради съмнения за манипулиране на пробите, група граждани започнаха набиране на средства, с които да заплатят независими изследвания. Необходими са малко над 200 лв.

В същото време, родители на първокласници в СУ „Златаров“ са поискали храната на децата им да се приготвя с купена трапезна вода. Те се притесняват, че на ОбА се предоставят непълни и неверни протоколи за състоянието на водата в града и нямат сигурност за качествата ѝ.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ре
  реалист
  6 -2
  13:48, 10 сеп 2017
  Що не са запрете веке ,а?То чешма не остана не опасна! Вър са мийте тогава щом не става за пиене!!!
 • 2
  Ан
  Анонимен алкохолик
  6 -2
  14:22, 10 сеп 2017
  Аз затова пия само от водата, която е одобрена от доктор Радева и получава "Сертификат за съответствие" от цар Киро :) Наздраве, приятели!
 • 3
  Ge
  georgi
  1 -1
  18:06, 10 сеп 2017
  До Първомай нет годенлие водата в с,Езерово за пиене сондата от реката на 2,3 метра в водата слагат освен хлор бял прах данесе ли4и 4е мтно този бял влияе на елите дробове на хората
  • Do
   Dodo
   0 0
   23:53, 18 сеп 2017
   Аба от кадя на кадя ба

Хороскоп за 17.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
17 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
17 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
17 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
17 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
17 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
17 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
17 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
17 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
17 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
17 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
17 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
17 май 2021
Последни новини