5 °C

Водата в чешмата на Агента не получава "Сертификат за съответствие" заради висока алфа активност


Водата, течаща от чешмата на Агента в село Драгойново е с опасно високи нива на алфа активност. Въпреки че наличието на уран и бета активността да са в допустими  граници, оказва се, че алфа радиацията е 0,676 Bq/l при референтна стойност по- малко от 0,1Bq/l. Според запознати несъответствието между нивото на уран и алфа активността подсказва, че радиацията е провокирана от други елементи. По ниво на алфа активност водата в чешмата на Агента не съответства на изискванията на Наредба 9 за питейна вода и затова не получава сертификат за съответствие от Национален център по радиобиология и радиационна защита.

Заради съмнения за манипулиране на пробите, група граждани започнаха набиране на средства, с които да заплатят независими изследвания. Необходими са малко над 200 лв.

В същото време, родители на първокласници в СУ „Златаров“ са поискали храната на децата им да се приготвя с купена трапезна вода. Те се притесняват, че на ОбА се предоставят непълни и неверни протоколи за състоянието на водата в града и нямат сигурност за качествата ѝ.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ре
  реалист
  6 -2
  13:48, 10 сеп 2017
  Що не са запрете веке ,а?То чешма не остана не опасна! Вър са мийте тогава щом не става за пиене!!!
 • 2
  Ан
  Анонимен алкохолик
  6 -2
  14:22, 10 сеп 2017
  Аз затова пия само от водата, която е одобрена от доктор Радева и получава "Сертификат за съответствие" от цар Киро :) Наздраве, приятели!
 • 3
  Ge
  georgi
  1 -1
  18:06, 10 сеп 2017
  До Първомай нет годенлие водата в с,Езерово за пиене сондата от реката на 2,3 метра в водата слагат освен хлор бял прах данесе ли4и 4е мтно този бял влияе на елите дробове на хората
  • Do
   Dodo
   0 0
   23:53, 18 сеп 2017
   Аба от кадя на кадя ба

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
04 мар 2021
Последни новини