20 °C

Една по-различна дестинация в Гърция - делтата на Места

  Специално предложение за любителите на северното крайбрежие на Гърция е устието на река Места.

  Места, или както е известна в съседката ни – Нестос, се влива в Егейско море на около 4 км източно от Керамоти - малко, спокойно градче с плажна ивица, която прилича на българската – широка и дълга няколко километра.

  Керамоти привлича много туристи от южна България, защото се намира близо до границата, морето е чисто, далеч от брега е плитко и има много място за свободно плажуване. Но разходката до делтата на Места е още една причина за екскурзия до там, особено за хора с приключенски дух, търсещи нови и непознати места. За да стигнaт до лимана и пясъчната коса, украсяващи местността, откривателите могат да планират деня си по няколко начина.

  За изпечени в буквалния смисъл плажуващи – разходка по бреговата ивица. Тя отнема няколко часа и понеже няма къде да се скриете на сянка трябва внимателно да прецените силите си.

  За собствениците на автомобили 4х4– могат да минат по добре поддържаните земеделски пътища по карта, като тръгнат от близките селца до Парк „Нестос“. Проблем за автомобилите не е настилката, а гъстата растителност, която настъпва към пътя.

  Много по-лесно е придвижването с колела.

  В пътеводителите пише, че може да се стигне от гр. Лимена до устието с лодка, но така и не открихме място, на което да се предлага услугата.

  Разходката до устието на Места (Нестос) ще ви разкрие територия с многобройни представители на животинския и растителен свят, събрани на едно място, обявено за природен резерват. Там се намира и Коджа орман – Голямата гора, девствена и недокосната природа с огромни дървета, дала подслон на десетки видове птици и животни. През годините гората се топи и от 12 500 хектара през миналия век, днес са останали едва 4500.

  Когато стигнете до делтата ще се окаже, че се намирате пред сладководен лиман, заграден от неголяма пясъчна коса. Ако се „прежалите“ и преминете през реката и стигнете до пясъчната ивица, ще се почувствате като повелител на водите – от едната страна е морската, солена вода, а от другата – сладката вода на реката.

  Използвам „прежалите“, защото речните води в Гърция не са най-чистите и плуването в тях не е препоръчително. Видимо водата изглежда незамърсена. Гръцки рибари често си правят биваци около реката.

  Устието на река Места е защитената зона и не е разрешено никакво строителство. Затова цялата околност е предпазена от каквото и да било промишлено замърсяване. 

  За успелите да стигнат до там наградата са прекрасни гледки, спокойствие и тишина, каквито отсъстват от урбанизираните плажове.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ко
   Коко
   2 -5
   17:04, 25 авг 2017
   Много добра статия само дето не казвате , че трябва да имаш нерви като въжета да изтърпиш чакането на Маказа .
   • Пъ
    Първомай
    4 -2
    17:08, 25 авг 2017
    Минете през Златоград - там не ви трябват нерви като корабни въжета
  • 2
   От
   Отговор
   1 -2
   21:02, 25 авг 2017
   Лошото е , че и там три- четири пъти съм попадал на огромни опашки и там даже е по- кофти чакането.

  Хороскоп за 16.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
  16 юни 2021
  Последни новини