18 °C

Една по-различна дестинация в Гърция - делтата на Места

  Специално предложение за любителите на северното крайбрежие на Гърция е устието на река Места.

  Места, или както е известна в съседката ни – Нестос, се влива в Егейско море на около 4 км източно от Керамоти - малко, спокойно градче с плажна ивица, която прилича на българската – широка и дълга няколко километра.

  Керамоти привлича много туристи от южна България, защото се намира близо до границата, морето е чисто, далеч от брега е плитко и има много място за свободно плажуване. Но разходката до делтата на Места е още една причина за екскурзия до там, особено за хора с приключенски дух, търсещи нови и непознати места. За да стигнaт до лимана и пясъчната коса, украсяващи местността, откривателите могат да планират деня си по няколко начина.

  За изпечени в буквалния смисъл плажуващи – разходка по бреговата ивица. Тя отнема няколко часа и понеже няма къде да се скриете на сянка трябва внимателно да прецените силите си.

  За собствениците на автомобили 4х4– могат да минат по добре поддържаните земеделски пътища по карта, като тръгнат от близките селца до Парк „Нестос“. Проблем за автомобилите не е настилката, а гъстата растителност, която настъпва към пътя.

  Много по-лесно е придвижването с колела.

  В пътеводителите пише, че може да се стигне от гр. Лимена до устието с лодка, но така и не открихме място, на което да се предлага услугата.

  Разходката до устието на Места (Нестос) ще ви разкрие територия с многобройни представители на животинския и растителен свят, събрани на едно място, обявено за природен резерват. Там се намира и Коджа орман – Голямата гора, девствена и недокосната природа с огромни дървета, дала подслон на десетки видове птици и животни. През годините гората се топи и от 12 500 хектара през миналия век, днес са останали едва 4500.

  Когато стигнете до делтата ще се окаже, че се намирате пред сладководен лиман, заграден от неголяма пясъчна коса. Ако се „прежалите“ и преминете през реката и стигнете до пясъчната ивица, ще се почувствате като повелител на водите – от едната страна е морската, солена вода, а от другата – сладката вода на реката.

  Използвам „прежалите“, защото речните води в Гърция не са най-чистите и плуването в тях не е препоръчително. Видимо водата изглежда незамърсена. Гръцки рибари често си правят биваци около реката.

  Устието на река Места е защитената зона и не е разрешено никакво строителство. Затова цялата околност е предпазена от каквото и да било промишлено замърсяване. 

  За успелите да стигнат до там наградата са прекрасни гледки, спокойствие и тишина, каквито отсъстват от урбанизираните плажове.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ко
   Коко
   2 -5
   17:04, 25 авг 2017
   Много добра статия само дето не казвате , че трябва да имаш нерви като въжета да изтърпиш чакането на Маказа .
   • Пъ
    Първомай
    4 -2
    17:08, 25 авг 2017
    Минете през Златоград - там не ви трябват нерви като корабни въжета
  • 2
   От
   Отговор
   1 -2
   21:02, 25 авг 2017
   Лошото е , че и там три- четири пъти съм попадал на огромни опашки и там даже е по- кофти чакането.

  Хороскоп за 29.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
  29 сеп 2020
  Последни новини