3 °C

Една по-различна дестинация в Гърция - делтата на Места

  Специално предложение за любителите на северното крайбрежие на Гърция е устието на река Места.

  Места, или както е известна в съседката ни – Нестос, се влива в Егейско море на около 4 км източно от Керамоти - малко, спокойно градче с плажна ивица, която прилича на българската – широка и дълга няколко километра.

  Керамоти привлича много туристи от южна България, защото се намира близо до границата, морето е чисто, далеч от брега е плитко и има много място за свободно плажуване. Но разходката до делтата на Места е още една причина за екскурзия до там, особено за хора с приключенски дух, търсещи нови и непознати места. За да стигнaт до лимана и пясъчната коса, украсяващи местността, откривателите могат да планират деня си по няколко начина.

  За изпечени в буквалния смисъл плажуващи – разходка по бреговата ивица. Тя отнема няколко часа и понеже няма къде да се скриете на сянка трябва внимателно да прецените силите си.

  За собствениците на автомобили 4х4– могат да минат по добре поддържаните земеделски пътища по карта, като тръгнат от близките селца до Парк „Нестос“. Проблем за автомобилите не е настилката, а гъстата растителност, която настъпва към пътя.

  Много по-лесно е придвижването с колела.

  В пътеводителите пише, че може да се стигне от гр. Лимена до устието с лодка, но така и не открихме място, на което да се предлага услугата.

  Разходката до устието на Места (Нестос) ще ви разкрие територия с многобройни представители на животинския и растителен свят, събрани на едно място, обявено за природен резерват. Там се намира и Коджа орман – Голямата гора, девствена и недокосната природа с огромни дървета, дала подслон на десетки видове птици и животни. През годините гората се топи и от 12 500 хектара през миналия век, днес са останали едва 4500.

  Когато стигнете до делтата ще се окаже, че се намирате пред сладководен лиман, заграден от неголяма пясъчна коса. Ако се „прежалите“ и преминете през реката и стигнете до пясъчната ивица, ще се почувствате като повелител на водите – от едната страна е морската, солена вода, а от другата – сладката вода на реката.

  Използвам „прежалите“, защото речните води в Гърция не са най-чистите и плуването в тях не е препоръчително. Видимо водата изглежда незамърсена. Гръцки рибари често си правят биваци около реката.

  Устието на река Места е защитената зона и не е разрешено никакво строителство. Затова цялата околност е предпазена от каквото и да било промишлено замърсяване. 

  За успелите да стигнат до там наградата са прекрасни гледки, спокойствие и тишина, каквито отсъстват от урбанизираните плажове.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ко
   Коко
   2 -5
   17:04, 25 авг 2017
   Много добра статия само дето не казвате , че трябва да имаш нерви като въжета да изтърпиш чакането на Маказа .
   • Пъ
    Първомай
    4 -2
    17:08, 25 авг 2017
    Минете през Златоград - там не ви трябват нерви като корабни въжета
  • 2
   От
   Отговор
   1 -2
   21:02, 25 авг 2017
   Лошото е , че и там три- четири пъти съм попадал на огромни опашки и там даже е по- кофти чакането.

  Хороскоп за 07.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
  07 мар 2021
  Последни новини