Созопол в топ 3 на световния туризъм

Созопол влезе в топ 3 на най-желаните места за туризъм в света. Градът получи номинация от Световния съвет по туризъм и пътешествия за дестинация на 2015 г.

Созопол, който пази мощите на св. Йоан Кръстител, се състезава за първото място със словенската столица Любляна и крайбрежието на Тайван. Победителят ще е ясен на 15 април в Мадрид. Това съобщи вчера фондация "Созопол", благодарение на която древна Аполония се състезава в престижния конкурс. Созопол, който участва с комплекса "Южна крепостна кула", вече е преборил 158 кандидати от цял свят, предаде Стандарт нюз.

Това е огромно признание за България, досега роден обект не е стигал до финала, каза председателят на фондация "Созопол" Кирил Арнаутски.

"Ще се борим да сме първи, очаквам ръст на туризма", заяви и кметът Панайот Рейзи.

Созопол е преборил десетки кандидатури от цял свят в категорията и е избран за един от тримата финалисти с архитектурно-историческия комплекс "Южна крепостна стена и кула". Самата номинация в престижния конкурс ще направи Созопол познат в целия свят. В материала към номинацията на Световния съвет по туризъм и пътешествия е дадена и кратка информация за основания през 611 г. преди Христа град. Освен за старото му име Аполония и факта, че градът е сред най-важните черноморски пристанища в древността, туристическата общност ще научи и за запазения стар град и археологическото му богатство. В материала се набляга и на приноса на основаната през 2002 г. "Фондация Созопол" за популяризирането на Созопол и опазване на културното му наследство.

Миналогодишните номинации в категорията са за Бонито /Бразилия/ и Мохер Геопарк /Ирландия/, а победителят е Коста Наварино - Гърция.

Дали финалистът Созопол ще се окичи и с титлата в категорията ще стане ясно на официална церемония в испанската столица Мадрид на 15 април.

Главният съдия на наградите е Греъм Милър, професор по Устойчивост в бизнеса и началник на училището по гостоприемство и управление на туризма в университета в Съри. "Калибърът на кандидатурите тази година е изключително висок и съдиите бяха особено въодушевени от многообразието на организациите, които кандидатстват. Тази година финалистите са отлични примери за благотворителни обиколки, градски и достъпен туризъм, както и екохотели, които са водещи в развитието на устойчив туризъм в продължение на много години", заяви международният експерт.

ФИНАЛИСТИТЕ:

Категория ДЕСТИНАЦИЯ

- Любляна, Словения

- Североизточното крайбрежие на Тайван

- Созопол, България

Категория ОБЩНОСТ

- Фениян Еколодж, Йордания

- Национален резерват Гротбос, Южна Африка

- Риалити турс енд тревъл, Индия

Категория ОКОЛНА СРЕДА

- Лагуна Лодж Екоризорт & Национален резерват, Гватемала

- Реките на Фиджи, Фиджи

- Сонева, Тайланд

Категория НАГРАДАТА НА ХОРАТА

- Конфортел, Испания

- Глобъл Тревъл и Туризъм Партнършип, САЩ

- Моунтин Шепърдс Инишиатив, Индия

Категория ИНОВАЦИЯ

- АБТА Уелфеър гайдиънс фор енимълс ин туризъм - Великобритания

- Ред състейнъбъл тревъл, Мексико

- ТрипАдвайзър ГрийнЛийдърс, САЩ



 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини