1 °C

Сливодолското падало – познато и непознато

Изображение 1 от 4

  Една от най-леснодостипните и близки до Първомай дестинации в летните жеги е Сливодолското падало. Макар водният обем на реката и водопада да е много по-малък в сравнение с месеците април и май, в средата на юли и август местността предлага истински приятна прохлада.

  Пътеката за Падалото започва от края на тунела след Бачковски манастир. Автомобилът може да бъде оставен на паркинг до близкия рибарник срещу 3 лв. за деня. В началото на пътеката винаги има много оставени тояги. Може да си изберете една, ако не си носите туристически щеки. Ще ви е добър помощник не толкова на отиване, колкото на връщане.

  Пътеката не е трудна, стръмните места са малко и целият преход отнема около 1 час и 30 мин.

  В средата на пътеката има барака с маса и пейки. За ужас на истинските туристи мястото е превърнато в сметище. Истинските природолюбители никога не оставят това, което са си донесли в природата. Ако си можел да донесеш пълна бутилка с вода, неразбираемо е какво ти пречи да я свалиш до града и да я изхвърлиш в контейнерите за смет? Когато изпушиш цигарата си,бъди любезен да прибереш фаса си в торбичка за отпадъци иначе той се разлага в продължение на десетки години. Мнозина не си дават сметка, че дивите животни са привлечени от изхвърлените отпадъци от нашата храна. Има случаи когато те поглъщат остатъка ни от сандвич заедно с полиетиленовата торбичка, а това ги обрича на мъчителна смърт. Дори и да има поставено кошче за отпадъци, трябва да знаем, че сметосъбиране на такива места няма.

  Като изключим това място, останалата част от пътеката е приказно спокойна и красива. Тя криволичи заедно с реката, а през поставените дървени мостчета я пресича няколко пъти. След бараката започва по-стръмната част. Когато стигнете до нея отляво ще се открие и прекрасната гледка на водопада. В следобедните часове около струята на водата светлината се пречупва и се вижда дъга. Това е мястото за снимки с фон Сливодолското падало. И не е краят на маршрута. Пътеката криволичи още малко нагоре и стига до началото на водопада. Висок 49 м, Сливодолското падало е най-високият водопад в Родопите. Той се намира на територията на най-големият биосферен резерват в Родопите „Червената стена“. Затова не се учудвайте че има много паднали и неотстранени дървета. Макар да е забранено, по пътя ще видите няколко обособени огнища.

  Обикновено пътят на туристите приключва тук и малцина са тези, които са открили истинската красота на това място. Тя е само на две минути по-нагоре. Пътеката продължава и достига до малки пещерички скрити в скали отдясно. Когато има повече вода пред тях се образуват „ресни“ от разпръснати струи вода. Пригответе се да газите във вода. Следва поредица от водоскоци, образуващи нежна дантела върху покритите с мъх камъни – бигор. Красиво и мокро ... Отнема не повече от 10 минути. Пътеката продължава и съвсем скоро се отклонява вляво. Там ще видите висока скала изпод която извира бистра вода. Дори и без да залепите ухо до нея може да чуете как водата клокочи някъде вътре. Вярващи са поставили иконостас.

  Ако и тук не се откажете върнете се малко и продължете по пътеката, тя свива надясно. И там ще откриете още един водопад. Хора, които не веднъж са се качвали до Сливодолското падало с изненада разбират, че са пропускали истински красоти, криещи се недалеч от тях.

  Приятна разходка!

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
  20 яну 2021
  Последни новини