19 °C

Сливодолското падало – познато и непознато

Изображение 1 от 4

  Една от най-леснодостипните и близки до Първомай дестинации в летните жеги е Сливодолското падало. Макар водният обем на реката и водопада да е много по-малък в сравнение с месеците април и май, в средата на юли и август местността предлага истински приятна прохлада.

  Пътеката за Падалото започва от края на тунела след Бачковски манастир. Автомобилът може да бъде оставен на паркинг до близкия рибарник срещу 3 лв. за деня. В началото на пътеката винаги има много оставени тояги. Може да си изберете една, ако не си носите туристически щеки. Ще ви е добър помощник не толкова на отиване, колкото на връщане.

  Пътеката не е трудна, стръмните места са малко и целият преход отнема около 1 час и 30 мин.

  В средата на пътеката има барака с маса и пейки. За ужас на истинските туристи мястото е превърнато в сметище. Истинските природолюбители никога не оставят това, което са си донесли в природата. Ако си можел да донесеш пълна бутилка с вода, неразбираемо е какво ти пречи да я свалиш до града и да я изхвърлиш в контейнерите за смет? Когато изпушиш цигарата си,бъди любезен да прибереш фаса си в торбичка за отпадъци иначе той се разлага в продължение на десетки години. Мнозина не си дават сметка, че дивите животни са привлечени от изхвърлените отпадъци от нашата храна. Има случаи когато те поглъщат остатъка ни от сандвич заедно с полиетиленовата торбичка, а това ги обрича на мъчителна смърт. Дори и да има поставено кошче за отпадъци, трябва да знаем, че сметосъбиране на такива места няма.

  Като изключим това място, останалата част от пътеката е приказно спокойна и красива. Тя криволичи заедно с реката, а през поставените дървени мостчета я пресича няколко пъти. След бараката започва по-стръмната част. Когато стигнете до нея отляво ще се открие и прекрасната гледка на водопада. В следобедните часове около струята на водата светлината се пречупва и се вижда дъга. Това е мястото за снимки с фон Сливодолското падало. И не е краят на маршрута. Пътеката криволичи още малко нагоре и стига до началото на водопада. Висок 49 м, Сливодолското падало е най-високият водопад в Родопите. Той се намира на територията на най-големият биосферен резерват в Родопите „Червената стена“. Затова не се учудвайте че има много паднали и неотстранени дървета. Макар да е забранено, по пътя ще видите няколко обособени огнища.

  Обикновено пътят на туристите приключва тук и малцина са тези, които са открили истинската красота на това място. Тя е само на две минути по-нагоре. Пътеката продължава и достига до малки пещерички скрити в скали отдясно. Когато има повече вода пред тях се образуват „ресни“ от разпръснати струи вода. Пригответе се да газите във вода. Следва поредица от водоскоци, образуващи нежна дантела върху покритите с мъх камъни – бигор. Красиво и мокро ... Отнема не повече от 10 минути. Пътеката продължава и съвсем скоро се отклонява вляво. Там ще видите висока скала изпод която извира бистра вода. Дори и без да залепите ухо до нея може да чуете как водата клокочи някъде вътре. Вярващи са поставили иконостас.

  Ако и тук не се откажете върнете се малко и продължете по пътеката, тя свива надясно. И там ще откриете още един водопад. Хора, които не веднъж са се качвали до Сливодолското падало с изненада разбират, че са пропускали истински красоти, криещи се недалеч от тях.

  Приятна разходка!

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 10.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
  10 апр 2021
  Последни новини