23 °C

Сливодолското падало – познато и непознато

Изображение 1 от 4

  Една от най-леснодостипните и близки до Първомай дестинации в летните жеги е Сливодолското падало. Макар водният обем на реката и водопада да е много по-малък в сравнение с месеците април и май, в средата на юли и август местността предлага истински приятна прохлада.

  Пътеката за Падалото започва от края на тунела след Бачковски манастир. Автомобилът може да бъде оставен на паркинг до близкия рибарник срещу 3 лв. за деня. В началото на пътеката винаги има много оставени тояги. Може да си изберете една, ако не си носите туристически щеки. Ще ви е добър помощник не толкова на отиване, колкото на връщане.

  Пътеката не е трудна, стръмните места са малко и целият преход отнема около 1 час и 30 мин.

  В средата на пътеката има барака с маса и пейки. За ужас на истинските туристи мястото е превърнато в сметище. Истинските природолюбители никога не оставят това, което са си донесли в природата. Ако си можел да донесеш пълна бутилка с вода, неразбираемо е какво ти пречи да я свалиш до града и да я изхвърлиш в контейнерите за смет? Когато изпушиш цигарата си,бъди любезен да прибереш фаса си в торбичка за отпадъци иначе той се разлага в продължение на десетки години. Мнозина не си дават сметка, че дивите животни са привлечени от изхвърлените отпадъци от нашата храна. Има случаи когато те поглъщат остатъка ни от сандвич заедно с полиетиленовата торбичка, а това ги обрича на мъчителна смърт. Дори и да има поставено кошче за отпадъци, трябва да знаем, че сметосъбиране на такива места няма.

  Като изключим това място, останалата част от пътеката е приказно спокойна и красива. Тя криволичи заедно с реката, а през поставените дървени мостчета я пресича няколко пъти. След бараката започва по-стръмната част. Когато стигнете до нея отляво ще се открие и прекрасната гледка на водопада. В следобедните часове около струята на водата светлината се пречупва и се вижда дъга. Това е мястото за снимки с фон Сливодолското падало. И не е краят на маршрута. Пътеката криволичи още малко нагоре и стига до началото на водопада. Висок 49 м, Сливодолското падало е най-високият водопад в Родопите. Той се намира на територията на най-големият биосферен резерват в Родопите „Червената стена“. Затова не се учудвайте че има много паднали и неотстранени дървета. Макар да е забранено, по пътя ще видите няколко обособени огнища.

  Обикновено пътят на туристите приключва тук и малцина са тези, които са открили истинската красота на това място. Тя е само на две минути по-нагоре. Пътеката продължава и достига до малки пещерички скрити в скали отдясно. Когато има повече вода пред тях се образуват „ресни“ от разпръснати струи вода. Пригответе се да газите във вода. Следва поредица от водоскоци, образуващи нежна дантела върху покритите с мъх камъни – бигор. Красиво и мокро ... Отнема не повече от 10 минути. Пътеката продължава и съвсем скоро се отклонява вляво. Там ще видите висока скала изпод която извира бистра вода. Дори и без да залепите ухо до нея може да чуете как водата клокочи някъде вътре. Вярващи са поставили иконостас.

  Ако и тук не се откажете върнете се малко и продължете по пътеката, тя свива надясно. И там ще откриете още един водопад. Хора, които не веднъж са се качвали до Сливодолското падало с изненада разбират, че са пропускали истински красоти, криещи се недалеч от тях.

  Приятна разходка!

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 14.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
  14 авг 2020
  Последни новини