Една по-различна дестинация в Гърция - делтата на Места

    Специално предложение за любителите на северното крайбрежие на Гърция е устието на река Места.

    Места, или както е известна в съседката ни – Нестос, се влива в Егейско море на около 4 км източно от Керамоти - малко, спокойно градче с плажна ивица, която прилича на българската – широка и дълга няколко километра.

    Керамоти привлича много туристи от южна България, защото се намира близо до границата, морето е чисто, далеч от брега е плитко и има много място за свободно плажуване. Но разходката до делтата на Места е още една причина за екскурзия до там, особено за хора с приключенски дух, търсещи нови и непознати места. За да стигнaт до лимана и пясъчната коса, украсяващи местността, откривателите могат да планират деня си по няколко начина.

    За изпечени в буквалния смисъл плажуващи – разходка по бреговата ивица. Тя отнема няколко часа и понеже няма къде да се скриете на сянка трябва внимателно да прецените силите си.

    За собствениците на автомобили 4х4– могат да минат по добре поддържаните земеделски пътища по карта, като тръгнат от близките селца до Парк „Нестос“. Проблем за автомобилите не е настилката, а гъстата растителност, която настъпва към пътя.

    Много по-лесно е придвижването с колела.

    В пътеводителите пише, че може да се стигне от гр. Лимена до устието с лодка, но така и не открихме място, на което да се предлага услугата.

    Разходката до устието на Места (Нестос) ще ви разкрие територия с многобройни представители на животинския и растителен свят, събрани на едно място, обявено за природен резерват. Там се намира и Коджа орман – Голямата гора, девствена и недокосната природа с огромни дървета, дала подслон на десетки видове птици и животни. През годините гората се топи и от 12 500 хектара през миналия век, днес са останали едва 4500.

    Когато стигнете до делтата ще се окаже, че се намирате пред сладководен лиман, заграден от неголяма пясъчна коса. Ако се „прежалите“ и преминете през реката и стигнете до пясъчната ивица, ще се почувствате като повелител на водите – от едната страна е морската, солена вода, а от другата – сладката вода на реката.

    Използвам „прежалите“, защото речните води в Гърция не са най-чистите и плуването в тях не е препоръчително. Видимо водата изглежда незамърсена. Гръцки рибари често си правят биваци около реката.

    Устието на река Места е защитената зона и не е разрешено никакво строителство. Затова цялата околност е предпазена от каквото и да било промишлено замърсяване. 

    За успелите да стигнат до там наградата са прекрасни гледки, спокойствие и тишина, каквито отсъстват от урбанизираните плажове.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ко
      Коко
      2 -5
      17:04, 25 авг 2017
      Много добра статия само дето не казвате , че трябва да имаш нерви като въжета да изтърпиш чакането на Маказа .
      • Пъ
        Първомай
        4 -2
        17:08, 25 авг 2017
        Минете през Златоград - там не ви трябват нерви като корабни въжета
    • 2
      От
      Отговор
      1 -2
      21:02, 25 авг 2017
      Лошото е , че и там три- четири пъти съм попадал на огромни опашки и там даже е по- кофти чакането.
    Последни новини