Завишена алфа активност е установена в чешмите на 3 села в общината

При изследане на водата в Драгойново, Бяла река и Православен се наблюдава завишена алфа активност, а в един от водоизточниците и на бета активност се сочи в справка на РЗИ - Пловдив.

Допустимите стойности са 0,1 Bq/l по отношение на алфа активността и  1 Bq/l за бета активността. В  периода на наблюдение между 3 и 14 юли е изследвана за алфа и бета активност вода от 36 населени места, като между тях са Драгойново, Бяла река и Православен. Взетите проби са от чешмите в частни домове, чешмата пред читалището в Драгойново и в двора на училището в село Бяла река. Бета активност от 1,16 Bq/l е установена в частен дом в Бяла река.

По отношение констатираните резултати на обща алфа активност над контролното ниво за всички проби, предстои да се извършат допълнителни анализи на специфични радионуклиди и последващо изчисляване на индикативната доза по реда, определен в Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

В последния бюлетин на РЗИ – Пловдив за състоянието на водите от първата половина на месец юли, е записано, че предвид констатираните над максимално определените стойности на естествен уран, в селата Драгойново и Караджалово, община Първомай, водата все още  е забранена за използване за питейни цели и за приготвяне на храна. Водата в тези населени места може да се използва за хигиенни цели. За предприемането на тези задължителни мерки са уведомени кметовете на съответните населени места.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Дя
    Дядо Матейко
    5 -1
    14:49, 27 юли 2017
    Ава ангУ ва напрай нещо за тая вода та да могат хората да пият спокойно уа. Вече толкова месеци минаха подписки се правиха гурултия чак на но свят са дигна и пак радиоактивна тая вода уа. Ти по тиливизУра изляна празни приказки приказва и пак нищо уа. Ъм имай милуст малко за тия хора в пърумай ва. Утре и те жа дойдат в гробето дет събираш пари за него с тая радиация и цървето няма да ги ядат ва. Заберите са с оная фитка заместника ти идите у софия разгледайте са малко из тя министерства нимой ми седите само кът мишки в тая община и да задиряте булките по коридорите.
  • 2
    Же
    Железния ньекъть
    1 0
    16:20, 27 юли 2017
    Дядо Матейко,

    абе тая вода си е така от време оно. Още с разработването на рудника в Дервеня всичко се е отровило. Пием си я и се къпем с нея от много години насам. Всичко е отровено, всички реки, изворим, подпочвени води, от там отива в животните и в растенията, от това спасение няма.
    Въпроса е по генерален и той не засяга само жителите на община Първомай, а и на цяла Южна България. Всички оранови мини са именно на юг..
    ЗАЩО преди за това се мълчеше?! И какви здравни мерки могат да се вземат?! Знам, че някъде на населението се дава допълнително йод, и т.н. Специалистите да се изкажат. Та Ангу, не го защитавам, но тук няма кой знае какъв смисъл да му се дири сметка точно на него.
    ПЛЮС ТОВА - къде са ДИРЕКТОРИТЕ на разните там регионални служби и инспектарати по околна среда, здравеопазване и т.н.?! Не мислиш ли, че те хич не са си свършили работата? Или може би нарочно са си трайкали?! Някак си останаха анонимни в цялата тая шумотевица....
  • 3
    Дя
    Дядо Матейко
    1 0
    16:53, 27 юли 2017
    Ъм кък да на ва некъть такъв ти от нибето ли падаш ва. Дядати е дърт и ги знае нещата щом в държават обявят нещо и вземат мерки тва значи че отдавна се е случил гяовлъка. Ангу е кметя на общинътъ ва той е избран от живите и мъртвите души ва той трябва да е най активен а спи с тримата си заместници. Ава некъть той трябва да постоянно да митка из разните му минситерства да алармира централната власт той за тва е кметь ако ще и в събранието да иде. Тровят се 20000 човек гробето жъ дойде малко скоро. Ако е ербапь ще инициира протести гражданско неподчинение жъ затори магистралите ама е по хубу да си дреме и да се показва по тиливизУра и да разпрая кък кът бил малък ангУ си играел и знаел за кладенците. Инсититуциите жъ си префърлят топката жъ обясняват чи ни трябва да съ къпим да ядем да серем и темподобни а пробелма трябва да се реши радикално иначе гробето ни чака.
  • 4
    Гр
    гражданка
    5 0
    09:49, 28 юли 2017
    Защо г-н Папазов вчера общинска администрация след обяд не работеше какво е това безобразие да идваме да си плащаме данъците и Вие да не работите?
  • 5
    Гр
    гражданка
    5 0
    09:51, 28 юли 2017
    И аз ходих не работели секретаря на общината имала рожден ден и ги освободила за да може и тя да си ходи
    • Се
      селянка
      2 -3
      14:55, 28 юли 2017
      Някой не е почерпен за рождения ден и злобее.
  • 6
    Гр
    гражданка
    5 0
    10:03, 28 юли 2017
    А ами тя ходили на работа ?Редовно я няма, тя затова и администрацията си прави каквото си иска пълна анархия!
  • 7
    Се
    селянка
    2 -2
    14:08, 28 юли 2017
    3-те "гражданки" сте пълни малоумнички!"Празнуваше се св.Пантелеймон"
    • Гр
      Гражданин
      4 0
      16:12, 28 юли 2017
      Почивен ден ли е на св.Пантелеймон?
Последни новини