5 °C

Гарова качи нанотехнологиите "на сцена"

Златка Гарова, учител в училище „Златаров“, взе участие в VI международен фестивал на „Наука на сцената”, който се проведе в гр.Дебрецен, Унгария.

Фестивалът се провежда през две години под мотото „Учители обучават учители” от различни държави. Екип от девет учители за всяка страна отборно представят своите проекти. В програмата има и лекции наситени с любопитни факти и придружени със забавни опити, изнасяни от научни работници от различни университети,.

Правото да се включи в отбора, първомайската учителка получи след завоюваното трето място Националния фестивал. Там тя представи резултатите от проведеното от нея есенно училище по нанохимия и нанотехнологии.

Освен българският екип, в Унгария се представиха отбори от още 30 страни. Гарова разказа за българския щанд, на който тя е предложила материали разказващи за нейната работа с ученици и наблюденията в химическите лаборатории в ПУ П.Хилендарски”, Аграрен университет, гр.Пловдив;

За гостите е имало специално приготвен меден сладкиш, а всичко това е било представено на фона на музикалните изпълнения на оркестър „Дионис“.

Щандовете са били посещавани и разглеждани както от участниците във фестивала, така и от много учители, ученици и общественици.

На 30 юни и 1 юли 2017 г. комисия от осем представители – учители от различни страни и ректора на Техническия университет, разгледа обстойно всички щандове и проведе разговор с екипите – разказа Гарова - С особен интерес комисията разгледа щандовете на нашата страна. Най-често задаваните въпроси към мен бяха свързани със синтезиране на цинков нанотор и влиянието му върху растителната култура царевица, теми, свързани с учебната програма по нанохимия и нанотехнологии. С демострационен експеримент аз доказах, с помощта на нанопротектори, овалната форма на капката вода върху различни материали – фаянс, стъкло, текстил и дърво.

Комисията бе особено впечатлена от научното изследване в есенното училище по нанохимия и нанотехнологии и от компетентността, с която отговаряхме на поставените въпроси.

Преди закриването на фестивала „Наука на сцената”, гостите посетиха забележителностите на Дебрецен, а на тържественото закриване на екипите бяха връчени сертификати. След това организаторът на форума Стефани Шлунк благодари на всички за участието във форума и призова към още по-активна работа за повишаване на екологичната култура и за опазването на нашата природа, която да бъде предадена на бъдещите поколения чиста и животворна.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните си проблеми няма да успеете да решите в рамките на деня. Мислите повече за човек, с когото скоро сте се срещнали, но е добре да бъдете по-сдържани. Възможно е прекаленото ви внимание към него да ви изиграе лоша шега. Станете по-загрижени към здравето си и не рискувайте излишно.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въпреки че имате желанието да си починете най-вероятно днес ще бъдете толкова заети, колкото и през седмицата. Има доста неща, които трябва да довършите и едва ли ще сте спокойни, докато не го направите. Работа, свързана с дома ви дава възможност да проявите сръчността и въображението си. Не пропускайте предложение за нещо приятно през деня.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Налага се да се заемете по-активно с деловите си ангажименти. Тръпката от успеха ще ви завладее и вие просто ще бъдете във вихъра си. Вечерта са възможни разочарования от нелоялни познанства. Това са уроци, които вие трябва да приемете. Независимо от наранените ви чувства не губете присъствие на духа.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съумейте да съчетаете действията си с тези на партньорите ви и ще успеете да осъществите намеренията си. Работата ще ви носи удовлетворение и придобивки. Решителните ви действия, говорещи за увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Събитията на деня ще са във ваша полза. Освободете се от мнителността си и запазете самообладание при взимането на важни решения. Интелектуалните ви дадености и постижения ви дават основателно самочувствие. Натоварването ви прави малко нервни, но умеете да отсявате важните моменти.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ви предлага прекрасни възможности, от които непременно трябва да се възползвате. Мислейки за лични проблеми може да пропуснете шанс, който очаквате отдавна. Вярвайте в себе си и късметът сам ще ви намери.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте склонни да рискувате и да действате без предварително да съгласувате постъпките си с хората, с които работите. Направете го, ако мислите, че това е най - разумният вариант. Имате пълна подкрепа от страна на вашия интимен партньор. На някои от вас предстои скорошно пътуване, свързано с работата ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За повечето от вас денят ще бъде интересен. Други ще допринесат за доброто ви настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата няма да ви създава проблеми, правите нещата с желание, и това ви носи активи. Обърнете внимание на духовните си потребности. Посетете място, за което чувате добри отзиви.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Податливи сте на внушения, приемайки ги като добронамерени, но скоро може да се убедите в противното. Във ваш интерес е днес да се дистанцирате от хора, които ви пречат да работите според собствените си разбирания. Предстоящо пътуване или друг ангажимент изискват подготовка, за да си спестите неудобства.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитвате различни способи да се справите с важни за вас въпроси днес. Ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие, тъй като в момента едва ли е подходящо да правите промени. Разчитайте на подкрепата на свой близък, който в решителен момент ще ви се притече на помощ. За предпочитане е да избягвате всякакви конфликтни ситуации днес.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте инерцията да ви води и да се превърне в двигател на ежедневието ви. Чувствате се безсилни, но ако успеете да се освободите от множеството условности, на които робувате, ще излезете от праволинейността. Опитайте се да разнообразите емоционалния си живот.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Много динамичен и интересен ден ви предстои Риби. Срещите с различни хора ви обогатяват и ви мотивират за работа. Не е изключено днес да получите добра новина, свързана с вашия бизнес. Помислете за физическата си форма.
25 фев 2021
Последни новини