Стартира археологическото лято

Изображение 1 от 5

    Започна археологическото лято в землището на село Драгойново.

    Доц.Иво Топалилов и негови студенти от Шуменския университет насочиха усилията си на метри от разкритата вече църква. Тази година интересът на археолога е насочен към струпване на камъни, които според него са част от структура, която за сега условно нарича „сграда“. Още в първия ден предположението му се е потвърдило.

    Градежът е на кал и това съвпада с градежа на залепената постройка до църковната стена, датирана от археолога около VI век. Това дава повод на Топалилов да предполага, че и сградата е строена по същото време и че става въпрос за своеобразен манастирски комплекс. За сега няма индикации за други подобни сгради в този периметър. Дали предположенията са му верни, доцентът се надява да разбере по време на двете седмици разкопки.

    Вече са намрени фрагменти от глинени съдове. Един от тях е с украса, характерна за средновековието. 

    В групата със студентите и „старите кирки“, дошли заради заради провокирания от предишните години интерес, тази година е и Вивиан Антонова. Тя е деветокласничка в Шуменската хуманитарна гимназия „Йоан Екзарх Български“. Момичето проявява сериозен интерес към историята. Със съдействието на професор от Шуменския университет става част от експедицията. След това ѝ предстои да работи с исторически източници и сама да избере какво предпочита да бъде - археолог или историк.

    Доц. Иво Топалилов разказва,че интерес към разкопките проявяват и други ученици, но е трудно получаването на формално разрешение да присъстват на обектите. 

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Пр
      процедурно питане
      2 0
      17:10, 4 юли 2017
      Защо на самия връх Драгойна след направените археологически разкопки всичко е зарязано и е като след бомбардировка?
      • Па
        памет
        1 0
        22:25, 4 юли 2017
        Същото е и състоянието на Голяма татаревска могила с намерения уникален дрвногръцки надпис (цитат от поема на Солон) и разкрити нялколко гроба на видни наши предци от различни епохи. Никакви експонати от там, никакъв изложен материал, нищо ... !!
    Последни новини