Спайсър: САЩ си запазват правото на самозащита в Сирия

САЩ си запазват правото на самозащита в Сирия, заяви говорителят на Белия дом Шон Спайсър, цитиран от Би Би Си.

Изявлението беше направено в отговор на заплаха от страна на Русия да сваля американски самолети, след като американски пилот свали сирийски самолет при самоотбрана.

"Разбира се, ще правим всичко възможно, за да защитим интересите си. Винаги ще имаме право на самоотбрана." - коментира Спайсър по време на брифинг.

Той добави, че предвожданата от САЩ международна коалиция в Сирия ще работи за възстановяване на координацията с руската военна авиация, която беше създадена с цел предотвратяване на инциденти във въздуха.

"Много е важно да поддържаме отворени каналите за връзка, за да избегнем евентуални конфликти." - подчерта говорителят на Белия дом.

По-рано Русия заяви, че прекратява сътрудничеството си със САЩ в небето на Сирия заради сваления над Рака самолет на сирийските правителствени сили.

Американската страна посочи, че самолетът от армията на Башар Асад е бомбардирал позиции на умерената опозиция.

Въпреки многократните си декларации за миролюбиви намерения, Москва категорично се противопоставя на предупрежденията от страна на международната общност за извършвания от сирийските власти геноцид срещу народа на страната. До момента Русия налага вето на всички резолюции в Съвета за сигурност на ООН, осъждащи режима на Асад.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини